Tällä sivulla käsitellään tekoälyä korkeakouluopinnoissa. Painopisteenä on tekoäly tiedonhaussa. Käsittelemme myös tekoälyn käyttöön liittyviä eettisiä kysymyksiä.
Tekoäly tarkoittaa tietokonejärjestelmien kykyä suorittaa tehtäviä ja prosesseja, jotka ovat aiemmin vaatineet ihmisen älykkyyttä. Tällaisia tehtäviä voivat olla esimerkiksi kuvantunnistus, puheentunnistus, ongelmanratkaisu ja päätöksenteko. Tekoälyä käytetään arjessa jo monessa paikassa: erilaisten sovellusten antamissa suositteluissa, kielenhuollossa, mainonnan kohdentamisessa, asuntojen hintojen ennustamisessa jne.
Kuva: Freepik, svstudioart, free license
Kuva: Freepik, svstudioart, free license (muokattu)
Lähde: Kivinen K. (toim). Digitaalinen informaatiolukutaito: Tekoälyopas opettajille, luku 2. Avoin yhteiskunta ry / Faktabaari EDU 2025.
Et voi käyttää tekoälyä hakutulosten arviointiin. Tiedon arviointi on inhimillinen taito, joka perustuu kriteereihin, joita itse pidät merkityksellisinä. Tutkijana tai opiskelijana sinun on päätettävä, onko lähde merkityksellinen työsi kannalta.
Voit käyttää tekoälyä vaikeiden tekstien selventämiseen ja kääntämiseen, sillä se on hyvä tiivistämään tai muotoilemaan tekstiä uudelleen. Muista lähdekriittisyys: älä usko kaikkea ja huomioi, että palvelu voi esittää puolueellisia näkemyksiä.
Tekoälytyökalut eivät välttämättä ilmoita käyttämiään alkuperäisiä lähteitä, eivätkä ne välttämättä käytä sellaisia lähteitä, jotka täyttävät tieteellisen kirjoittamisen vaatimukset. Joissakin tapauksissa lähteet ovat osoittautuneet olemattomiksi tai epätarkoiksi. Jos käytät tekoälytyökalua, joka tuottaa joitakin osia työstäsi, työn arvostelevan henkilön on tiedettävä, mikä on sinun tuotostasi ja mikä muualta peräisin.
Tekoälytyökalut saattavat vaikuttaa siltä, että ne tekevät tieteellistä tutkimusta helposti ja nopeasti. Opiskelijan näkökulmasta tämä voi tarkoittaa, että opiskelija ei opi tieteellisen tutkimuksen perustaitoja kuten tiedonhakua, kriittistä arviointia ja ongelmanratkaisua.
Huomioi aina käyttäessäsi tekoälytyökaluja, miten ne käsittelevät syöttämääsi dataa. Lähtökohtaisesti kaikki tekoälypalveluihin syötetty materiaali tallentuu EU/EEA-alueen ulkopuolelle eikä ole sieltä poistettavissa. Palveluihin ei saa syöttää esimerkiksi henkilötietoja, yrityssalaisuuksia, luottamuksellisia tietoja tai salassa pidettäviä tietoja.
Esimerkiksi ChatGPT:n käyttöä varten on luotava tili, mikä mahdollistaa tietojen keräämisen, mikä on yksityisyyden suojaan liittyvä ongelma. Tekoälytyökalut voivat vaatia antamaan puhelinnumeron tai muita henkilökohtaisia tietoja. Verkossa tulisi olla tarkkana siitä, mitä tietoja jakaa tiliä luodessaan.
Tutustu käyttämiesi tekoälytyökalujen tietosuojakäytäntöön ja käyttöehtoihin. Muista, että tekoälytyökalut yleensä tallentavat käymäsi keskustelut, ja niitä käytetään työkalun tarkoituksiin. Erityisesti työkalujen ilmaisversiot käyttävät keskusteluja työkalun kehittämiseen ja kouluttamiseen.
Joissakin tapauksissa tekoälytyökalut voivat käyttää verkossa olevaa materiaalia ilman tekijöiden lupaa. Tekijänoikeuksien noudattaminen on osa hyvää tieteellistä käytäntöä, minkä vuoksi on erittäin tärkeää suhtautua kriittisesti tällaisten välineiden käyttöön opinnoissa ja tutkimuksessa.
Generatiiviset tekoälytyökalut eivät pysty antamaan oikeita lähteitä kirjoittamilleen teksteille. Ne pystyvät tuottamaan lähdeluettelon pyydettäessä, mutta lähteet voivat olla virheellisiä tai keksittyjä. Tekoälyn tuottama lähdeluettelo ei välttämättä ole viittaustyylien mukainen, joten sinun pitää tarkistaa lähdeluettelo. Viitteidenhallintaohjelmat, kuten Zotero ja muut vastaavat, tukevat lukemattomia viittaustyylejä ja ovat hyviä välineitä siihen tarkoitukseen.
