Skip to main content

Avoin julkaiseminen - Open access: Kirjoittajamaksut

Avoin julkaiseminen ja kirjoittajamaksut

Avoin julkaisu on kokotekstinä avoimesti verkossa kaikkien luettavissa. Tutkimuksen voi julkaista avoimesti eri tavoilla. Kun artikkeli julkaistaan open access -periaatteella (Gold OA) toimivassa lehdessä tai hybridilehdessä, voidaan julkaisemisesta periä kirjoittajamaksu (APC, article processing charge). Maksulla katetaan esimerkiksi vertaisarvioinnin kustannuksia. Maksaja voi olla kirjoittaja, hänen työnantajansa tai tutkimuksen rahoittaja. Maksut vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin. On myös OA-lehtiä, jotka eivät peri julkaisumaksuja.

Turun ammattikorkeakoulun henkilökunta on oikeutettu alennuksiin joidenkin kustantajien lehtien kirjoittajamaksuista. Maksualennukset perustuvat FinELib-konsortion tekemiin sopimuksiin kustantajien kanssa. Kysy lisää kirjoittajamaksualennuksista osoitteesta openscience@turkuamk.fi.

Tällä hetkellä Turun AMK:ssa alennuksen saa seuraavilta kustantajilta:

 • American Chemical Society ACS
 • Elsevier
 • Emerald

Katso alta ohjeet alennusten hyödyntämiseksi.

Alennukset kirjoittajamaksuista

American Chemical Society ACS

ACS:n ilmaiset OA-krediitit on kulutettu loppuun vuodelta 2019!

Turun ammattikorkeakoulun henkilökunta voi julkaista artikkelinsa avoimena American Chemical Societyn lehdissä open access -krediiteillä CC BY -lisenssillä. Krediittiä käyttäessään kirjoittaja saa julkaista artikkelinsa avoimena ilman APC-maksua. Krediitin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi sopimuskauden 1.1.2018 - 31.12.2020 aikana.

Ilmaisia krediittejä on vuosittain käytössä rajallinen määrä. Yhdellä krediitillä voi julkaista yhden OA-artikkelin.

Mihin krediittejä voi käyttää

OA-krediittejä voi käyttää ACS:n tilausmaksullisiin lehtiin sekä ACS:n täysin avoimiin lehtiin (ACS Central Science, ACS Omega). Krediittejä voi käyttää kaikkiin muihin artikkelityyppeihin, mutta ei e-kirja-artikkeleihin.

Kuka voi käyttää krediittejä

OA-krediittejä voi käyttää ACS-aineiston tilaajaorganisaatioon affilioitunut vastaava kirjoittaja (corresponding author), joka on yhteydessä ACS:aan vertaisarviointiprosessin aikana. Kirjoittajan tulee käsikirjoitusta jättäessään määrittää affiliaatio organisaatioonsa ja käyttää organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettaan (etunimi.sukunimi@turkuamk.fi). ACS tunnistaa kirjoittajan oikeuden ilmaiseen kredittiin affiliaatiotietojen ja sähköpostin perusteella. 

Artikkelin julkaiseminen avoimena ACS:n lehdissä - ohjeet vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author)

 1. Kun lähetät artikkelisi ACS:n Paragon Plus -järjestelmässä, sinun täytyy editoita profiilisi, valita oikea organisaatio alasvetovalikosta ja syöttää järjestelmään organisaatiosi (etunimi.sukunimi@turkuamk.fi) sähköpostiosoite, jos se ei jo ole järjestelmässä. ACS tarkistaa affiliaatiosi ja sähköpostiosoitteesi perusteella, oletko oikeutettu maksuttomaan OA-julkaisemiseen. Jos olet aiemmin käyttänyt jotain muuta sähköpostiosoitetta, päivitä järjestelmään Turun AMK:n sähköpostiosoite.
 2. Kun ACS on hyväksynyt artikkelisi julkaistavaksi, lähettää ACS Publications sinulle hyväksymiskirjeen, jossa on linkki Copyright Clearance Centerin RightsLink-järjestelmään.
 3. Kirjaudu RightsLinkiin ja valitse organisaatioksi organisaatioksi Turku University of Applied Sciences.
 4. Valitse Seek Funding From FinELib
 5. Jos tilaat muita artikkeliin liittyviä palveluita (esim. värikuvia) ACS laskuttaa sinua niistä. FinElibin open access -krediitit kattavat vain artikkelimaksun (APC).
 6. Lähetä tilaus.
 7. Saat sähköpostitse vahvistuksen, että OA-rahoituspyyntösi on vastaanotettu.
 8. Saat erillisen sähköpostiviestin, jossa kerrotaan, onko OA-pyyntösi hyväksytty vai hylätty.
 9. Jos OA-pyyntösi on hyväksytty, ACS julkaisee artikkelisi CCBY-lisenssillä. Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
 10. ACS lähettää vastaavalle kirjoittajalle linkin julkaistuun versioon. ACS tallentaa lopullisen version CCBY-lisenssillä US Pub Med Central -arkistoon, josta se replikoituu automaattisesti Europe Pub Med Central -arkistoon.

