Siirry pääsisältöön

Open Access -opas: Miten julkaisen avoimesti?

Avoimen julkaisemisen tavat

Avoin julkaisu on kokotekstinä avoimesti verkossa kaikkien luettavissa maksutta. Julkaisun voi avata eri tavoilla:
 

Kultainen OA (Gold OA)

Julkaisu on vapaasti käytettävissä verkossa. Julkaisemisesta voidaan periä maksu (APC, article processing charge). Maksaja voi olla kirjoittaja, hänen työnantajansa tai tutkimuksen rahoittaja. Maksut vaihtelevat muutamasta sadasta tuhansiin euroihin. On myös OA-lehtiä, jotka eivät peri julkaisumaksuja. Lue lisää kirjoittajamaksuista ja kirjoittajamaksualennuksista.

Vaikka julkaisu on avoimesti saatavana, kannattaa se rinnakkaistallentaa organisaation julkaisuarkistoon. Siten edistetään julkaisun löytyvyyttä sekä varmistetaan saatavuus pitkällä aikavälillä.
 

Vihreä OA (Green OA, rinnakkaistallentaminen)

Julkaisu tai sen osa voidaan kustantajan luvalla rinnakkaistallentaa tieteenala- tai organisaatiokohtaiseen julkaisuarkistoon, jossa se on vapaasti saatavilla joko heti tai ennalta määrätyn julkaisuviiveen (embargo) jälkeen. Kustantaja voi myös määritellä sen, minkä version saa rinnakkaistallentaa. Rinnakkaistallentamisesta ei aiheudu kirjoittajalle kustannuksia. Turun AMK:n julkaisuarkisto on Theseus.

Rinnakkaistallentaminen on Turun AMK:n toimintatapa. Kirjoittaja, katso Turun AMK:n rinnakkaistallennusohjeet.
 

Hybridilehdet

Hybridilehdet ovat yleensä suurten kustantajien lehtiä, joiden yksittäisiä artikkeleita voi ostaa avoimeksi maksamalla kirjoittajamaksun. FinELibin neuvottelemiin tiedelehtisopimuksiin sisältyy alennuksia APC-maksuihin, ks. tarkemmin Kirjoittajamaksut-sivulta.

Artikkelit, joista ei ole maksettu APC-maksua, voidaan rinnakkaistallentaa riippuen kustantajan ehdoista.

Useimmat tutkimusrahoittajat eivät suosittele hybridijulkaisemista. Tiedekustantajat saattavat edellyttää kirjastojen maksamien vuosittaisten tilausmaksujen lisäksi open access tai APC (article processing charge) -kirjoittajamaksuja, jos tutkija haluaa artikkelinsa avoimeksi (ns. hybrid open access, hybridijulkaiseminen). Esim. Suomen Akatemia toteaa avoimen julkaisemisen linjauksessaan että, ”hybridijulkaiseminen on vain välivaiheen ratkaisu ja osa siirtymäkautta matkalla täysin avoimeen julkaisemiseen”. Suomalaista tiedeyhteisöä edustava FinELib-konsortio pyrkii neuvotteluilla siihen, että tiedeorganisaatioiden maksamat lehtien tilausmaksut kattaisivat jatkossa organisaatioiden tutkijoiden open access -kirjoittajamaksut.

Tieteellistä julkaisemista uudistavan Plan S -toimeenpanosuunnitelman mukaan hybridijulkaiseminen ei täytä avoimuuden ehtoja, lue lisää Helsingin yliopiston kirjaston blogista.

Kaavio avoimen julkaisemisen tavoista

Kuva: Darren Chase, Stony Brook University Libraries

Piraattisivustojen avoimuus on laitonta

Open Access (OA) tarjoaa ilmaisen ja laillisen pääsyn tieteellisiin julkaisuihin, mutta verkossa saatat törmätä erilaisiin piraattisivustoihin, jotka ovat hankkineet artikkelit täysin luvatta, tekijänoikeuslakien vastaisesti. Piraattisivustot voivat väittää olevansa avoimen julkaisemisen alustoja, mutta ne eivät vastaa tiedekustantajien, tutkijoiden ja kirjastojen avoimen julkaisemisen määritelmää. Jos käytät näitä sivustoja, teet sen omalla vastuullasi, joten pidä huoli että omat tietosi eivät valu sivustojen käyttöön.
 

Laittomat varjokirjastot (Musta OA)

Julkaisut ladataan tai haravoidaan laittomasti tieteellisten kustantajien palveluista niin kutsuttuihin varjokirjastoihin, kuten Sci-Hubiin ja Library Genesikseen (LibGen). Nämä piraattisivustot ovat hankkineet aineistonsa laittomasti ja niiden käyttö rikkoo tekijänoikeuslakia sekä sopimuksia niin tutkijan, kirjaston kuin tiedekustantajien välillä. Myös tutkimuksen yhteisöpalveluihin, esim. ResearchGate ja Academia.edu, ilman (kustantajan) lupaa tallennetut artikkelien kokotekstit voidaan laskea mustaksi OA:ksi.

Olkaa varovaisia! Kirjasto ei kannusta lataamaan aineistoja laittomasti verkosta. Ota yhteyttä kirjastoon kirjasto@turkuamk.fi, jos tarvitset artikkelin, johon sinulla ei ole pääsyoikeutta tai jota et löydä verkosta.
 

Sci-Hub

Sci-Hub on kazakstanilaisen Alexandra Elbakyanin vuonna 2011 perustama piraattisivusto reaktiona tutkimusartikkelien tekijänoikeusrajoituksiin ja kalliisiin pääsyoikeuksiin. Sci-Hubin sisältö on hankittu laittomasti ja yhdysvaltalaiset tiedekustantajat ovat haastaneet Sci-Hubin oikeuteen. Oikeudenkäynneissä sivusto on todettu laittomaksi ja se on vaihtanut verkkotunnusta useita kertoja.
 

