Siirry pääsisältöön
Näyttää siltä, että selaimesi on Internet Explorer 11 tai vanhempi. Selainta ei tueta, joten käytä muuta selainta.

E-aineistojen saavutettavuus: Ohjeet e-aineistoittain

Ohjeet e-aineistoittain 

 

E-aineistojen saavutettavuusominaisuudet vaihtelevat eri sivustoilla ja palveluntarjoajilla on erilaisia saavutettavuuden parantamiseen pyrkiviä toimintoja. Useissa palveluissa saattaa olla esimerkiksi mahdollisuus parantaa luettavuutta vaikuttamalla tekstin kokoon, fonttiin, taustaväriin tai kontrastiin. Käytettävän e-kirjapalvelun ominaisuudet vaikuttavat siihen, kuinka selaimen Lue ääneen (Read Aloud) -toiminto toimii, joten kannattaa kokeilla eri selaimia.

Alta löydät listattuna eri kotimaisia sekä ulkomaisia tietoaineistopalveluita. Niiden yhteydessä on nostettu esiin niiden saavutettavuuteen liittyviä ominaisuuksia tai toimintoja. Tarkempia kuvauksia palveluiden saavutettavuudesta löydät usein niiden omilta verkkosivuilta.

Alma Talent Verkkokirjahylly 

  • Selaimeen aukeavat  e-kirjat kuunneltavissa selainten toiminnoilla. Kirjojen käyttö onnistuu myös ruudunlukuohjelmalla. 

Alma Talent Bisneskirjasto

  • Selaimeen aukeavat  e-kirjat kuunneltavissa selainten toiminnoilla. Kirjojen käyttö onnistuu myös ruudunlukuohjelmalla.

Ammattikirjasto (KauppakammariTieto)

  • Ammattikirjaston e-kirjoja luetaan selaimen yli ja selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Ellibs

  • Apuvälineitä käyttävien lukijoiden kannattaa ladata e-kirjat Ellibs-palvelusta ja lukea tietokoneella Adobe Digital Editions -lukuohjelmalla. Osan kirjoista voi lukea selaimessa, mutta Lue selaimessa -vaihtoehto ei ole saavutettava eikä helposti käytettävissä apuvälineiden avulla.
  • Huom! Vain EPUB-tiedostoina olevia e-kirjoja voi lukea selaimessa. PDF-tiedostoina olevat e-kirjat pitää ladata lukuohjelmaan.

Kauppalehti Online

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

MustRead

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Oppiportti (Terveysportti)

  • Kirjoja luetaan selaimessa ja selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.
    • Verkkokurssit: selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista
      • Tilanne vaihtelee, joissakin voi lukea vain esittelysivun, joissakin koko kurssin etusivua lukuun ottamatta, joitakin ei ollenkaan (tentti/monivalinta-tyyppisesti toteutetut kurssit)
      • Jos ei lue esittelysivua suoraan, maalaa teksti. Ei toimi kaikissa.
    • Oppikirjat: selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista
    • Laitekoulutukset: selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista (jos ei lue esittelysivua suoraan, maalaa teksti)

PSK Standardit

  • Käsikirjat ja standardit ovat luettavissa pdf-muodossa.

Ritva-tietokanta

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista (jos ei lue suoraan, maalaa teksti).

RT tietoväylä

  • Kortistot pdf-muodossa.
  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

SFS Online

  • Standardit avautuvat pdf-muodossa.
  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Sibelius-Akatemian opinnäytetietokanta

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.
  • Opinnäytteet pdf-muodossa.

Suomen tilastollinen vuosikirja

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.
  • Vuosikirjat ladattavissa pdf-muodossa.

Sähköinfo Severi – ST-kortisto

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista vain etusivulla.
  • ST-kortit aukeavat selaimeen pdf-muodossa ja ovat ladattavissa omalle koneelle.

Theseus - ammattikorkeakoulujen elektroniset opinnäytetyöt

  • 23.9.2018–23.9.2020 välisenä aikana Theseukseen tallennetuissa julkaisuissa on saavutettavuuspuutteita. Näiden julkaisujen saavutettavuudessa on puutteita, mm. vaihtoehtoiset tekstit puuttuvat kuvioista ja taulukoista. Yksittäisissä julkaisuissa voi olla virheellisiä tageja sekä lukemisjärjestykseen ja monikielisyyteen liittyviä ongelmia.

