Skip to main content

Avoin julkaiseminen - Open access: Kirjoittajamaksut

Avoin julkaiseminen ja kirjoittajamaksut

Avoin julkaisu on kokotekstinä avoimesti verkossa kaikkien luettavissa. Tutkimuksen voi julkaista avoimesti eri tavoilla. Kun artikkeli julkaistaan open access -periaatteella (Gold OA) toimivassa lehdessä tai hybridilehdessä, voidaan julkaisemisesta periä kirjoittajamaksu (APC, article processing charge). Maksulla katetaan esimerkiksi vertaisarvioinnin kustannuksia. Maksaja voi olla kirjoittaja, hänen työnantajansa tai tutkimuksen rahoittaja. Maksut vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin. On myös OA-lehtiä, jotka eivät peri julkaisumaksuja.

Turun ammattikorkeakoulun henkilökunta on oikeutettu alennuksiin joidenkin kustantajien lehtien kirjoittajamaksuista. Maksualennukset perustuvat FinELib-konsortion tekemiin sopimuksiin kustantajien kanssa. Kysy lisää kirjoittajamaksualennuksista osoitteesta julkaisutiedonkeruu@turkuamk.fi.

Tällä hetkellä Turun AMK:ssa alennuksen saa seuraavilta kustantajilta:

 • American Chemical Society ACS
 • Elsevier
 • Emerald
 • IEEE
 • SAGE

Katso alta ohjeet alennusten hyödyntämiseksi.

Alennukset kirjoittajamaksuista

American Chemical Society ACS

Turun ammattikorkeakoulun henkilökunta voi julkaista artikkelinsa avoimena American Chemical Societyn lehdissä open access -krediiteillä CC BY -lisenssillä. Krediittiä käyttäessään kirjoittaja saa julkaista artikkelinsa avoimena ilman APC-maksua. Krediitin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi sopimuskauden 1.1.2018 - 31.12.2020 aikana.

Ilmaisia krediittejä on vuosittain käytössä rajallinen määrä. Yhdellä krediitillä voi julkaista yhden OA-artikkelin.

Mihin krediittejä voi käyttää

OA-krediittejä voi käyttää ACS:n tilausmaksullisiin lehtiin sekä ACS:n täysin avoimiin lehtiin (ACS Central Science, ACS Omega). Krediittejä voi käyttää kaikkiin muihin artikkelityyppeihin, mutta ei e-kirja-artikkeleihin.

Kuka voi käyttää krediittejä

OA-krediittejä voi käyttää ACS-aineiston tilaajaorganisaatioon affilioitunut vastaava kirjoittaja (corresponding author), joka on yhteydessä ACS:aan vertaisarviointiprosessin aikana. Kirjoittajan tulee käsikirjoitusta jättäessään määrittää affiliaatio organisaatioonsa ja käyttää organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettaan (etunimi.sukunimi@turkuamk.fi). ACS tunnistaa kirjoittajan oikeuden ilmaiseen kredittiin affiliaatiotietojen ja sähköpostin perusteella. 

Artikkelin julkaiseminen avoimena ACS:n lehdissä - ohjeet vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author)

 1. Kun lähetät artikkelisi ACS:n Paragon Plus -järjestelmässä, sinun täytyy editoita profiilisi, valita oikea organisaatio alasvetovalikosta ja syöttää järjestelmään organisaatiosi (etunimi.sukunimi@turkuamk.fi) sähköpostiosoite, jos se ei jo ole järjestelmässä. ACS tarkistaa affiliaatiosi ja sähköpostiosoitteesi perusteella, oletko oikeutettu maksuttomaan OA-julkaisemiseen. Jos olet aiemmin käyttänyt jotain muuta sähköpostiosoitetta, päivitä järjestelmään Turun AMK:n sähköpostiosoite.
 2. Kun ACS on hyväksynyt artikkelisi julkaistavaksi, lähettää ACS Publications sinulle hyväksymiskirjeen, jossa on linkki Copyright Clearance Centerin RightsLink-järjestelmään.
 3. Kirjaudu RightsLinkiin ja valitse organisaatioksi organisaatioksi Turku University of Applied Sciences.
 4. Valitse Seek Funding From FinELib
 5. Jos tilaat muita artikkeliin liittyviä palveluita (esim. värikuvia) ACS laskuttaa sinua niistä. FinElibin open access -krediitit kattavat vain artikkelimaksun (APC).
 6. Lähetä tilaus.
 7. Saat sähköpostitse vahvistuksen, että OA-rahoituspyyntösi on vastaanotettu.
 8. Saat erillisen sähköpostiviestin, jossa kerrotaan, onko OA-pyyntösi hyväksytty vai hylätty.
 9. Jos OA-pyyntösi on hyväksytty, ACS julkaisee artikkelisi CC BY -lisenssillä. Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
 10. ACS lähettää vastaavalle kirjoittajalle linkin julkaistuun versioon. ACS tallentaa lopullisen version CC BY -lisenssillä US Pub Med Central -arkistoon, josta se replikoituu automaattisesti Europe Pub Med Central -arkistoon.

