Kansainvälinen ORCID-tutkijatunniste tarjoaa tutkijalle pysyvän ja yksilöivän digitaalisen tunnisteen. Se on numerosarja, jonka avulla tutkija voi erottua muista tutkijoista.
Käyttämällä ORCID-tunnistetta nimikirjoituksen tavoin kaikessa tieteellisessä toiminnassasi varmistat, että työsi tulokset yhdistyvät juuri sinuun. Ajan mittaan ORCID-tunnisteen käyttö vähentää tarvetta syöttää henkilö- ja julkaisutietoja moneen kertaan eri järjestelmiin.
ORCID-tunnisteen otat käyttöön rekisteröitymällä palveluun ilmaiseksi ja luomalla itsellesi ORCID-tunnisteen
ORCID-tutkijatunniste
ORCID-tutkijatunniste kokoaa tutkijan tiedot ja tutkimustuotokset Tiedejatutkimus.fi-palvelussa. Se on myös edellytys tutkijan tai kirjoittajan profiilin näkymiselle palvelussa.
Tieteellisessä julkaisemisessa kustantajat saattavat vaatia kirjoittajalta ja vertaisarvioijalta ORCID-tunnistetta. Myös tutkimusrahoitushauissa ORCID-tunnistetta voidaan edellyttää. Monet yliopistot näkevät jatko-opiskelijoiden ORCID-tunnisteen välttämättömäksi. ORCID-tunniste on nimikirjoitus, se kuuluu verkkojulkaisemiseen kuten kotisivuille, blogeihin, sosiaaliseen mediaan, sekä ansioluetteloon ja sähköpostin allekirjoitukseen.
Tutkijan sosiaalisen median palveluita ovat mm. ResearchGate ja Academia.edu. Ne eivät kuitenkaan ole open access -julkaisemisen kriteereitä täyttäviä julkaisualustoja.
Esimerkiksi ResearchGate -yhteisöpalvelussa voit luoda oman profiilin, tehdä linkkejä omiin julkaisuihisi, seurata oman alan uusimpia tutkimuksia, perustaa ryhmiä ja osallistua keskusteluun. Palveluiden kautta saat lisää näkyvyyttä omalle tutkimuksellesi.
Tarkista oikeutesi tallentaa julkaisu yhteisöpalveluun
Jos artikkelisi on julkaistu esimerkiksi jossakin tieteellisessä julkaisussa ja haluat tallentaa sen esim. ResearchGate-palveluun, tarkista onko sinulla oikeus tehdä niin vai onko ainoastaan kustantajalla ja/tai rahoittajalla oikeus jakaa materiaalia. Yleensä kirjoittajan käyttöoikeudet materiaaliin selviävät julkaisusopimuksesta ja rahoituspäätöksestä. Muistathan myös tarkistaa, ettei ladattavaan aineistoon sisälly materiaalin salassapitoon liittyviä rajoitteita.
Tarkista mitä voit tehdä muiden tallentamilla julkaisuilla
Jos tallennat itsellesi esim. ResearchGatesta muiden julkaisuja, joita haluat jakaa myös muiden käyttöön, muista tarkistaa julkaisun käyttöehdot alkuperäisestä lähteestä (esim. tieteellisestä julkaisusta) tai tarvittaessa tiedustella lupaa ja/tai tarkempia tietoja henkilöltä, joka on tallentanut materiaalin palveluun.
Riittäisikö rinnakkaistallentamiseksi se, että artikkelin jakaa ResearchGatessa ja Academia.edussa?
Ei riitä. Näihin tutkijoiden sosiaalisen median palveluihin liittyy haasteita: niissä pysyvää tallennusta ei voida taata, eivätkä artikkelit ole samalla tavalla haettavissa kuin korkeakoulujen julkaisuarkistoista. Julkaisun tallentamista tutkimuksen yhteisöpalveluihin ei katsota rinnakkaistallentamiseksi myöskään OKM:n julkaisutiedonkeruun ohjeistuksissa.
Lue lisää Irene Ylösen artikkelista ResearchGate vai julkaisuarkisto - vai molemmat?
Julkaisusi rinnakkaistallenteen voit linkittää tutkijoiden yhteisöpalveluun. Näin sinun ei tarvitse itse huolehtia tallennusoikeuksista.
Rinnakkaistallentamisessa Turun AMK:n kirjasto- ja tietopalvelut vastaa artikkelien tallentamisesta, lupien kysymisestä ja embargojen asettamisesta. Käyttäessään kaupallista jakelukanavaa tutkijan on huolehdittava näistä asioista itse noudattaessaan kustantajan ohjeita.
Kun julkaisusi on rinnakkaistallennettu Turun AMK:n julkaisuarkisto Theseukseen, saat rinnakkaistallenteelle pysyvän osoitteen. Julkaisuarkistoihin tallennetut rinnakkaistallenteet löytyvät hyvin myös hakukoneilla.
Tieteellisessä julkaisussa mainitaan tekijän nimen lisäksi affiliaatio. Affiliaatio tarkoittaa tekijän kotiorganisaatiota, korkeakoulua tai tutkimuslaitosta, jonka jäsenenä julkaisu on tehty. Tämän vuoksi on tärkeää, että julkaisemasi artikkelin perustiedoissa lukee Turku University of Applied Sciences tai Turun ammattikorkeakoulu:
Affiliaatio-tietona voi olla useampi kuin yksi organisaatio, esimerkiksi, jos olet työsuhteessa Turun AMK:ssa ja osallistut toisen organisaation vetämään hankkeeseen, voivat molemmat organisaatiot näkyä nimesi yhteydessä affiliaationa julkaisussa.
Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet avoimesta julkaisemisesta. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin:
Ota yhteyttä avoimen julkaisemisen asiantuntijoihin sähköpostilla openscience@turkuamk.fi.
Autamme mielellämme!
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.