Jos OA-rahoituspyyntöäsi ei ole hyväksytty tai kaikki maksuttomat OA-krediitit on jo käytetty, kun artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi, sinulla on oikeus julkaista artikkelisi avoimena muilla ACS:n tarjoamilla OA-optioilla (http://pubs.acs.org/page/policy/authorchoice/index.html). Voit myös julkaista artikkelin maksumuurin takana.

Elsevier

Turun ammattikorkeakoulun henkilökunta voi julkaista artikkelinsa avoimena Elsevierin lehdissä 50 %  kirjoittajamaksualennuksella. Alennus lasketaan alennuksen piiriin kuuluvien lehtien APC-listahinnoista, jotka vaihtelevat lehdittäin. Alennuksen saa seuraavilla ehdoilla:

 • Artikkelin vastaava kirjoittaja (corresponding author) on Turun ammattikorkeakoulun henkilökuntaa.
 • Artikkeli julkaistaan jossain alennuksen piiriin kuuluvissa lehdissä: katso lehtilista (excel). Alennuksen piiriin kuuluu yli 1500 Elsevierin omistamaa hybrid-lehteä ja yli 100 Full OA-lehteä. Liittyen sopimuskauden aikana lisättäviin nimekkeisiin: Voidakseen saada alennuksen, artikkelin tulee olla submittoitu lehteen sen jälkeen, kun lehti on lisätty listalle. Alennus on tarjolla vertaisarvioitua, tieteellistä tietoa sisältäviin artikkelityyppeihin: full length journal articles (including review articles), short communications, case reports, short surveys, software articles, data articles. Huom.! Jos olet julkaisemassa review-artikkelia avoimena, ota etukäteen yhteyttä Elsevierin supportiin, sillä review-artikkeleiden kohdalla normaali OA-julkaisuprosessi ei toimi.
 • Artikkeli hyväksytään julkaistavaksi 2018 - 2020.
Artikkelin julkaiseminen avoimena Elsevierin lehdissä - ohjeet vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author)

Muista varmistaa rahoitus alennetulle APC-maksulle, kun haluat julkaista artikkelin avoimena! Elsevierin APC-maksut vaihtelevat lehdittäin. Alennus lasketaan lehden listahinnasta, jonka löydät APC-listahinnastosta (pdf). Listahinnat ovat näkyvissä myös kunkin lehden omalla sivulla.

 1. Kun artikkeli on hyväksytty, Elsevier lähettää säköpostin vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author). Sähköpostissa pyydetään täyttämään Rights and Access Information form.
 2. Kun vastaava kirjoittaja päättää julkaista artikkelin avoimena, valitaan Elsevierin Rights and Access Information -lomakkeella:
  • kohdassa Corresponding Author's Organization: Kirjoita Turku University of Applied Sciences ja valitse järjestelmän tarjoamista vaihtoehdoista oikea
  • täytä tarvittaessa kohtaan Add Co-author Details muiden kirjoittajien tiedot ja kohtaan Funder Details tutkimuksen rahoittajan tiedot
  • julkaisuvaihtoehdot (tämä valikko näkyy, mikäli lehti on tilausmaksullinen hybridilehti): Gold Open Access (=artikkeli julkaistaan kaikille avoimena) ja Subcription (=artikkeli näkyy vain lehden tilaajille). Kun haluat julkaista artikkelisi avoimena, valitse Gold Open Access
  • kohdassa Select your user license: Valitse kumpaa cc-lisenssiä haluat käyttää. Molemmissa vaihtoehdoissa omat artikkelin hyödyntämisoikeutesi ovat valitsemasi lisenssiehtojen mukaiset. Vaihtoehdot ovat:
   • CC BY 4.0 (Nimeä) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
   • CC BY-NC-ND 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Sallii teoksesi jakamisen muille, kunhan sinut mainitaan tekijänä. Teostasi ei tällöin kuitenkaan saa muuttaa millään tavoin, eikä sitä saa hyödyntää kaupallisesti. Huomaathan, että valitessasi tämän rajoitetumman CC BY-NC-ND 4.0 lisenssin jäävät muuttamis- ja kaupallisen käytön oikeudet Elsevierille.
  • Täytä lomake loppuun.
 3. Turun AMK:n kirjasto- ja tietopalvelut saa tiedon, että kirjoittaja on valinnut avoimen julkaisemisen artikkelin julkaisutavaksi, ja vahvistaa affiliaation Elsevierille. Laskut tulevat sähköpostitse kirjastolle, jossa ne tarkastetaan.
 4. Kirjoittaja saa kirjastolta asiatarkastetun laskun ja maksaa sen.
   