Tieteelliset verkkolehdet Suomessa

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Tilastokeskus

  • Sivuston laajuuden takia kaikkia sivuja ei ole arvioitu, ja sivustolta saattaa löytyä saavutettavuuspuutteita.

Valto : valtioneuvoston yhteinen julkaisuarkisto

Julkaisut voivat sisältää osioita, joita ei toimenpiteistä huolimatta olla saatu saavutettaviksi. Havaittuja kehityskohteita:

  • Julkaisujen tallennusmuoto on pääsiassa pdf-tiedosto.
  • Mahdollisia puutteita grafiikkatiedostojen väreissä ja kontrasteissa.
  • Mahdollisia puuttuvia tekstivastineita kuvissa tai grafiikoissa.
  • Monimutkaisia usean sivun taulukkoja ja/tai taulukoiden solurakenteita mahdollisesti jouduttu yhdistelemään (voi hankaloittaa taulukon ymmärtämistä esim. ruudunlukuohjelmaa käytettäessä).

Academic Search Elite (EBSCOhost)

  • Mikäli artikkeli on HTML-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa. Ennen kuuntelua voit valita mm. korostusvärin ja lukunopeuden. Mikäli Listen-kuvake ei ole näkyvissä, kokeile jos sivun päivittäminen auttaa. Soitin täytyy mahdollisesti käynnistää tai ladata uudestaan. Lataa soitin kolmen pisteen valikosta.
  • Osa PDF-muotoisista artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla.
  • EBSCO's accessibility navigation guide 

Books@Ovid

  • Kirjan kappaleita voi tulostaa, tallentaa PDF- tai tekstitiedostona tai lähettää sähköpostiin tekstimuodossa tai linkkinä.
  • New Book Reader -toiminnolla voit lukea kirjaa selaimessa. Kohdasta Page Settings voit muokata fonttikokoa, fonttia, riviväliä tai valita eri tilan (Night Mode, Day Mode, Sepia Mode). Huom! New Book Reader -toiminnon lataaminen saattaa kestää.
  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.
  • PDF-tiedostojen luku ohjelman omalla lukijalla.

Business databases (ProQuest)

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista jossain määrin
  • Artikkelin voi tallentaa PDF-muodossa.
  • Full text pdf aukeaa eri näköisenä eri selaimilla. Edgessä näkyy ruudunlukija, Chromella ja Firefoxilla ei. Mikäli haluat käyttää ruudunlukijaa, kannattaa PDF avata omassa ohjelmassa selaimen sijaan.
  • ProQuest accessibility statement 

Cinahl Complete (EBSCOhost)

  • Mikäli artikkeli on HTML-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa. Ennen kuuntelua voit valita mm. korostusvärin ja lukunopeuden. Mikäli Listen-kuvake ei ole näkyvissä, kokeile jos sivun päivittäminen auttaa. Soitin täytyy mahdollisesti käynnistää tai ladata uudestaan. Lataa soitin kolmen pisteen valikosta.
  • Osa PDF-muotoisista artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla.
  • ​​​​​​​EBSCO’s accessibility navigation guide

Cochrane Library (Terveysportti)

Ebook Central

  • Palvelun normaali online-lukutila ei tue ruudunlukuohjelmia, vaan palvelussa on erillinen saavutettavuustila (Accessibility mode), joka tukee ruudunlukuohjelmien käyttöä.
  • Palvelun oma online-lukutila ei tue ruudunlukuohjelmia. Selaimeen avautuvia e-kirjoja voi kuunnella selaimen Lue ääneen -toiminnoilla. Lukuohjelmia varten on aktivoitava erillinen saavutettavuustila Accessibility mode (Settings > Profile), joka tarvitaan myös ruudunlukuohjelmia (mm. NVDA tai VoiceOver) varten.
  • Kirjojen kappaleita voi ladata PDF-muodossa.
  • ​​​​​​​Accessibility Statement

eBook Collection (EBSCOhost)

  • Vain osa e-kirjoista (DRM suojaamattomat ja PDF-muotoiset) on saavutettavia.
  • Kirjoja voi lukea selaimella myös mobiililaitteella Ebscon omassa lukuohjelmassa. Klikkaa vain PDF Full Text- tai EPUB Full Text -linkkiä. 
  • ​​​​​​​EBSCO eBooks’ accessibility user guide and FAQs

