Siirry pääsisältöön

E-aineistojen saavutettavuus: Laitteet ja selaimet

Laitteet ja selaimet


Verkkoaineiston kuuntelun ja lukemisen tueksi on olemassa paljon erilaisia apuohjelmia. Tietokoneisiin ja älyl
aitteisiin voi ladata sekä ilmaisia että maksullisia ruudunlukuohjelmia. Ne lukevat verkkosivulla olevan sisällön käyttäjälle ääneen.

Useimmissa selaimissa on valmiina omat sisäänrakennetut saavutettavuustoimintonsa. Myös monissa mobiililaitteissa on ruudunlukuohjelma valmiina. Lisäksi yleisimmissä toimisto-ohjelmissa on samanlaisia toimintoja. Erillisiä ohjelmistoja on tehty esimerkiksi PDF-tiedostojen lukemiseen tai sokeille suunnattuun näppäimistöllä toimivaan ruudunlukemiseen. Jos lukuohjelmaa käytetään eleillä tai näppäinkomennoilla, sen käyttö vaatii yleensä hieman harjoittelua.

Celian sivuilla on listattu kattavasti kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä. 

Erityisryhmien TVT-keskuksen DATEROn sivuilta löydät ohjeita kuunteluun, puheen muuntamiseen tekstiksi, keskittymistä tukeviin toimintoihin sekä materiaalin muokkaukseen eri laitteilla.

 


Esimerkkejä ruudunlukuohjelmista

Mobiililaitteet

Selaimet

Muita

 

Kannettava tietokone

Kuva PxHere CC0 Public Domain

Tiedostot

 

PDF-tiedostot (useimmat): Lue ääneen -työkalu Adobe Readerissa: avaa tiedosto > View > Read Out Loud. Huom! kaikkia PDF:iä ei ole koodattu luettaviksi ja kieli on määriteltävä. Kokeile myös toimiiko selaimen oma lukuohjelma. 
O365: Lue-toiminto Word-, Outlook-, PowerPoint- ja OneNote-ohjelmissa
Excel: Teksti puheeksi -toiminto

Officen helppokäyttötoiminnot

 

Oppaan käyttöoikeudet

   Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Ei koske kuvia tai videoita, ellei erikseen mainittu.