Systemaattinen tiedonhaku edellyttää hakuprosessin dokumentointia läpinäkyvästi ja toistettavasti. Tekoälyä hyödyntävien hakutyökalujen toiminta on monimutkaista, ja hakuprosessi - kuinka hakutulos syntyy - ei yleensä ole läpinäkyvä. Lisäksi sama syöte voi tuottaa eri tuloksia eri käyttäjille ja eri aikoina.
Vaikka tiivistelmän tai käännöksen teko esimerkiksi e-kirjan tai artikkelin tekstistä onnistuu tekoälytyökaluilla näppärästi, se ei välttämättä ole luvallista. Tarkista kirjaston tarjoamien lisensoitujen aineiston käyttöehdot, ennen kuin syötät niitä tekoälytyökaluun. Lähtökohtaisesti lisensoitujen aineistojen syöttäminen tekoälytyökaluihin on kiellettyä, ellei sitä erikseen käyttöehdoissa sallita. Lisensoitujen aineistojen syöttäminen tekoälylle on sallittua vain, jos aineiston käyttöehdoissa annetaan siihen lupa. Kirjaston tarjoamien aineistojen käyttöehdot voit tarkistaa Tietokannat A-Z -listalta.
Tämä opas on tarkoitettu Turun AMK:n opiskelijoille ja henkilökunnalle itsenäisen tiedonhankinnan tueksi. Opas on Tiedonhankinnan perusteet -kurssin oppimateriaalia.
Generatiivinen tekoäly (generative AI, GenAI) yhdistää koneoppimisen, syväoppimisen ja tekoälyn tehon, luoden alkuperäistä sisältöä kuten tekstiä, videoita, ääntä, koodia tai kuvia. Generatiivista tekoälymallia koulutetaan datan ja palautteen avulla, mikä mahdollistaa uusien innovatiivisten tuotosten luomisen. Generatiivisen tekoälyn kanssa voi keskustella luonnollisella kielellä. Esimerkiksi ChatGPT ja Copilot ovat generatiivisia tekoälytyökaluja.
Koneoppiminen on tekoälyn osa-alue, jonka juuret ovat tilastotieteessä. Koneoppimismenetelmät oppivat annetun datan pohjalta ilman erillistä sääntöjen ohjelmointia. Ne parantavat suorituskykyään tietyssä tehtävässä sitä mukaa kuin lisää kokemusta tai dataa kertyy.
Suuret kielimallit (Large Language Models) ovat sanojen ja sanajonojen esiintymisen todennäköisyyksille perustuvia malleja, jotka ennustavat annetulle tekstisyötteelle jatkoa tai tuottavat pyydetyn mukaista tekstiä. Suurten kielimallien avulla GenAI-työkalut pystyvät keskustelemaan lähes ihmisen tavoin.
Tekoäly tarkoittaa koneen kykyä käyttää perinteisesti ihmisen älyyn liitettyjä taitoja, kuten päättelyä, oppimista, suunnittelemista tai luomista.
Copilot on Turun AMK:n opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä oleva keskusteleva tekoälysovellus, joka hakee tietoja internetistä ja luo kuvia sanallisen kuvailun perusteella. Tiedot eivät tallennu tekoälylle, eikä niitä käytetä tekoälyn koulutukseen. Keskusteluviestit tuhoutuvat automaattisesti istunnon päätyttyä.
Viisi eri tekoälymallia, joista valita ja joiden kanssa voi keskustella. Keskustelut tallentuvat paikallisesti omalle koneelle, eivät siirry ulkopuolisille servereille, eikä dataa käytetä tekoälyn koulutukseen. Tiedot voi poistaa itse, tai ne alkavat poistua kun 30 keskustelua tulee täyteen. Metadatasta siivotaan kaikki henkilökohtainen data (esim. IP-osoite) ennen kuin kehote lähtee mallien tarjoajille.
Keenious etsii sille syötetyn tekstin pohjalta samanaiheisia artikkeleita ja tuottaa aihelistan, jonka avulla hakua voi tarkentaa. Huomioi, että tekijänoikeudet voivat estää kokonaisten artikkelien syöttämisen sovellukseen.
Ilmaisversiossa hakutulosten määrä on rajattu 10 artikkeliin, muulla kielellä kuin englannilla voi tehdä vain yhden haun päivässä, hakutekstin pituus on rajattu 1000 sanaan. Maksullisessa Keenious Plus -versiossa hakutulosten määrä on rajattu 1000 artikkeliin, eikä hakutekstin pituutta ole rajattu, poikkikielisiä hakuja voi tehdä 10 päivässä.
Vapaasti käytettävissä, mutta rekisteröitymällä saa käyttöönsä enemmän ominaisuuksia. Samantyyppinen haku kuin Google Scholarissa. Näyttää artikkelien viittaukset ja löytää merkityksellisimmät artikkelit. Tekee artikkelisuosituksia käyttäjän valitsemien artikkeleiden pohjalta.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Ei koske kuvia tai videoita, ellei erikseen mainittu.