Skip to main content

Avoin julkaiseminen - Open access: Rinnakkaistallentaminen (Green open access)

Mitä on rinnakkaistallentaminen?

Rinnakkaistallentaminen (Green OA) on julkaisun version tallentamista kustantajan luvalla organisaation omaan tai tieteenalakohtaiseen julkaisuarkistoon.

Rinnakkaistallentaminen on osa Turun AMK:n julkaisutiedonkeruuprosessia. Turun AMK:n kirjoittaja, toimi näin:

 1. Sovi jo kirjoitusvaiheessa mahdollisten muiden kirjoittajien kanssa julkaisun rinnakkaistallentamisesta. Varmista myös, että kolmannen osapuolen tekijänoikeuden alaisella materiaalilla, esim. kuvituksella ja grafiikalla on rinnakkaistallennuslupa.
 2. Lähetä julkaisusi viimeisin kustantajan hyväksymä versio rinnakkaistallennettavaksi sähköpostiosoitteeseen julkaisutiedonkeruu@turkuamk.fi. Samalla ilmoitat julkaisusi tiedot Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) julkaisutiedonkeruuta varten. Kun kirjoitat Turun AMK:n omiin julkaisusarjoihin tai Talk-lehteen, sinun ei tarvitse toimittaa artikkeliasi sähköpostitse, sillä kirjasto saa julkaisut keskitetysti.

Kirjasto selvittää puolestasi julkaisun rinnakkaistallennusoikeudet- ja ehdot, tallentaa sallitun version Turun AMK:n julkaisuarkistoon eli Theseukseen sekä linkittää rinnakkaistallenteen Juuli-julkaisutietoportaaliin julkaisun tietoihin. 

Rinnakkaistallennettava versio voi olla

 • ns. final draft -versio tai AAM (author´s accepted manuscript), joka on vertaisarvioitu, arvioijien kommenttien perusteella muokattu tekijän viimeinen versio julkaisusta ennen julkaisemista. Usein taitto ja siten sivunumerot puuttuvat tästä versiosta, mahdollisesti myös kuvat ja kaaviot
 • kustantajan pdf, publisher´s pdf, joka vastaa lopullista julkaisua.

Kirjasto pyytää sinulta tarvittaessa kustantajan rinnakkaistallennettavaksi salliman version, joten eri versiot omasta julkaisusta kannattaa pitää tallessa!

Mitä etua rinnakkaistallentamisesta on?

Rinnakkaistallentaminen on yksi avoimen julkaisemisen tapa (Green OA), jolla on yleisiin, avoimeen julkaisemiseen liittyvien hyötyjen lisäksi myös muita etuja:

 • Julkaisun rinnakkaistallenne on helppo linkittää esim. kirjoittajan omille kotisivuille, opiskelijoille tai yhteisömedioissa​.
 • Rinnakkaistallentaminen mahdollistaa julkaisun pysyvän säilytyksen ja saatavuuden.
 • Rinnakkaistallentaminen on kirjoittajalle maksutonta ja helppoa.
 • Tekijänoikeudet pysyvät rinnakkaistallentamisessa kirjoittajalla, eivätkä siirry julkaisuarkistolle!

Lue lisää Talk-lehden artikkelista Julkaisuja vapaasti saataville verkkoon – lisää vaikuttavuutta rinnakkaistallentamisella.

Lähes 80 % kustantajista sallii julkaisun rinnakkaistallentamisen organisaation omaan julkaisuarkistoon (Lähde: Sherpa/RoMEO Statistics http://www.sherpa.ac.uk/romeo/statistics.php). Kustantaja saattaa kuitenkin edellyttää, että rinnakkaistallenne on luettavissa avoimesti vasta julkaisuviiveen, embargo-ajan, jälkeen. Embargo-aika alkaa joko elektronisen version tai painetun version ilmestymispäivästä riippuen siitä, kumpi tapahtuu aiemmin. Embargoaika on yleensä 6 - 36 kk.

Julkaisusopimukseen rinnakkaistallennusoikeus

Artikkelin kirjoittajien kannattaa allekirjoittaa julkaisusopimus, jossa he pidättävät itsellään oikeuden rinnakkaistallentaa artikkelinsa oman korkeakoulun julkaisuarkistoon. Ehtojen pitäisi mahdollistaa joko välitön maksullinen avoin julkaiseminen tai rinnakkaistallentaminen rahoittajan asettaman ajanjakson sisällä. 

Jos tutkija on allekirjoittanut julkaisusopimuksen, jossa kaikki oikeudet artikkeliin siirtyvät kustantajalle, kustantaja tai lehti saattaa kieltää avoimen arkistoinnin.