Lisätietoa:

Enago Academy, "Is Pirate Black Open Access Disrupting Green & Gold Open Access?" Enago Academy. July 10, 2023. https://www.enago.com/academy/pirate-black-open-access-disrupting-green-gold-open-access/.

Library of Alexandra, podcast: https://radiolab.org/podcast/library-alexandra

OA-lehden laadun arvioinnin avuksi

Open access -lehtiä on paljon, mutta valitettavasti myös huijausyritykset ovat lisääntyneet. Puhutaan ns. saalistavista tai kyseenalaisista OA-julkaisuista ja kustantajista, joiden tavoitteena on pelkästään rahastaminen. Tällaisen lehden yleisimpiä ominaisuuksia on, ettei vertaisarviointi täytä sille asetettuja vaatimuksia ja kirjoittajalle saattaa tulla tieto julkaisumaksusta vasta, kun artikkeli on valmis julkaistavaksi. Usein julkaisumaksun maksulla on kiire.

Jos saat sähköpostiisi viestin kustantajalta, joka on kiinnostunut julkaisemaan esimerkiksi konferenssiesityksesi, ole valppaana. Useimmat sähköpostit huomaa huijaukseksi tai roskapostiksi jo tyylin ja kieliasun perusteella, mutta osa viesteistä saattaa olla hyvin vakuuttavia.

Kustantajan luotettavuuden arvioimiseksi voit käyttää seuraavaa tarkistuslistaa:

  • Onko lehdellä ISSN-tunnus?
  • Onko lehti listattu tunnetuissa tietokannoissa (esim. DOAJ)?
  • Onko lehden aihepiiri määritelty selkeästi?
  • Kuuluuko lehden toimituskuntaan alan tunnettuja tutkijoita?
  • Toimiiko lehden taustalla tunnettu tieteellinen seura tai muu organisaatio?
  • Onko kustantaja OASPAn tai COPEn jäsen?
  • Onko lehden internetsivuilla kustantajan täydet yhteystiedot ja tietoa julkaisumaksuista, vertaisarvioinnista, tekijänoikeuksista ja mahdollisesta lisenssistä?
  • Ovatko aiemmat artikkelit tunnettujen tekijöiden ja organisaatioiden tekemiä ja ovatko aiemmat artikkelit mielestäsi laadukkaita?
  • Löytyykö lehti Julkaisufoorumista tai Scimago-lehtilistauksesta?
  • Ovatko julkaisusopimuksen ja tekijänoikeuden ehdot kohtuullisia?

Voit kysyä mielipidettä lehdestä sen toimituskunnan jäseniltä ja aiemmin julkaistujen artikkelien kirjoittajilta. Jos julkaisulle on ilmoitettu Impact Factor -arvo, tarkista onko se oikea.

Lisätietoa saalistavista OA-julkaisuista:

Katso alla englanninkielinen video tieteellisten julkaisujen laadun arvioinnista:

Tekijänoikeudet ja Creative Commons

Avoin julkaiseminen ei eroa muusta julkaisemisesta tekijänoikeuksien suhteen: Kirjoittajalla on aina tekijänoikeus teokseensa riippumatta siitä, onko julkaisu avoimesti saatavana tai rinnakkaistallennettu avoimeen julkaisuarkistoon. Tekijänoikeudestaan ei kannata luopua kustannussopimuksissakaan.

Avoin tiede suosittelee Creative Commons (CC) -lisenssien käyttöä. Creative Commons tarkoittaa sitä, että teoksen tekijä jakaa omia oikeuksiaan teoksien käyttäjille helpottaakseen oman tuotoksensa käyttöä esim. opetuksessa tai tutkimuksessa. Creative Commons -lisenssin käyttö ei siis merkitse luopumista omista oikeuksista vaan sitä, että antaa toisille oikeuden teosten hyödyntämiseen itse määrittelemillään ehdoilla. Avoimen tieteen suosittelema Creative Commons -lisenssi on CC BY (CC Nimeä).

Valitse sopiva lisenssi CC-lisenssin valinta -kaavion avulla tai Creative Commons -lisenssivalitsimella (valitsin on englanniksi) ja liitä tieto valitsemastasi lisenssistä teoksesi yhteyteen. 

Jos tiedät jo mitä lisenssiä aiot käyttää voit ladata sopivan ikonin Creative Commonsin Downloads-sivulta.

Lisätietoa Creative Commons -lisensseistä:

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet avoimesta julkaisemisesta. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä avoin julkaiseminen tarkoittaa?
  • Miten julkaistaan avoimesti?
  • Mikä on Turun AMK:n suositus avoimeen julkaisemiseen?
  • Miten ilmoitan julkaisuni Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) raportointia varten ja rinnakkaistallennan sen?
  • Miten tutkimuksen ja julkaisujen näkyvyyttä voi edistää?

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä julkaisutiedonkeruun asiantuntijoihin sähköpostilla julkaisutiedonkeruu@turkuamk.fi

Ota yhteyttä Open Access -julkaisemisen asiantuntijoihin sähköpostilla openscience@turkuamk.fi

Autamme mielellämme!

Avoimen julkaisemisen työkaluja

SHERPA/RoMEO - hakupalvelu, joka sisältää suurten kustantajien ja lehtien rinnakkaistallennuslinjaukset 

Apua kustantajien ja julkaisuarkistojen etsimiseen

Apua julkaisukanavan valintaan

Rahoittajien ja kustantajien linjauksia

Etsi avoimesti julkaistuja artikkeleita

Oppaan käyttöoikeudet

   Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Ei koske kuvia tai videoita, ellei erikseen mainittu.