Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet avoimesta julkaisemisesta. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin:
Turun ammattikorkeakoulussa kannustetaan avoimeen julkaisemiseen, ja rinnakkaistallentaminen on osa Turun AMK:n prosesseja. Myös Turun AMK:n julkaisusarjoissa ja muissa omissa julkaisukanavissa painopiste on avoimessa julkaisemisessa.
Avaamme myös muita Turun AMK:n henkilökunnan kirjoittamia julkaisuja rinnakkaistallentamalla ne pysyvästi kaikkien kiinnostuneiden luettavaksi Turun AMK:n avoimeen julkaisuarkistoon Theseukseen kustantajien sallimilla tavoilla.
Avoin julkaiseminen (Open access) tarkoittaa mahdollisuutta lukea ja linkittää julkaisuja kokotekstinä niin, että ne ovat sekä korkeakouluyhteisön ja kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä maksutta verkossa.
Avoin julkaiseminen on osa avointa tiedettä ja tutkimusta (open science), joka sisältää koko tutkimusprosessin avoimuuden tutkimussuunnitelmasta tutkimusdataan ja tutkimustuotoksiin, joita ovat mm. julkaisut. Open access -periaatteet määriteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2002: Budapest Open Access Initiative.
Julkaisujen avoimuutta edistävien kansainvälisten kannanottojen lisäksi Turun AMK:n avoimessa julkaisemisssa huomioidaan kansalliset linjaukset ja suositukset, mm.
Turun AMK on sitoutunut avoimen toimintakulttuurin edistämiseen allekirjoittamalla Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen 2020 - 2025 ja DORA-julistuksen (San Francisco Declaration on Research Assessment) ja CoARA-julistuksen (Coalition for Advancing Research Assessment).
Avoin julkaiseminen edistää tutkimuksen näkyvyyttä ja saatavuutta. Siitä on useita hyötyjä:
OKM kannustaa avoimeen julkaisemiseen rahoitusmallin kautta: Ammattikorkeakoulujen rahoitusmallissa vuodesta 2021 eteenpäin luokkien A-E avoimet julkaisut saavat painokertoimen 1,2.
Video: Editage Insights.
Ota yhteyttä julkaisutiedonkeruun asiantuntijoihin sähköpostilla julkaisutiedonkeruu@turkuamk.fi
Autamme mielellämme!
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.