Siirry pääsisältöön

Johdatus tiedonhankintaan -opas: Tiedon eettinen käyttö

Lähteisiin viittaaminen ja plagiointi

Tieteelliseen kirjoittamiseen ja hyvään tieteelliseen käytäntöön kuuluu olennaisena osana lähteisiin viittaaminen. Mainitse alkuperäinen lähde aina, kun otat tietoa painetusta tai elektronisesta aineistosta, kuten kirjoista, aikakauslehdistä tai vaikkapa opiskelutoverin tutkimussuunnitelmasta, eli:

  • Hyödynnät toisten tekemää tekstiä, ideoita, tutkimustuloksia, kuvitusta, jne.
  • Lainaat jonkun tekstiä suoraan.
  • Referoit toisten ideoita ja argumentteja omin sanoin.
  • Esität faktatietoja, jotka eivät ole yleisesti tiedossa.
  • Jos käytät tekoälyä (ChatGPT, Copilot jne.) tekstisi kirjoittamiseen.

Lähdeviittauksilla teet selväksi, mitkä ideoista ja teksteistä ovat omiasi ja mitkä toisilta lainattuja. Mikäli lähdeviittauksesi ovat epäselviä, olet vaarassa syyllistyä plagiointiin. Plagioinnilla tarkoitetaan yleisesti toisen tekstin, ajatusten tai ideoiden luvatonta kopiointia. Plagiointi on usein tahatonta, ja se on vältettävissä, kun opettelet hyvät kirjoitus- ja viittauskäytännöt.

Turun ammattikorkeakoulussa opinnäytetöiden tekstilainauksien tarkastukseen ja tekoälyn tuottaman tekstin havaitsemiseen käytetään plagioinnintunnistusohjelmistoa.

Tekijänoikeus suojaa aineistoja

Avoimesta verkosta löytyviä aineistoja suojaa pääsääntöisesti tekijänoikeus, olipa kyseessä kirjoitettu teksti, valokuva, video tai mikä tahansa muu aineisto. Tekijänoikeus merkitsee tekijän yksinoikeutta päättää, miten ja missä hänen teostaan käytetään. Tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa ei saa levittää, kopioida tai muokata ilman tekijän lupaa. Jos teosta käytetään tekijän luvalla, tulee tekijän nimi ilmoittaa. Tekijän nimen ilmoittamalla ei kuitenkaan voi kiertää tekijänoikeuden asettamia rajoituksia, jos lupaa käyttöön ei ole. Siteeraaminen eli lainauksen ottaminen on sallittua ilman erillistä lupaa.

Tekijänoikeus syntyy automaattisesti sillä hetkellä, kun teos luodaan, jos se ylittää ns. teoskynnyksen, eli se on itsenäinen ja omaperäinen teos eikä esimerkiksi jonkin muun teoksen kopio. Halutessaan tekijä voi liittää teoksensa yhteyteen copyright-merkinnän (©), mutta tekijänoikeus on voimassa silloinkin, kun copyright-merkkiä ei käytetä. Tekijänoikeus suojaa teosta, vaikka tekijä jakaisi teoksensa kaikkien saataville esim. sosiaaliseen mediaan. Vaikkapa Facebookista tai blogeista löytyviä valokuvia ei siis voi käyttää ilman lupaa.

Kaikki aineistot eivät saa tekijänoikeussuojaa ja niitä voi käyttää vapaasti. Tällaisia aineistoja ovat:

  • Lait, asetukset sekä monet muut viranomaisten asiakirjat
  • Aineistot, jotka eivät ylitä teoskynnystä
  • Vanhat aineistot (tekijänoikeuden suoja kestää pääsääntöisesti teoksen tekijän elinajan sekä 70 vuotta hänen kuolinvuotensa jälkeen)

HUOM: Verkossa saatat törmätä erilaisiin piraattisivustoihin, jotka ovat hankkineet artikkelit täysin luvatta, tekijänoikeuslakien vastaisesti. Kirjasto ei kannusta tällaisten lähteiden käyttöön, lisätietoa Open Access -oppaassa: Miten julkaisen avoimesti? - Piraattisivustojen avoimuus on laitonta.

Avoimen verkon aineistojen käyttö

Verkosta on helppo etsiä kuvia ja muita aineistoja osaksi oppimateriaaleja, mutta usein tekijänoikeudet estävät löydettyjen aineistojen vapaan käytön. Verkosta löytyy kuitenkin paljon myös avointa sisältöä/teoksia, joiden tekijä on luopunut tekijänoikeuksistaan tai antanut käyttäjille luvan hyödyntää teostaan.

Yleisesti ottaen avointa sisältöä saa käyttää kuka tahansa esimerkiksi kopioimalla, levittämällä tai esittämällä teoksen. Creative Commons on tunnetuin lisensointijärjestelmä, jonka avulla tekijä voi antaa haluamansa oikeudet teoksensa käyttäjille. Myös muu käyttölupa voi sallia teosten hyödyntämisen. Tarkista siis aina käyttämiesi sivustojen käyttöehdot.

Creative Commons -lisenssit

Creative Commons -lisenssien avulla teoksen tekijä (kuvan, tekstin, videon) voi määritellä, miten muut saavat käyttää teosta. Tekijänoikeus säilyy tekijällä, mutta CC-lisenssien avulla teoksen käyttäjälle voidaan myöntää enemmän käyttöoikeuksia kuin tekijänoikeus muutoin sallisi.

CC-lisenssit koostuvat neljästä ehdosta (BY, NC, ND, SA), joita yhdistelemällä syntyy kuusi erilaista CC-lisenssiä. CC0-lisenssiä lukuun ottamatta jokaisessa lisenssissä on mukana BY-ehto, joka edellyttää aina tekijän nimen mainitsemista. Teosta voi kuka tahansa käyttää lisenssin ehtojen mukaisesti ilman tekijän erillistä lupaa.
 