Jos OA-rahoituspyyntöäsi ei ole hyväksytty tai kaikki maksuttomat OA-krediitit on jo käytetty, kun artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi, sinulla on oikeus julkaista artikkelisi avoimena muilla ACS:n tarjoamilla OA-optioilla (http://pubs.acs.org/page/policy/authorchoice/index.html). Voit myös julkaista artikkelin maksumuurin takana.

Elsevier

Turun ammattikorkeakoulun henkilökunta voi julkaista artikkelinsa avoimena Elsevierin lehdissä 50 %  kirjoittajamaksualennuksella. Alennus lasketaan alennuksen piiriin kuuluvien lehtien APC-listahinnoista (.xls), jotka vaihtelevat lehdittäin. Alennuksen saa seuraavilla ehdoilla:

 • Artikkelin vastaava kirjoittaja (corresponding author) on Turun ammattikorkeakoulun henkilökuntaa.
 • Artikkeli julkaistaan jossain alennuksen piiriin kuuluvissa lehdissä: katso lehtilista (.xls). Alennuksen piiriin kuuluu yli 1500 Elsevierin omistamaa hybrid-lehteä ja yli 100 Full OA-lehteä. Liittyen sopimuskauden aikana lisättäviin nimekkeisiin: Voidakseen saada alennuksen, artikkelin tulee olla submittoitu lehteen sen jälkeen, kun lehti on lisätty listalle. Alennus on tarjolla vertaisarvioitua, tieteellistä tietoa sisältäviin artikkelityyppeihin: full length journal articles (including review articles), short communications, case reports, short surveys, software articles, data articles. Huom.! Jos olet julkaisemassa review-artikkelia avoimena, ota etukäteen yhteyttä Elsevierin supportiin, sillä review-artikkeleiden kohdalla normaali OA-julkaisuprosessi ei toimi.
 • Artikkeli hyväksytään julkaistavaksi 2018 - 2020.
Artikkelin julkaiseminen avoimena Elsevierin lehdissä - ohjeet vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author)

Muista varmistaa rahoitus alennetulle article processing charge (APC) -maksulle, kun haluat julkaista artikkelin avoimena! Elsevierin APC-maksut vaihtelevat lehdittäin. Alennus lasketaan lehden listahinnasta, jonka löydät APC-listahinnastosta (.xls). Listahinnat ovat näkyvissä myös kunkin lehden omalla sivulla.

 1. Kun artikkeli on hyväksytty, Elsevier lähettää säköpostin vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author). Sähköpostissa pyydetään täyttämään Rights and Access Information form.
 2. Kun vastaava kirjoittaja päättää julkaista artikkelin avoimena, valitaan Elsevierin Rights and Access Information -lomakkeella:
  • kohdassa Corresponding Author's Organization: Kirjoita Turku University of Applied Sciences ja valitse järjestelmän tarjoamista vaihtoehdoista oikea
  • täytä tarvittaessa kohtaan Add Co-author Details muiden kirjoittajien tiedot ja kohtaan Funder Details tutkimuksen rahoittajan tiedot
  • julkaisuvaihtoehdot (tämä valikko näkyy, mikäli lehti on tilausmaksullinen hybridilehti): Gold Open Access (=artikkeli julkaistaan kaikille avoimena) ja Subcription (=artikkeli näkyy vain lehden tilaajille). Kun haluat julkaista artikkelisi avoimena, valitse Gold Open Access
  • kohdassa Select your user license: Valitse kumpaa cc-lisenssiä haluat käyttää. Molemmissa vaihtoehdoissa omat artikkelin hyödyntämisoikeutesi ovat valitsemasi lisenssiehtojen mukaiset. Vaihtoehdot ovat:
   • CC BY 4.0 (Nimeä) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
   • CC BY-NC-ND 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Sallii teoksesi jakamisen muille, kunhan sinut mainitaan tekijänä. Teostasi ei tällöin kuitenkaan saa muuttaa millään tavoin, eikä sitä saa hyödyntää kaupallisesti. Huomaathan, että valitessasi tämän rajoitetumman CC BY-NC-ND 4.0 lisenssin jäävät muuttamis- ja kaupallisen käytön oikeudet Elsevierille.
  • Täytä lomake loppuun.
 3. Turun AMK:n kirjasto- ja tietopalvelut saa tiedon, että kirjoittaja on valinnut avoimen julkaisemisen artikkelin julkaisutavaksi, ja vahvistaa affiliaation Elsevierille. Laskut tulevat sähköpostitse kirjastolle, jossa ne tarkastetaan.
 4. Kirjoittaja saa kirjastolta asiatarkastetun laskun ja maksaa sen.
   

