Siirry pääsisältöön
Näyttää siltä, että selaimesi on Internet Explorer 11 tai vanhempi. Selainta ei tueta, joten käytä muuta selainta.

Turun AMK:n datanhallinnan opas: TKI-toiminnan ja -toimijan näkyvyys

Ohjeistus tutkimusmenetelmien ja -infrastruktuurien avoimuudesta

TKI-toimijan ORCID-tunniste

Kansainvälinen ORCID-tutkijatunniste tarjoaa TKI-toimijalle pysyvän ja yksilöivän digitaalisen tunnisteen. Se on numerosarja, jonka avulla TKI-toimija voi erottua muista tutkijoista.

Käyttämällä ORCID-tunnistetta nimikirjoituksen tavoin kaikessa tieteellisessä toiminnassasi varmistat, että työsi tulokset yhdistyvät juuri sinuun. Ajan mittaan ORCID-tunnisteen käyttö vähentää tarvetta syöttää henkilö- ja julkaisutietoja moneen kertaan eri järjestelmiin.

ORCID-tunnisteen otat käyttöön rekisteröitymällä palveluun ilmaiseksi ja luomalla itsellesi oman tunnisteen

ORCID-tutkijatunniste

  • mahdollistaa tutkijan identifioinnin yli organisaatiorajojen
  • mahdollistaa tutkijan julkaisuluettelon ylläpidon ORCID-palvelussa
  • voidaan linkittää muihin tutkijatunnisteisiin (mm. ISNI, ResearcherID, Scopus Author ID) ORCIDin palvelussa, jolloin tutkijan ORCID-profiiliin voidaan siirtää automaattisesti julkaisuja viittaustietokannoissa.

ORCID-tutkijatunnistetta käytetään myös uudessa valtakunnallisessa Tiedejatutkimus.fi-palvelussa. Ilman ORCID-tunnusta yksittäistä toimijaa ei voi saada portaaliin näkyville.

ORCID-tutkijatunnisteita tuottaa voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka tavoitteena on luoda rekisteri tutkijoiden identifioimiseksi ja tutkijaprofiilien ylläpitoon. Yhteisön jäseninä on mm. yksittäisiä tutkijoita, kustantajia (esim. Elsevier), yliopistoja ja tutkimuslaitoksia (esim. MIT ja CERN) ja tieteellisiä seuroja.
 
Lisätietoa ORCID-tutkijatunnisteesta

Mikä ihmeen affiliaatio?

Tieteellisessä julkaisussa mainitaan tekijän nimen lisäksi affiliaatio. Affiliaatio tarkoittaa tekijän kotiorganisaatiota, korkeakoulua tai tutkimuslaitosta, jonka jäsenenä julkaisu on tehty. Tämän vuoksi on tärkeää, että julkaisemasi artikkelin perustiedoissa lukee Turku University of Applied Sciences tai Turun ammattikorkeakoulu:

  • Affiliaation perusteella voidaan julkaisutiedonkeruussa osoittaa, että julkaisupisteet tulevat Turun AMK:lle.
  • Rinnakkaistallentaminen helpottuu, kun jo julkaisussa on tieto, että julkaisu on tehty osana Turun AMK:ssa tehtyä työtä.

Affiliaatio-tietona voi olla useampi kuin yksi organisaatio, esimerkiksi, jos olet työsuhteessa Turun AMK:ssa ja osallistut toisen organisaation vetämään hankkeeseen, voivat molemmat organisaatiot näkyä nimesi yhteydessä affiliaationa julkaisussa.

Oppaasta

Tämä on Turun ammattikorkeakoulun datanhallinnan opas. Datanhallinnan infraa uudistetaan vuoden 2022 aikana. Opasta päivitetään uusien tietojärjestelmien ja prosessien käyttöönoton yhteydessä.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä datanhallinnan asiantuntijoihin sähköpostilla openscience@turkuamk.fi.

Autamme mielellämme!

Oppaan käyttöoikeudet

Turun AMK:n datanhallinnan oppaan tekemisessä on hyödynnetty soveltuvin osin seuraavia oppaita:

Turun AMK:n datanhallinnan oppaan käyttöoikeudet:

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.