Siirry pääsisältöön

Digitaalisten aineistojen käyttöopas: Aineistojen sallittu käyttö

Tekijänoikeus suojaa aineistoja

Avoimesta verkosta löytyviä aineistoja suojaa pääsääntöisesti tekijänoikeus, olipa kyseessä kirjoitettu teksti, valokuva, video tai mikä tahansa muu aineisto. Tekijänoikeus merkitsee tekijän yksinoikeutta päättää, miten ja missä hänen teostaan käytetään. Tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa ei saa levittää, kopioida tai muokata ilman tekijän lupaa. Jos teosta käytetään tekijän luvalla, tulee tekijän nimi ilmoittaa. Tekijän nimen ilmoittamalla ei kuitenkaan voi kiertää tekijänoikeuden asettamia rajoituksia, jos lupaa käyttöön ei ole. Siteeraaminen eli lainauksen ottaminen on sallittua ilman erillistä lupaa.

Tekijänoikeus syntyy automaattisesti sillä hetkellä, kun teos luodaan. Halutessaan tekijä voi liittää teoksensa yhteyteen copyright-merkinnän (©), mutta tekijänoikeus on voimassa silloinkin, kun copyright-merkkiä ei käytetä. Tekijänoikeus suojaa teosta, vaikka tekijä jakaisi teoksensa kaikkien saataville esim. sosiaaliseen mediaan. Vaikkapa Facebookista tai blogeista löytyviä valokuvia ei siis voi käyttää ilman lupaa.

Kaikki aineistot eivät saa tekijänoikeussuojaa ja niitä voi käyttää vapaasti. Tällaisia aineistoja ovat:

  • Lait, asetukset sekä monet muut viranomaisten asiakirjat
  • Aineistot, jotka eivät ylitä teoskynnystä
  • Vanhat aineistot (tekijänoikeuden suoja kestää pääsääntöisesti teoksen tekijän elinajan sekä 70 vuotta hänen kuolinvuotensa jälkeen)

HUOM: Verkossa saatat törmätä erilaisiin piraattisivustoihin, jotka ovat hankkineet artikkelit täysin luvatta, tekijänoikeuslakien vastaisesti. Kirjasto ei kannusta tällaisten lähteiden käyttöön, lisätietoa Open Access -oppaassa: Miten julkaisen avoimesti? - Piraattisivustojen avoimuus on laitonta.

Linkitä, siteeraa tai viittaa

Linkitä

Verkkosivujen linkittäminen omiin teoksiin, kuten oppimateriaaleihin, on sallittua ilman erillistä lupaa. Käytä niissä tavallisia hyperlinkkejä, jotka vievät suoraan alkuperäiselle sivulle. Muista tarkistaa, että linkitettävä sisältö on vapaasti verkossa kaikkien saatavilla. Linkittäjän tulee myös varmistaa linkitettävän aineiston laillisuus.
 

Siteeraa

Julkistetuista teoksista saa ottaa lainauksia eli sitaatteja ilman erillistä lupaa. Siteerauksen on oltava relevantti, eli sen tulee liittyä käsiteltävään asiaan. Sallitun siteerauksen pituutta ei ole määritelty: on sallittua siteerata tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Sitaatin yhteydessä on aina mainittava tekijä ja lähde.

Siteerausoikeus koskee periaatteessa kaikkia teoslajeja. Valokuvien ja muiden kuvien siteeraaminen on kuitenkin ongelmallista, sillä yleensä sitaatin ymmärretään olevan pieni osa kokonaisesta teoksesta, esimerkiksi kirjasta tai valokuvasta. Tieteelliseen esitykseen (esim. artikkeli tai opetusmateriaali) saa kuitenkin liittää sitaattioikeuden perusteella kuvia, jos kuvan aihe liittyy keskeisesti tekstiin. Sitaattioikeuden perusteella omaan työhön ei voi liittää kuvia pelkästään kuvitukseksi.
 

Viittaa

Voit käyttää toisten tekemiä aineistoja omissa materiaaleissasi normaalin viittauskäytännön mukaisesti lisäämällä niihin asianmukaiset lähdeviittaukset.

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeita digitaalisten aineistojen käytöstä. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten avoimessa verkossa olevia aineistoja voi käyttää? Miten lisensoidut artikkelit ja muut e-aineistot kannattaa linkittää esim. Itslearningiin? Millaisia käyttöehtoja e-aineistoilla on?

Tarvitsetko apua?

Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun kirjastoon e-lomakkeella tai s-postilla kirjasto@turkuamk.fi.

Tervetuloa myös kampuskirjastoihin, autamme mielellämme!

Tekijänoikeustietoa verkossa

Oppaan käyttöoikeudet

Creative Commons -lisenssi   Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Ei koske kuvia tai videoita, ellei erikseen mainittu.