Vuoden 2020 voucherit on käytetty loppuun.

Emerald

Turun ammattikorkeakoulun henkilökunta voi julkaista artikkelinsa avoimena Emeraldin lehdissä ilman kirjoittajamaksua Emeraldin myöntämillä open access -vouchereilla CC BY -lisenssillä. Voucherin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi sopimuskauden aikana 2018 - 2020.

Kuka voi käyttää ilmaisia vouchereita

Vouchereita voi käyttää Emerald Premier -aineiston tilaajaorganisaatioon affilioitunut vastaava kirjoittaja (corresponding author). Kirjoittajan tulee käsikirjoitusta jättäessään käyttää organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettaan (etunimi.sukunimi@turkuamk.fi). Näin Emerald tunnistaa kirjoittajan oikeuden ilmaiseen voucheriin.

Mihin vouchereita voi käyttää

Vouchereita voi käyttää kaikkiin Emerald Premier -paketin nimekkeisiin (katso lehtilista Excel-muodossa) sekä Emeraldin ainoaan täysin avoimeen nimekkeeseen ”International Journal of Climate Change Strategies and Management”.

Vouchereita voi käyttää seuraaviin artikkelityyppeihin
 • Research Paper
 • Viewpoint
 • Technical Paper
 • Conceptual Paper
 • Case Study
 • Literature Review
 • General Review
Artikkelin julkaiseminen avoimena Emeraldin lehdissä - ohjeet vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author)
 1. Kun jätät käsikirjoituksesi kustantajalle ScholarOne järjestelmässä (submittointi)
  • Käytä organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettasi (etunimi.sukunmi@turkuamk.fi). Emerald tunnistaa oikeutesi ilmaiseen open access voucheriin sähköpostidomainistasi. Mikäli järjestelmässä on ennestään joku muu sähköpostiosoitteesi, muuta se.
  • Ilmoita kiinnostuksestasi käyttää ilmainen voucher, mikäli artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi. Tee tämä kohdassa Step 4: Details and Comments. Rastita kohta ”Yes, I want to publish my article as Open Access and my institution is eligible for a prepaid APC-voucher”.
 2. Kun artikkeli, jossa olet vastaavana kirjoittana (corresponding author), on hyväksytty
  • Saat hyväksymiskirjeen (acceptance letter) ScholarOnen kautta.
  • Lisäksi saat 30 päivän kuluessa hyväksymiskirjeestä linkin CC BY -lisenssiin, joka sinun tulee täyttää ja allekirjoittaa sekä palauttaa sähköpostitse lehden editorille. Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä. 
  • Mikäli käy niin, että voucherit ovat kuluneet loppuun siinä vaiheessa, kun artikkelisi hyväksytään, on sinulla oikeus ohjata kustantaja julkaisemaan artikkeli maksumuurin takana (tai vaihtoehtoisesti huolehtia APC-maksun maksamisesta).
 3. Emerald julkaisee artikkelisi avoimena CC BY -lisenssillä.

Open Access -krediitit vuodelle 2020 on käytetty loppuun.

IEEE

Turun ammattikorkeakoulun henkilökunta voi julkaista artikkelinsa avoimena IEEE:n täysin avoimissa lehdissä open access -krediiteillä CC BY -lisenssillä. Krediittiä käyttäessään kirjoittaja saa julkaista artikkelinsa avoimena ilman APC-maksua. Krediitin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi 20.1.2020 - 31.12.2020 niin kauan kuin ilmaisia krediittejä riittää. 

Kuka voi käyttää open access -krediittejä

Open access -krediittejä voi käyttää Turun ammattikorkeakouluun affilioitunut vastaava kirjoittaja (corresponding author), joka on tilaajaorganisaation sen hetkistä henkilökuntaa, tutkijakuntaa tai opiskelija (esim. eläköityneet tutkijat eivät kuulu tähän).

Kirjoittajan tulee käsikirjoitusta jättäessään määrittää affiliaatio organisaatioonsa ja mielellään käyttää organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettaan.
IEEE tunnistaa kirjoittajan oikeuden ilmaiseen kredittiin affiliaatiotietojen ja sähköpostin perusteella.

