Siirry pääsisältöön

Digitaalisten aineistojen käyttöopas: Etusivu

Ohje digitaalisten aineistojen käytöstä

Kun käytät digitaalisia aineistoja opetuksessa, tutkimuksessa ja opiskelussa, noudata aineistojen käyttöehtoja sekä hyvän tavan mukaisia viittauskäytäntöjä. Merkitse kaikkiin käyttämiisi kuviin ja muihin materiaaleihin tekijä- ja lähdetiedot. 
 

Avoimen verkon aineistot

 • Vapaassa verkossa olevia aineistoja suojaa pääsääntöisesti tekijänoikeus, eikä niitä saa automaattisesti kopioida. Kopioinnin sijaan voit linkittää, siteerata tai viitata avoimessa verkossa olevaan aineistoon.
 • Creative Commons -lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja voi kopioida lisenssin ehtojen mukaisesti.
   

Lisensoidut e-aineistot

 • Turun AMK:n käyttöön hankittuja maksullisia lisensoituja e-aineistoja saa käyttää opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin. Löydät e-aineistot Turun AMK:n Finnasta.
 • Älä kopioi! Kopioinnin sijaan linkitä artikkelit ja muut aineistot omaan työhösi.
 • Jos tarvitsemasi artikkeli tai muu aineisto ei kuulu Turun AMK:n kirjaston kokoelmiin, ota yhteyttä kirjastoon ja ehdota aineistoa hankittavaksi.
   

Itse tekemäsi materiaalit 

 • Mainitse tekijä myös omissa materiaaleissasi. Jos olet laatinut tekstin ja ottanut siihen liittämäsi kuvat itse, merkitse aineiston loppuun tai alkuun esim. Teksti ja kuvat: Etunimi Sukunimi.
   

Kopioston kopiointilupa

 • Tarvittaessa voit kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivuilta Kopiostolta ostetulla kopiointiluvalla. Raportoi käyttämäsi aineistot Kopioston raportointipalvelussa.
 • Käytä ensisijaisesti Turun AMK:n käyttöön hankittuja lisensoituja e-aineistoja sekä Creative Commmons -lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja.

Tekijänoikeustietoa verkossa

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeita digitaalisten aineistojen käytöstä. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten avoimessa verkossa olevia aineistoja voi käyttää? Miten lisensoidut artikkelit ja muut e-aineistot kannattaa linkittää esim. Itslearningiin? Millaisia käyttöehtoja e-aineistoilla on?

Tarvitsetko apua?

Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun kirjastoon e-lomakkeella tai s-postilla kirjasto@turkuamk.fi.

Tervetuloa myös kampuskirjastoihin, autamme mielellämme!

Oppaan käyttöoikeudet

Creative Commons -lisenssi   Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Ei koske kuvia tai videoita, ellei erikseen mainittu.