Siirry pääsisältöön

Digitaalisten aineistojen käyttöopas: Creative Commons -lisenssit

Avoimen verkon aineistojen käyttö

Verkosta on helppo etsiä kuvia ja muita aineistoja osaksi oppimateriaaleja, mutta usein tekijänoikeudet estävät löydettyjen aineistojen vapaan käytön. Verkosta löytyy kuitenkin paljon myös avointa sisältöä/teoksia, joiden tekijä on luopunut tekijänoikeuksistaan tai antanut käyttäjille luvan hyödyntää teostaan.

Yleisesti ottaen avointa sisältöä saa käyttää kuka tahansa esimerkiksi kopioimalla, levittämällä tai esittämällä teoksen. Creative Commons on tunnetuin lisensointijärjestelmä, jonka avulla tekijä voi antaa haluamansa oikeudet teoksensa käyttäjille. Myös muu käyttölupa voi sallia teosten hyödyntämisen. Tarkista siis aina käyttämiesi sivustojen käyttöehdot.

Creative Commons -lisenssit

CC-lisensoidun kuvan tai muun aineiston käyttö edellyttää, että toimit lisenssin ehtojen mukaisesti. Merkitse kuvan tai muun materiaalin yhteyteen aina vähintään

  • tekijän nimi tai nimimerkki
  • lisenssi, jolla teos on jaettu sekä linkki lisenssiin
  • lähde / linkki teoksen alkuperäiseen julkaisupaikkaan
  • muunnelmissa on mainittava sekä alkuperäinen tekijä että muunnelman tekijä sekä ilmaistava jotenkin, mitä kumpikin on tehnyt (tarkista aina ensin, että lisenssi sallii teoksen muuntelun).
     

CC0-lisenssin merkitseminen

Jos aineisto on jaettu CC0-lisenssillä, on tekijä luopunut kaikista oikeuksistaan ja luovuttanut teoksen vapaaseen yleiseen käyttöön. Tällöin tekijä- ja lisenssitietoja ei periaatteessa tarvitse ilmoittaa.

Merkitse kuitenkin tekijä- ja lisenssitiedot myös CC0-lisensoitujen aineistojen yhteyteen, mikäli hyödynnät CC-lisensoituja materiaaleja opetuksessa tai oppimateriaaleissa. Tällöin kuva tai muu aineisto erottuu Kopioston kopiointiluvalla verkosta kopioiduista aineistoista tai vaikkapa itse ottamastasi valokuvasta.

Esimerkkejä:

Kuva: Kristina Alexanderson (CC BY-NC-ND 2.0) Kuva: Marco Verch (CC BY 2.0)

Creative Commons -lisensoituja aineistoja voi hakea verkosta lukuisten erilaisten haku- ja sisältöpalveluiden avulla. Tälle sivulle on koottu valikoima palveluita, joista voit etsiä käyttöoikeuksiltaan vapaata tai osittain rajoitettua aineistoa. Muista aina tarkistaa käyttämäsi palvelun tai aineiston käyttöehdot.

Etsi monenlaista avointa sisältöä:

CC-lisensoituja kuvapankkeja:

Creative Commons -lisenssien avulla voit määritellä käyttöoikeuden myös omiin teoksiisi, vaikkapa julkaisemiisi valokuviin, artikkeleihin tai mihin tahansa muuhun materiaaliin. Creative Commons -lisenssit ovat kaikkien käytettävissä, eikä niiden käyttäminen edellytä esimerkiksi rekisteröintiä tai erillistä lupaa. Lue lisää Creative Commons Suomi -sivustolta.

Valitse sopiva lisenssi CC-lisenssin valinta -kaavion avulla tai Creative Commons -lisenssivalitsimella (valitsin on englanniksi) ja liitä tieto valitsemastasi lisenssistä teoksesi yhteyteen.

Jos tiedät jo mitä lisenssiä aiot käyttää voit ladata sopivan ikonin Creative Commonsin Downloads-sivulta.

Creative Commons -lisenssien avulla teoksen tekijä (kuvan, tekstin, videon) voi määritellä, miten muut saavat teosta käyttää. Tekijänoikeus säilyy tekijällä, mutta CC-lisenssien avulla on mahdollista myöntää teoksen käyttäjälle enemmän käyttöoikeuksia kuin tekijänoikeus muutoin sallisi.

CC-lisenssit koostuvat neljästä ehdosta (BY, NC, ND, SA), joita yhdistelemällä syntyy kuusi erilaista CC-lisenssiä. CC0-lisenssiä lukuun ottamatta jokaisessa lisenssissä on mukana BY-ehto, joka edellyttää aina tekijän nimen mainitsemista. Teosta voi kuka tahansa käyttää lisenssin määrittelemien ehtojen mukaisesti ilman tekijän erillistä lupaa.

Kuva: Andy Melton, (CC BY-SA 2.0)

 

Nimeä (BY, ByAttribution) = Tekijän nimi on mainittava, muuten teosta saa käyttää vapaasti.
Epäkaupallinen (NC, NonCommercial) = Teoksen kaupallinen käyttö on kielletty, muuten teosta saa käyttää vapaasti.
Ei muutoksia (ND, NoDerivates) = Teoksesta ei saa luoda johdannaisteoksia / muunnelmia, muuten teosta saa käyttää vapaasti.
Jaa samoin (SA, ShareAlike) = Teoksesta tehtyjä muunnelmia  saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta.
Peruslisenssien lisäksi järjestelmään kuuluu ns. CC0-lisenssi, jonka avulla tekijä voi luopua kaikista oikeuksista teokseensa.

 

Mistä löydän lisenssimerkinnän?

Lisenssit merkitään siten, että ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC, jota seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä (esim. CC BY-SA 4.0, Nimeä-Jaa samoin). Numeroyhdistelmä 4.0 viittaa lisenssin versionumeroon.

Lisenssimerkintä on yleensä selkeästi näkyvillä kuvan yhteydessä tai esimerkiksi verkkosivun alareunassa joko symbolina, kirjainyhdistelmänä tai aukikirjoitettuna. Usein lisenssimerkintää klikkaamalla avautuu tiivistelmäsivu, jossa kerrotaan selkeästi ja lyhyesti aineiston tärkeimmät käyttöehdot. Tiivistelmän taustalla olevaan oikeudelliseen tekstiin voit tutustua tiivistelmäsivulta löytyvästä linkistä.

Jos et löydä merkintää CC-lisenssistä, kuva tai muu materiaali ei todennäköisesti ole jaettu millään CC-lisenssillä. Jos et ole varma käyttöoikeuksista, älä käytä aineistoa tai tarkista aineiston käyttöoikeus tekijältä.

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeita digitaalisten aineistojen käytöstä. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten avoimessa verkossa olevia aineistoja voi käyttää? Miten lisensoidut artikkelit ja muut e-aineistot kannattaa linkittää esim. Itslearningiin? Millaisia käyttöehtoja e-aineistoilla on?

Tarvitsetko apua?

Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun kirjastoon e-lomakkeella tai s-postilla kirjasto@turkuamk.fi.

Tervetuloa myös kampuskirjastoihin, autamme mielellämme!

Creative Commons

Creative Commons -logo

Lisätietoa

Oppaan käyttöoikeudet

Creative Commons -lisenssi   Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Ei koske kuvia tai videoita, ellei erikseen mainittu.