Mihin open access -krediittejä voi käyttää

Krediittejä voi käyttää tieteellisiin artikkeleihin IEEE:n täysin avoimissa nimekkeissä:

IEEE Access®
IEEE Photonics Journal
IEEE Journal of the Electron Devices Society
IEEE Journal on Exploratory Solid-State Computational Devices and Circuits
IEEE Power and Energy Technology Systems Journal
IEEE Journal of Translational Engineering in Health and Medicine.
IEEE Open Journal of Antennas and Propagation
IEEE Open Journal of Circuits and Systems
IEEE Open Journal of the Communications Society
IEEE Open Journal of the Computer Society
IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology
IEEE Open Journal of Industry Applications
IEEE Open Journal of the Industrial Electronics Society
IEEE Open Journal of Intelligent Transportation Systems
IEEE Open Journal of Nanotechnology
IEEE Open Journal of Power Electronics
IEEE Open Journal of Signal Processing
IEEE Open Journal of Solid-State Circuits
IEEE Open Journal of Vehicular Technology

Ohjeet vastaavalle kirjoittajalle
Kun jätät artikkelisi arvioitavaksi IEEE:n järjestelmässä

 1. Valitse Turun ammattikorkeakoulu (Ringgold-nimet) ja syötä järjestelmään Turun AMK:n sähköpostiosoitteesi, jos se ei jo ole järjestelmässä. Jos olet aiemmin käyttänyt jotain muuta sähköpostiosoitetta, päivitä järjestelmään Turun AMK:n sähköpostiosoite. IEEE tarkistaa affiliaatiosi ja sähköpostiosoitteesi perusteella, oletko oikeutettu avoimeen julkaisemiseen maksutta.
 2. Kun IEEE on hyväksynyt artikkelisi julkaistavaksi, IEEE lähettää sinulle hyväksymiskirjeen, jossa on linkki Copyright Clearance Centerin RightsLink-järjestelmään. Kirjaudu RightsLinkiin (kirjautuminen RigthsLink-järjestelmään edellyttää tunnusten luomista). Jos olet ilmoittanut käsikirjoituksen jättövaiheessa organisaatioksesi Turun ammattikorkeakoulun tai käyttänyt Turun ammattikorkeakoulun sähköpostidomainia, tunnistaa järjestelmä sinut ja tarjoaa mahdollisuutta pyytää ilmainen krediitti kattamaan avoimen julkaisemisen maksun (APC, article processing charge).
 3. Valitse Seek Finnish institutions/FinELib funding. Jos tilaat muita artikkeliin liittyviä palveluita (esim. värikuvia), IEEE laskuttaa sinua niistä. FinELibin open access -krediitit kattavat vain artikkelin julkaisumaksun.
 4. Lähetä tilaus.
 5. Saat sähköpostitse vahvistuksen, että open access -rahoituspyyntösi on vastaanotettu. 
 6. Saat erillisen sähköpostiviestin, jossa kerrotaan, onko open access -rahoituspyyntösi hyväksytty vai hylätty. Jos pyyntösi on hyväksytty, IEEE julkaisee artikkelisi CC BY -lisenssillä.

Creative Commons kuvaa CC BY 4.0 (Attribution, Nimeä) -lisenssiä näin:
Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain, jos he mainitsevat nimesi alkuperäisenä tekijänä.

Jos open access -rahoituspyyntöäsi ei ole hyväksytty tai kaikki maksuttomat krediitit on jo käytetty kun artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi, tulee sinun kattaa avoimen julkaisemisen kustannukset itse.

SAGE

Turun ammattikorkeakoulun henkilökuntaan kuuluvat kirjoittajat voivat julkaista artikkelinsa avoimena CC-BY-lisenssillä

Yleisimmät hyväksyttävät artikkelityypit ovat Original Research Papers, Review Papers, Brief Communications, Short Reports, Case Reports.

Olenko oikeutettu maksuttomaan avoimeen julkaisemiseen tai alennettuun APC-maksuun?

Kyllä, jos artikkelisi on hyväksytty julkaistavaksi 1.1.2020 - 31.12.2022 jossain yllä listatuista SAGEn lehdistä ja olet artikkelisi vastaava kirjoittaja (corresponding author).

Miten saan julkaistua artikkelini avoimena maksutta SAGEn hybridi-lehdessä tai alennuksella SAGEn avoimissa Gold OA -lehdissä?

Katso kuvalliset ohjeet hybridilehdissä tai Gold OA -lehdissä julkaisemiseen FinELibin sivuilta http://finelib.fi/oa-julkaiseminen-sagen-lehdissa/

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet avoimesta julkaisemisesta. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin:

 • Mitä avoin julkaiseminen tarkoittaa?
 • Miten julkaistaan avoimesti?
 • Mikä on Turun AMK:n suositus avoimeen julkaisemiseen?
 • Miten ilmoitan julkaisuni Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) raportointia varten ja rinnakkaistallennan sen?
 • Miten tutkimuksen ja julkaisujen näkyvyyttä voi edistää?

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä avoimen julkaisemisen asiantuntijoihin sähköpostilla openscience@turkuamk.fi.

Autamme mielellämme!

Oppaan käyttöoikeudet

Avoin julkaiseminen - Open Access -opas:

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.