Tutkimusaineistolla tarkoitetaan Turun ammattikorkeakoulussa henkilökunnan ja opiskelijoiden TKI-toiminnassa tuottamia aineistoja. Tällaisia ovat esimerkiksi mittaustulokset, tilastot, kuvat, äänitallenteet, haastattelujen litteroinnit, kyselyaineistot, kenttätyöhavainnot ja fyysiset näytteet.
Aineistonhallinnalla tarkoitetaan sitä, että tutkimusaineisto ja niihin liittyvä kuvaileva tieto (metatieto, metadata) on luotu, tallennettu ja järjestetty niin, että aineisto säilyy käyttökelpoisena ja luotettavana ja että tietosuoja ja tietoturva on varmistettu tutkimusaineiston koko elinkaaren ajan.
Tässä oppaassa käsitellään miten voit tutkimusta, TKI-projektia tai opinnäytetyötä tehdessä noudattaa hyvää aineistonhallintatapaa. Hyvällä aineistonhallintatavalla tarkoitetaan sitä, että aineistot, niiden kuvailutiedot ja dokumentaatio säilytetään käyttökelpoisessa muodossa, luotettavasti ja tietoturvallisesti niin kauan kuin tarve vaatii, jopa pysyvästi. Hyvä aineistonhallintatapa on osa hyvää tieteellistä käytäntöä.
Oppaassa näkökulma aineistonhallintaa on tutkimusaineiston elinkaari, mikä näkyy myös oppaan rakenteessa:
Avoin tiede ja tutkimus pyrkii siihen, että tutkimustulokset, tutkimusaineistot ja tutkimuksessa käytetyt menetelmät olisivat tutkimusetiikan ja juridiikan asettamissa rajoissa kaikkien halukkaiden käytettävissä. Tavoitteena on lisätä tutkimuksen laatua, luotettavuutta ja näkyvyyttä sekä edistää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja uusien innovaatioiden syntyä.
Turun AMK on sitoutunut avoimen tieteen ja tutkimuksen edistämiseen allekirjoittamalla Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen 2020-2025, DORA-julistuksen (San Francisco Declaration on Research Assessment) ja CoARA-julistuksen (Coalition for Advancing Research Assessment).
Turun AMK edistää osaltaan avointa tiedettä ja tutkimusta (Open Science), joka jaetaan kansallisesti neljään eri osa-alueeseen:
1) avoin toimintakulttuuri ja toimintamallit
2) avoin julkaiseminen
3) avoimet tutkimusaineistot ja -menetelmät
4) avoin oppiminen ja avoimet oppimateriaalit.
Avoimen tieteen koordinoinnista Suomessa vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.
Lue lisää: Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus 2020-2025
Avoin aineisto on yksi hyvän tutkimusaineistonhallinnan mahdollisista lopputuloksista.
Avointa tiedettä ja tutkimusta edistävien kannanottojen lisäksi tutkimusaineistojen ja -menetelmien osalta Turun AMK:n toiminnassa huomioidaan seuraavat kansalliset linjaukset:
Digitaalisessa muodossa olevan aineiston kohdalla tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimuuden linjaukset kannustavat noudattamaan FAIR-periaatteita. FAIR-periaatteiden tarkoitus on tehdä aineistosta löydettävää (Findable), saavutettavaa (Accessible), yhteentoimivaa (Interoperable) ja uudelleenkäytettävää (Reusable).
Turun AMK:n TKI-toiminnassa syntyvien aineistojen käsittelyn periaatteet ja linjaukset kuvataan dokumentissa Tutkimusaineistonhallinnan toimintaperiaatteet Turun ammattikorkeakoulussa.
Jokaisen ammattikorkeakouluyhteisön jäsenen on noudatettava aineistonhallinnassa tutkimuseettisiä ohjeita sekä huolehdittava luottamuksellisten tietojen suojaamisesta, tietoturvasta ja tietosuojasta lainsäädännön, hyvän tieteellisen käytännön sekä ammattikorkeakoulun antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti.
Turun ammattikorkeakoulu on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ihmistieteellisten tutkimusalojen eettisiä periaatteita: Eettinen Ennakkoarviointi ihmistieteissä.
Tutustu Turun AMK:n Tutkimusetiikka-sivustoon Messissä.
Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet aineistonhallinnasta.
Oppaan sisältö on päivitetty kokonaisuudessaan syksyllä 2024.
Ota yhteyttä aineistonhallinnan asiantuntijoihin sähköpostilla datasupport@turkuamk.fi.
Autamme mielellämme!
Oppaan tekemisessä on käytetty lähteenä seuraavia oppaita:
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Ei koske kuvia tai videoita, ellei erikseen mainittu.