Viitetiedot kertovat artikkelin nimen ja tekijät sekä sen, missä julkaisussa ja milloin artikkeli on julkaistu ja mitkä ovat artikkelin sivunumerot. Tarvitset viitetietoja tehdessäsi opinnäytetyötä tai muuta kirjallista työtä, jossa viitataan lähteisiin. Viitetietojen avulla saat lisättyä tekstin sisäiset viitteet sekä lähdeluettelon.
Viitetietoja on tärkeää osata lukea, jotta löydät viittaamiseen tarvittavat tiedot. Lisäksi viitetiedot yksilöivät artikkelin niin, että niiden avulla lukija pystyy etsimään aineiston esimerkiksi kirjastosta.
HUOM: Viitetiedot eivät ole sama asia kuin tietokannoissa olevat saatavuustiedot, jotka kertovat mistä kirjastosta tai tietokannasta aineisto on saatavilla.
Artikkelien viitetiedoissa esiintyy usein seuraavia termejä:
Tarkista omalta opinnäytetyön ohjaajaltasi viittauskäytännöt ja koulutuksessasi käytettävä viittaustyyli, joka määrittelee, missä muodossa lähteen julkaisutiedot lähdeluettelossa ja tekstiviitteissä esitetään.
Viitetiedot voivat näyttää erilaisilta riippuen tietokannasta, esimerkiksi käytetyt lyhenteet vaihtelevat. Tässä joitakin esimerkkejä siitä, miten viitetiedot on ilmaistu eri tietokannoissa.
Erman Yükseltürkin ja muiden artikkeli "Using Game-Based Learning with Kinect Technology in Foreign Language Education Course" on ilmestynyt julkaisussa Journal of Educational Technology & Society, vuonna 2018, 21. vuosikerrassa, numerossa 3, sivuilla 159-173.
Johanna Tolosen ja Alpo Värrin artikkeli "Survey of health informatics education in Finland in 2017" on ilmestynyt julkaisussa Finnish Journal of eHealth and eWelfare, vuonna 2017, 9. vuosikerrassa, numerossa 2-3, sivuilla 217-231.
Finnan ulkomaisten artikkelien haussa lehden numero on ilmoitettu sulkeissa vuosikerran jälkeen:
Julien Jacqminin ja Mathieu Lefebvren artikkeli "Does sector-specific experience matter? The case of European higher education ministers" on ilmestynyt julkaisussa Research Policy, kesäkuussa 2016, 45. vuosikerrassa, numerossa 5, sivuilla 987-998.
Useat tietokannat tarjoavat artikkeleille valmiit viitetiedot. Viite-toiminto löytyy artikkelin tietojen yhteydestä, usein ”Cite -painikkeen alta ja tarjolla on erilaisia viittaustyylejä.
Esimerkkinä Sage journals -tietokanta, jossa artikkelin viitetiedot löytyvät sivupalkista Cite-kuvakkeen kautta.
Avautuvassa ikkunassa on mahdollista valita useiden eri viittaustyylien mukainen valmis viite, jonka voi kopioida edelleen leikepöydälle tai tallentaa viitteidenhallintaohjelmaan.
Tässä oppaassa kerrotaan, mistä löydät artikkeleita ja miten saat käyttöösi Turun AMK:n kirjaston hankkimat kotimaiset ja ulkomaiset artikkelit.
E-aineistojen saavutettavuus -oppaasta löydät tietoa e-aineistojen saavutettavuusominaisuuksista, esim. e-kirjojen ja e-artikkeleiden kuuntelumahdollisuuksista.
Turun AMK:n opiskelijoilla ja henkilökunnalla on oikeus käyttää AMK:lle hankittuja e-aineistoja opiskelussa, opetuksessa ja tutkimuksessa sekä velvollisuus noudattaa aineistojen käyttöehtoja. Käyttöehdoissa määritellään mm. aineistojen tulostamiseen, tallentamiseen, esittämiseen ja jakeluun liittyvät ehdot. Aineistokohtaiset käyttöoikeudet saat klikkaamalla sinistä §-painiketta Käyttöoikeudet aineistoittain -listauksessa alla.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Ei koske kuvia tai videoita, ellei erikseen mainittu.