Siirry pääsisältöön

Digitaalisten aineistojen käyttöopas: E-aineistoihin linkittäminen

E-aineistoihin linkittäminen - mitä ja miksi?

Käytä Turun AMK:n käyttöön hankittuja elektronisia aineistoja oppimisessa, opetuksessa ja verkko-oppimisympäristöissä. Dokumentin kopioinnin, tallentamisen ja jakamisen sijaan verkkomateriaaleja kannattaa linkittää, koska

  • e-aineistojen käyttöehdoissa saattaa olla rajoituksia artikkelien tallentamiselle ja jakamiselle
  • linkittämällä varmistat, että päivittyvästä aineistosta käytössäsi on aina tuorein versio.
     
Kirjasto auttaa toimivien e-aineistolinkkien tekemisessä! Täytä linkitettävän aineiston tiedot e-lomakkeeseen ja saat sähkopostiisi linkin, jota voit käyttää esim. Itslearningissa.


Lisensoitua elektronista aineistoa ei kannata linkittää kopioimalla aineiston osoite selaimen osoiteriviltä, koska linkeissä saattaa olla istuntokohtaisia tietoja. Tällaiset linkit eivät toimi enää myöhemmin. Lisäksi osoiteriviltä kopioidut linkit eivät välttämättä toimi, kun niitä koitetaan käyttää AMK:n verkon ulkopuolella. Tältä sivulta löydät ohjeita kuinka luot toimivia linkkejä aineistoihin.

Eri e-aineistotyyppeihin linkittäminen

Tietokannat ja muut e-aineistot

1. Etsi tietokanta Finnasta hakemalla tai Finnan tietokantalistaa selaamalla.
2. Klikkaa aineiston tiedot auki.
3. Kopioi osoite selaimen osoiteriviltä ja jaa osoite. Muut pääsevät linkin avulla Finnaan ko. aineiston tietoihin ja aineiston tiedoista linkkiä Tietokannan käyttöliittymä klikkaamalla aineiston omaan käyttöliittymään.

 

Vinkki! Voit tehdä Finnassa aineistolistoja. Kirjaudu sisään Finnaan, etsi haluamasi tietokanta ja klikkaa nastakuvaketta. Teos siirtyy suosikkeihisi. Suosikit löydät oman tilisi tiedoista. Muuta suosikkilistasi julkiseksi ja jaa linkki muille.

E-kirjat ja e-lehdet

1. Etsi e-kirja tai e-lehti Turun AMK:n Finnasta.
2. Klikkaa aineiston tiedot auki.
3. Kopioi osoite selaimen osoiteriviltä ja jaa osoite. Muut pääsevät linkin avulla Finnaan ko. aineiston tietoihin ja aineiston tiedoista linkkiä klikkaamalla e-kirjaan tai e-lehteen.


Vinkki! Voit tehdä Finnassa aineistolistoja. Kirjaudu sisään Finnaan, etsi haluamasi teos ja klikkaa nastakuvaketta. Teos siirtyy suosikkeihisi. Suosikit löydät oman tilisi tiedoista. Muuta suosikkilistasi julkiseksi ja jaa linkki muille.

Artikkelit

Linkitys artikkeliin aineiston omassa käyttöliittymässä

1. Etsi tietokanta Finnasta hakemalla tai Finnan tietokantalistaa selaamalla ja mene aineiston omaan käyttöliittymään. Etsi haluamasi artikkeli.

2. Kopioi artikkelin osoite: Jos artikkelissa on pysyvä linkkiosoite, esim. DOI, URN, permalink tai permanent URL, käytä sitä. Jos et löydä pysyvää osoitetta, kopioi osoite selaimen osoiteriviltä.

3. Lisää joko pysyvän osoitteen tai selaimen osoiteriviltä kopioidun osoitteen eteen Turun AMK:n etäkäyttöpalvelimen osoite https://login.ezproxy.turkuamk.fi/login?url=. Tämä lisäys tarvitaan, jotta käyttäjä ohjautuu Turun AMK:n HAKA-kirjautumiseen ja pääsee aineistoon ollessaan Turun AMK:n verkon ulkopuolella.