Nimeä (BY, Attribution) = Tekijän nimi on mainittava, muuten teosta saa käyttää vapaasti.
Epäkaupallinen (NC, NonCommercial) = Teoksen kaupallinen käyttö on kielletty, muuten teosta saa käyttää vapaasti.
Ei muutoksia (ND, NoDerivatives) = Teoksesta ei saa luoda johdannaisteoksia / muunnelmia, muuten teosta saa käyttää vapaasti.
Jaa samoin (SA, ShareAlike) = Teoksesta tehtyjä muunnelmia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta.
Peruslisenssien lisäksi järjestelmään kuuluu ns. CC0-lisenssi, jonka avulla tekijä voi luopua kaikista oikeuksista teokseensa.

 

Mistä löydän lisenssimerkinnän?

Lisenssit merkitään siten, että ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC, jota seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä (esim. CC BY-SA 4.0, Nimeä-Jaa samoin). Numeroyhdistelmä 4.0 viittaa lisenssin versionumeroon.

Lisenssimerkintä on yleensä selkeästi näkyvillä kuvan yhteydessä tai esimerkiksi verkkosivun alareunassa joko symbolina, kirjainyhdistelmänä tai aukikirjoitettuna. Usein lisenssimerkintää klikkaamalla avautuu tiivistelmäsivu, jossa kerrotaan selkeästi ja lyhyesti aineiston tärkeimmät käyttöehdot. Tiivistelmän taustalla olevaan oikeudelliseen tekstiin voit tutustua tiivistelmäsivulta löytyvästä linkistä.

Jos et löydä merkintää CC-lisenssistä, kuva tai muu materiaali ei todennäköisesti ole jaettu millään CC-lisenssillä. Kaikissa aineistoissa ei ole käytetty CC-lisenssiä. Siinä tapauksessa tekijänoikeus suojaa aineistoa. Jos et ole varma käyttöoikeuksista, älä käytä aineistoa tai tarkista aineiston käyttöoikeus tekijältä.

CC-lisensoidun kuvan tai muun aineiston käyttö edellyttää, että toimit lisenssin ehtojen mukaisesti. Merkitse kuvan tai muun materiaalin yhteyteen aina vähintään:

  • Tekijän nimi tai nimimerkki
  • Lisenssi, jolla teos on jaettu sekä linkki lisenssiin
  • Lähde/linkki teoksen alkuperäiseen julkaisupaikkaan
  • Muunnelmissa on mainittava sekä alkuperäinen tekijä että muunnelman tekijä sekä ilmaistava jotenkin, mitä kumpikin on tehnyt (tarkista aina ensin, että lisenssi sallii teoksen muuntelun).
     

CC0-lisenssin merkitseminen

Jos aineisto on jaettu CC0-lisenssillä, on tekijä luopunut kaikista oikeuksistaan ja luovuttanut teoksen vapaaseen yleiseen käyttöön. Tällöin tekijä- ja lisenssitietoja ei periaatteessa tarvitse ilmoittaa.

HUOM: Merkitse tekijä- ja lisenssitiedot myös CC0-lisensoitujen aineistojen yhteydessä, mikäli käytät CC-lisensoituja materiaaleja opetuksessa tai oppimateriaaleissa. Näin kuva tai muu aineisto erottuu Kopioston kopiointiluvalla verkosta kopioiduista aineistoista tai vaikkapa itse ottamastasi valokuvasta.

Esimerkkejä:

Kuva: Kristina Alexanderson (CC BY-NC-ND 2.0) Kuva: Marco Verch (CC BY 2.0)

Creative Commons -lisensoituja aineistoja voi hakea verkosta lukuisten erilaisten haku- ja sisältöpalveluiden avulla. Tälle sivulle on koottu valikoima palveluita, joista voit etsiä käyttöoikeuksiltaan vapaata tai osittain rajoitettua aineistoa. Muista aina tarkistaa käyttämäsi palvelun tai aineiston käyttöehdot.

Etsi monenlaista avointa sisältöä:


CC-lisensoituja kuvapankkeja:

Creative Commons -lisenssien avulla voit määritellä käyttöoikeuden myös omiin teoksiisi, vaikkapa julkaisemiisi valokuviin, artikkeleihin tai mihin tahansa muuhun materiaaliin. Creative Commons -lisenssit ovat kaikkien käytettävissä, eikä niiden käyttäminen edellytä esimerkiksi rekisteröintiä tai erillistä lupaa. Lue lisää Creative Commons Suomi -sivustolta.

Valitse sopiva lisenssi CC-lisenssin valinta -kaavion avulla tai Creative Commons -lisenssivalitsimella (valitsin on englanniksi) ja liitä tieto valitsemastasi lisenssistä teoksesi yhteyteen.

Jos tiedät jo mitä lisenssiä aiot käyttää voit ladata sopivan ikonin Creative Commonsin Downloads-sivulta.

Oppaasta

Tämä opas on tarkoitettu Turun AMK:n opiskelijoille ja henkilökunnalle itsenäisen tiedonhankinnan tueksi. Opas on Tiedonhankinnan perusteet -kurssin oppimateriaalia.

Tietoa tekijänoikeuksista

Tietoa CC-lisensseistä

Tarvitsetko apua?

Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun kirjastoon e-lomakkeella tai sähköpostilla kirjasto@turkuamk.fi.

Tervetuloa kampuskirjastoihin, autamme mielellämme!

Oppaan käyttöoikeudet

   Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Ei koske kuvia tai videoita, ellei erikseen mainittu.