Kustantajien ja lehtien tekijänoikeuspolitiikan ja/tai suhtautumisen rinnakkaistallentamiseen voi useissa tapauksissa tarkistaa  SHERPA/RoMEO -palvelusta.

Mikä ihmeen affiliaatio?

Tieteellisessä julkaisussa mainitaan tekijän nimen lisäksi affiliaatio. Affiliaatio tarkoittaa tekijän kotiorganisaatiota, korkeakoulua tai tutkimuslaitosta, jonka jäsenenä julkaisu on tehty. Tämän vuoksi on tärkeää, että julkaisemasi artikkelin perustiedoissa lukee Turku University of Applied Sciences tai Turun ammattikorkeakoulu:

 • Affiliaation perusteella voidaan julkaisutiedonkeruussa osoittaa, että julkaisupisteet tulevat Turun AMK:lle.
 • Rinnakkaistallentaminen helpottuu, kun jo julkaisussa on tieto, että julkaisu on tehty osana Turun AMK:ssa tehtyä työtä.

Affiliaatio-tietona voi olla useampi kuin yksi organisaatio, esimerkiksi, jos olet työsuhteessa Turun AMK:ssa ja osallistut toisen organisaation vetämään hankkeeseen, voivat molemmat organisaatiot näkyä nimesi yhteydessä affiliaationa julkaisussa.

Rinnakkaistallentamisen luvat

Julkaisun muut kirjoittajat

Julkaisun rinnakkaistallentamisesta Turun AMK:n julkaisuarkistoon kannattaa sopia jo julkaisun suunnitteluvaiheessa. Voit käyttää alla olevaa mallikirjettä rinnakkaistallennusluvan pyytämiseksi muilta kirjoittajilta:

Lupa rinnakkaistallentamiseen kustantajalta

Kirjasto tarkastaa lehtien ja kustantajien rinnakkaistallennusluvat ja tallentaa julkaisut lupaehtojen mukaisesti. Jotkut kustantajat edellyttävät, että kirjoittaja pyytää luvan itse kustantajalta.

Kolmannen osapuolen tekijänoikeuden alainen aineisto

Julkaisuun voi sisältyä myös kolmannen osapuolen tekijänoikeuden alaista materiaalia kuten kuvitusta tai grafiikkaa. Alkuperäiseen julkaisuun saatu lupa käyttää materiaalia julkaisussa ei kata rinnakkaistallennetta. Julkaisun kirjoittaja huolehtii luvan saamisesta rinnakkaistallenteen osalta.

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet avoimesta julkaisemisesta. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin:

 • Mitä avoin julkaiseminen tarkoittaa?
 • Miten julkaistaan avoimesti?
 • Mikä on Turun AMK:n suositus avoimeen julkaisemiseen?
 • Miten ilmoitan julkaisuni Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) raportointia varten ja rinnakkaistallennan sen?
 • Miten tutkimuksen ja julkaisujen näkyvyyttä voi edistää?

Ota yhteyttä ja kysy julkaisutiedonkeruusta

Ota yhteyttä julkaisutiedonkeruun asiantuntijoihin sähköpostilla julkaisutiedonkeruu@turkuamk.fi

Avoimen julkaisemisen asiantuntijat tavoitat sähköpostilla openscience@turkuamk.fi.

Autamme mielellämme!

Terminologiaa

Author’s draft / Pre-print / Pre-refereeing / Submitted Version Under Review (SMUR)
Kustantajalle lähetetty käsikirjoitusversio ennen vertaisarviointia. Ei vastaa välttämättä sisällöltään lopullista versiota.

Final draft / Post-print / Post-refereeing / Author’s final / Author’s Accepted Manuscript (AAM)
Vertaisarvioitu ja hyväksytty käsikirjoituksen viimeinen versio, josta puuttuu kustantajan taitto ja sivunumerot ja joskus myös kuvat ja kaaviot. Vastaa sisällöltään lopullista versiota. Kustantajan sallivat usein tämän version rinnakkaistallentamisen.

Publisher PDF / Publisher’s version / Final published version / Version of record
Julkaisijan jakelema, yleensä pdf-muodossa oleva julkaisun lopullinen versio taittoineen.

Työkaluja

SHERPA/RoMEO - hakupalvelu, joka sisältää suurten kustantajien ja lehtien rinnakkaistallennuslinjaukset (ks. portaalin ylläpitäjät, CRC)
SHERPA/JULIET - tutkimusrahoittajien käytäntöjä avoimesta julkaisemisesta ja rinnakkaistallennusehdoista (CRC)

Oppaan käyttöoikeudet

Avoin julkaiseminen - Open Access -opas:

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.