4. Testaa linkin toimivuus ja jaa linkki muille.

Esimerkki artikkelin pysyvän osoitteen ja etäkäyttöpalvelimen osoitteen muodostamasta linkistä, joka johdattaa käyttäjän suoraan oikeaan artikkeliin, tarvittaessa kirjautumisen kautta: https://login.ezproxy.turkuamk.fi/login?url=http://dx.doi.org/10.1108/ITSE-10-2015-0033

HUOM! Jos teet linkkejä ollessasi AMK:n verkon ulkopuolella, on osoitteissa jo valmiiksi huomioitu etäkäyttöpalvelimen osoite, eli sitä ei tarvitse lisätä.
 

Linkitys artikkeliin linkityspalvelun avulla

Eri artikkelitietokannoissa saatat nähdä Find It -kuvakkeen (Medicissä Links-kuvakkeen ja Google Scholarissa Fulltext - Turku UAS -linkin). Kyseessä on kirjastojen käytössä oleva linkityspalvelu, jonka avulla on mahdollista tehdä ajantasaisia linkkejä.

Voit käyttää linkityspalvelua artikkelilinkin tekemisessä näin:

1. Mene Finnan ulkomaisten artikkelien hakuun, Google Scholariin tai e-aineiston omaan käyttöliittymään ja tee haku.

2. Etsi hakutuloksesta Find It -kuvake Find It -kuvake. Kun klikkaat kuvaketta, siitä aukeaa linkityspalvelun ikkuna. Sama artikkeli saattaa olla saatavana useammasta tietokannasta.

3. Vie hiiri tietokantalinkin päälle, klikkaa hiiren kakkosnäppäintä ja valitse Kopioi linkki / Copy link. Voit halutessasi lyhentää linkin käyttämällä lyhytlinkkipalvelua (esim. urly.fi tai bit.ly).

4. Lyhentämätön linkki: https://tuoas.alma.exlibrisgroup.com/view/action/uresolver.do?operation=resolveService&package_service_id=2697750420005970&institutionId=5970&customerId=5965 (158 merkkiä). Lyhennetty linkki: https://urly.fi/1Kz3 (20 merkkiä).

Vaihtoehtoisesti voit maalata ja kopioida linkkitekstin, esim. EBSCOhost Academic Search Elite. Linkki vie suoraan artikkeliin.
 

HUOM! Linkityspalvelun eteen ei tarvitse lisätä etäkäyttöpalvelimen linkkiä. Linkki ohjaa käyttäjän HAKA-tunnistautumiseen, ellei käyttäjä ole Turun AMK:n verkossa.

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeita digitaalisten aineistojen käytöstä. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten avoimessa verkossa olevia aineistoja voi käyttää? Miten lisensoidut artikkelit ja muut e-aineistot kannattaa linkittää esim. Itslearningiin? Millaisia käyttöehtoja e-aineistoilla on?

Tarvitsetko apua?

Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun kirjastoon e-lomakkeella tai s-postilla kirjasto@turkuamk.fi.

Tervetuloa myös kampuskirjastoihin, autamme mielellämme!

E-aineistojen käyttöoikeudet

Turun AMK:n opiskelijoilla ja henkilökunnalla on oikeus käyttää AMK:lle hankittuja e-aineistoja opiskelussa, opetuksessa ja tutkimuksessa sekä velvollisuus noudattaa aineistojen käyttöehtoja. Käyttöehdoissa määritellään mm. aineistojen tulostamiseen, tallentamiseen, esittämiseen ja jakeluun liittyvät ehdot. Aineistokohtaiset käyttöoikeudet saat klikkaamalla sinistä §-painiketta.

Oppaan käyttöoikeudet

Creative Commons -lisenssi   Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä, ellei oppaan osissa ole toisin mainittu.