Emerald Insight (Journals)

Eric - Education Resources Information Center (EBSCOhost)

  • Mikäli artikkeli on HTML-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa. Ennen kuuntelua voit valita mm. korostusvärin ja lukunopeuden. Mikäli Listen-kuvake ei ole näkyvissä, kokeile jos sivun päivittäminen auttaa. Soitin täytyy mahdollisesti käynnistää tai ladata uudestaan. Lataa soitin kolmen pisteen valikosta.
  • Osa PDF-muotoisista artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla.
  • EBSCO’s accessibility navigation guide

Elsevier: Science Direct 

  • Suuren osan artikkeleista voi avata sekä HTML-muodossa että PDF-muodossa. Voit lukea tai ladata PDF-muodossa luvun tai useamman luvun kerrallaan. Useimmat ruudunlukijat lukevat hyvin HTML-muotoista tekstiä. Tietokannassa ei ole omaa kuuntelutoimintoa.
  • ScienceDirect web accessibility

GreenFILE (EBSCOhost) 

  • Mikäli artikkeli on HTML-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa. Ennen kuuntelua voit valita mm. korostusvärin ja lukunopeuden. Mikäli Listen-kuvake ei ole näkyvissä, kokeile jos sivun päivittäminen auttaa. Soitin täytyy mahdollisesti käynnistää tai ladata uudestaan. Lataa soitin kolmen pisteen valikosta.
  • Osa PDF-muotoisista artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla.
  • EBSCO’s accessibility navigation guide

IEEE/IET Electronic Library - IEEE Xplore Digital Library

  • Osa PDF-dokumenteista ei välttämättä toimi näytönlukijoiden kanssa tai navigointi näppäimistöllä on vaikeaa. Tarkista siis ensin onko PDF-dokumentti saatavilla HTML-muodossa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää ohjelmistoja, kuten Adobe Acrobat, jossa on optinen merkintunnistus (OCR).
  • Tekstiä saa suurennettua.
  • Accessibility statement

JBI COnNECT Clinical Online Network of Evidence for Care and Therapeutics (Ovid) 

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista
  • PDF Read Aloud

Library, Information Science & Technology Abstracts LISTA (EBSCOhost)

  • Mikäli artikkeli on HTML-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa. Ennen kuuntelua voit valita mm. korostusvärin ja lukunopeuden. Mikäli Listen-kuvake ei ole näkyvissä, kokeile jos sivun päivittäminen auttaa. Soitin täytyy mahdollisesti käynnistää tai ladata uudestaan. Lataa soitin kolmen pisteen valikosta.
  • Osa PDF-muotoisista artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla.
  • EBSCO’s accessibility navigation guide

Medici.tv

  • Master classes: videot ovat tekstitetty, Fontin väriä ja tekstin taustaväriä sekä muita ominaisuuksia on mahdollista säätää
  • Operas: videoissa on tekstitys englanniksi (ei ole itse säädettävissä).
  • Documentaries: tekstitystä ei ole lisättävissä puhujan kielellä. Joissakin dokumenteissa on vain yksi tekstityskieli, joissakin useita.
  • ​​​​​​​Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista yksittäisen dokumentin tiedoissa.

Medline (Ovid)

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.
  • PDF-tiedostojen luku ohjelman omalla lukijalla.

Naxos Music Library

Nursing Core Journals Full Text

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.
  • PDF-tiedostojen luku ohjelman omalla lukijalla.

Oxford Art Online

  • Artikkelit saa ladattua pdf:nä
  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista
  • Accessibility

Oxford Music Online

  • Artikkelit saa ladattua pdf:nä
  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista
  • Accessibility

Oxford Reference

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista
  • Accessibility

PEDro - Physiotherapy Evidence Database 

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista
  • Videoihin saa tekstityksen
  • Accessibility statement

PressReader

  • Text-to-speech -toiminto: valitaan hiiren oikealla painikkeella tekstin päällä > Listen. Kuuntelumahdollisuutta ei ole suomenkielisissä lehdissä. 
  • Helppokäyttöisyystoiminto: klikkaa kolmea pistettä sivun oikeassa ylälaidassa > Accessibility mode. Kaikista lehdistä ei ole saavutettavaa versiota.
  • ​​​​​​​Ääneenluvussa näytetään pieni esikatselukuva artikkelista ja vähän sen alkua. Joskus kestää kauan, ennen kuin lukeminen alkaa.
  • Accessibility statement