Emerald

Voucherit vuodelle 2019 on kulutettu loppuun! Ilmaisia vouchereita on vuosittain käytössä rajallinen määrä. Artikkeleille, joiden hyväksymispäivämäärä on vuonna 2020, on käytettävissä uusia vouchereita. Kirjoittajat jotka jättävät käsikirjoituksen kustantajalle kesällä/syksyllä/talvella 2019, voivat tiedustella ilmaista voucheria artikkelille, jonka hyväksymispäivämäärä on vuoden 2020 puolella.

Turun ammattikorkeakoulun henkilökunta voi julkaista artikkelinsa avoimena Emeraldin lehdissä ilman kirjoittajamaksua Emeraldin myöntämillä open access -vouchereilla CC BY -lisenssillä. Voucherin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi sopimuskauden aikana 2018 - 2020.

Kuka voi käyttää ilmaisia vouchereita

Vouchereita voi käyttää Emerald Premier -aineiston tilaajaorganisaatioon affilioitunut vastaava kirjoittaja (corresponding author). Kirjoittajan tulee käsikirjoitusta jättäessään käyttää organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettaan (etunimi.sukunimi@turkuamk.fi). Näin Emerald tunnistaa kirjoittajan oikeuden ilmaiseen voucheriin.

Mihin vouchereita voi käyttää

Vouchereita voi käyttää kaikkiin Emerald Premier -paketin nimekkeisiin (katso lehtilista Excel-muodossa) sekä Emeraldin ainoaan täysin avoimeen nimekkeeseen ”International Journal of Climate Change Strategies and Management”.

Vouchereita voi käyttää seuraaviin artikkelityyppeihin
 • Research Paper
 • Viewpoint
 • Technical Paper
 • Conceptual Paper
 • Case Study
 • Literature Review
 • General Review
Artikkelin julkaiseminen avoimena Emeraldin lehdissä - ohjeet vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author)
 1. Kun jätät käsikirjoituksesi kustantajalle ScholarOne järjestelmässä (submittointi)
  • Käytä organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettasi (etunimi.sukunmi@turkuamk.fi). Emerald tunnistaa oikeutesi ilmaiseen open access voucheriin sähköpostidomainistasi. Mikäli järjestelmässä on ennestään joku muu sähköpostiosoitteesi, muuta se.
  • Ilmoita kiinnostuksestasi käyttää ilmainen voucher, mikäli artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi. Tee tämä kohdassa Step 4: Details and Comments. Rastita kohta ”Yes, I want to publish my article as Open Access and my institution is eligible for a prepaid APC-voucher”.
 2. Kun artikkeli, jossa olet vastaavana kirjoittana (corresponding author), on hyväksytty
  • Saat hyväksymiskirjeen (acceptance letter) ScholarOnen kautta.
  • Lisäksi saat 30 päivän kuluessa hyväksymiskirjeestä linkin CC BY -lisenssiin, joka sinun tulee täyttää ja allekirjoittaa sekä palauttaa sähköpostitse lehden editorille. Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä. 
  • Mikäli käy niin, että voucherit ovat kuluneet loppuun siinä vaiheessa, kun artikkelisi hyväksytään, on sinulla oikeus ohjata kustantaja julkaisemaan artikkeli maksumuurin takana (tai vaihtoehtoisesti huolehtia APC-maksun maksamisesta).
 3. Emerald julkaisee artikkelisi avoimena CC BY -lisenssillä.
Loading ...

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet avoimesta julkaisemisesta. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin:

 • Mitä avoin julkaiseminen tarkoittaa?
 • Miten julkaistaan avoimesti?
 • Mikä on Turun AMK:n suositus avoimeen julkaisemiseen?
 • Miten ilmoitan julkaisuni OKM-raportointia varten ja rinnakkaistallennan sen?
 • Miten tutkimuksen ja julkaisujen näkyvyyttä voi edistää?

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä avoimen julkaisemisen asiantuntijoihin sähköpostilla openscience@turkuamk.fi.

Autamme mielellämme!

Oppaan käyttöoikeudet

Avoin julkaiseminen - Open Access -opas:

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.