Sage Journals 

  • Sage Journals -alusta tarjoaa sisältöä käyttöliittymänsä kautta, sekä tarjoaa latausvaihtoehdon, joka luo automaattisesti PDF-tiedoston sisällöstä. Kaikki alustan kautta tarjottu sisältö on DRM-vapaata, eikä lataamiseen tai tulostamiseen ole asetettu teknisiä rajoituksia.
  • SAGE Journals Accessibility Guide

Social Work Online

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista (lukee vain osan sivusta).
  • Videoissa on tekstitys ja videon tahdissa etenevä transcript.
  • Social work online (search.alexanderstreet.com) accessibility ja/tai Alexander Street Press accessibility statement.

Statista

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Visible Body - Human Anatomy Atlas

  • Asetukset-valikosta (settings menu) voit valita taustavärin (valkoinen, musta tai harmaa), 
  • Animation pack: tekstitysmahdollisuus (Closed captions).
  • ​​​​​​​Accessibility and preferences options

VLeBooks

  • Kirjoissa on Read Aloud -mahdollisuus ja kirjojen saavutettavuutta on mahdollista parantaa kohdasta Edit Accessibility Settings (sivun vasemmassa laidassa) tai Settings > Accessibility options (sivun alalaidassa). Asetuksissa on mahdollista valita esimerkiksi suurempi fontti tai vahvempi kontrasti.

Vulnus Fennica

  • Selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Älypuhelin ja kuulokkeet

Kuva kaboompics. Pixabay License.

Kuuntele e-kirjoja

E-kirjojen saavutettavuusominaisuudet vaihtelevat.
Niitä tuotetaan eri tiedostomuodoissa, minkä vuoksi kirjapalvelussa voi olla eri tavoin toimivia e-kirjoja.

Käyttöön vaikuttaa myös millä laitteella luet ja minkälaisen sovelluksen e-kirjapalvelu tarjoaa. Jos luet e-kirjaa selaimen yli, voit ladata selaimen oman lisäosan kuuntelua varten. Mobiililaitteissa voi kokeilla laitteen omaa Lue ääneen -toimintoa. 

Joskus e-kirjojen kuunteluun tarvitaan erillinen ruudunlukuohjelma. Monissa e-kirjapalveluissa kirjan voi ladata Adobe Digital -lukuohjelmaan, joka toimii yleensä ruudunlukuohjelmien kanssa.

E-kirjan DRM-suojaus eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää ruudunlukuohjelmien käytön.

Kuuntele artikkeleita

E-artikkelit ovat luettavissa joko PDF- tai HTML-muodossa. Artikkelitietokannoissa voi olla omia sisäänrakennettuja kuuntelutoimintoja ja mahdollisuuksia säätää tekstiä. Tutustu tietokannan toimintoihin, niitä kehitetään jatkuvasti!

 

Tietokantojen sisäänrakennettuja kuuntelutoimintoja

EBSCOhost: Tietokannoissa voit käyttää palvelun omaa Text-to-Speech -toimintoa, mikäli artikkeli on HTML-muodossa. Ennen kuuntelua voit valita Listen-napista esimerkiksi korostusvärin ja lukunopeuden. Osa PDF-muotoisista uudemmista artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla. Lataa artikkeli ennen kuuntelua.

ProQuest: Kun artikkelin avaa Full text -välilehdellä (HTML-formaatti), löydät kuuntelupainikkeen. Soittimen ominaisuuksia ei voi säätää. Huom! Soitinta ei ole sallittu kaikissa artikkeleissa.
Osa uudemmista PDF -artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla. Lataa PDF-artikkeli ennen kuuntelua.

E-kirjojen kuunteleminen Ebook Central -palvelussa 

Video: University of Worcester Library Services

Hae Turun AMK:n Finnasta

Turun AMK:n Finna-hakupalvelu

Hae kirjoja, tietokantoja, lehtiä, nuotteja, opinnäytetöitä, musiikkia, elokuvia.

 

 

Creative Commons -lisenssi   Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.