Open access -tiedonlähteitä - Hoitotyö ja terveysala - Oppaat | Guides at Turku University of Applied Sciences

Käytä avoimen verkon tiedonlähteitä

Avoimesta verkosta löytyy paljon hyviä ja luotettavia tiedonlähteitä, joita voi käyttää opinnoissa. Tällaisia ovat esimerkiksi terveysalan verkkojulkaisut ja viranomaisten ylläpitämät sivustot ja portaalit. Tälle sivulle on kerätty linkkejä vapaasti verkossa oleviin terveysalan tiedonlähteisiin.

Tieteellisiä artikkeleita avoimesti saatavana

Löydät lisensoitujen artikkelitietokantojen lisäksi Turun AMK:n Finnasta ja verkosta paljon luotettavaa avointa tieteellistä aineistoa. DOAJ (Directory of Open Access Journals) on yksi vanhimmista ja laajimmista OA-lehtiä sisältävistä tietokannoista. Sen sisältävät lehdet ja artikkelit tulevat myös hakutuloksiin Turun AMK:n Finnassa. Journal.fi sisältää kotimaisia tieteellisiä lehtiä eri tieteenaloilta.

Open access -lehtiä

DOAJ Directory of Open Access Journals Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monialainen lehtihakemisto vapaasti verkossa olevista tieteellisistä kokotekstilehdistä. -- Multidisciplinary open access service. Includes free, full text and quality controlled scientific and scholarly journals.
Journal.fi - suomalaiset tiedelehdet verkossa Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Suomalaisia vapaasti verkossa julkaistavia tiedelehtiä eri tieteenaloilta. - Finnish Open Access scholarly journals online.

Terveysalan tiedonlähteitä avoimessa verkossa

Fimea
Fimean tehtäväkokonaisuuksiin kuuluvat lääkealan lupa- ja valvontatehtävät, tutkimus- ja kehittämistehtävät sekä lääketiedon tuottaminen ja välittäminen lääkehuollon ja lääkehoitojen vaikuttavuuden parantamiseksi.
Kela
Kela huolehtii Suomessa asuvien perusturvasta. Kelan hoitaman sosiaaliturvan sisällöstä päätetään lainsäädännössä.
Kelan tehtävänä on myös tiedottaa etuuksista ja palveluista, kehittää sosiaaliturvaa tutkimuksen avulla sekä laatia etuuksien ja toiminnan ennakoinnissa ja seurannassa tarvittavia tilastoja, arvioita ja ennusteita.
Ruokavirasto
Ruokavirasto varmistaa tutkimuksella ja valvonnalla elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua sekä kasvien ja eläinten terveyttä. Sivustolla on mm. Ruokaviraston julkaisut.
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriön tehtävänä on edistää väestön hyvää terveyttä ja toimintakykyä, terveellistä työ- ja elinympäristöä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja kohtuullinen toimeentulo elämän eri vaiheissa.
THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutkii väestön terveyttä ja hyvinvointia, niihin liittyvän politiikan ja palvelujen vaikuttavuutta sekä ympäristöterveyttä ja yhteiskunnallisia ongelmia.
Työterveyslaitos
Tietoa työkyvystä, toimivasta työyhteisöstä ja turvallisesta työympäristöstä. Työterveyslaitos toimii Sosiaali- ja terveysministeriön johdon ja valvonnan alaisena.
Valvira
Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvira valvoo sosiaali- ja terveydenhuollon, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta. Valvira myöntää sosiaali- ja terveydenhuollon lupia ja ohjaa aluehallintovirastoja tavoitteena yhdenmukaiset lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt koko maassa. Sivustolla on tietoa mm. ammattioikeuksista ja niiden hakemisesta.
The Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ)
The Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) is the lead Federal agency charged with improving the safety and quality of America's health care system. AHRQ develops the knowledge, tools, and data needed to improve the health care system and help Americans, health care professionals, and policymakers make informed health decisions.
Centre for Reviews and Dissemination
CRD is a world renowned institute that produces policy relevant research and innovative methods that advance the use of research evidence to improve population health.
The National Institute for Health and Care Excellence (NICE)
The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) provides national guidance and advice to improve health and social care.
WHO - Maailman terveysjärjestö
Maailman terveysjärjestö edistää ja turvaa terveyttä esimerkiksi tartuntatauteja torjumalla. -- WHO (World Health Organization) is the directing and coordinating authority for health within the United Nations system. It is responsible for providing leadership on global health matters, shaping the health research agenda, setting norms and standards, articulating evidence-based policy options, providing technical support to countries and monitoring and assessing health trends.

DiVa - Digitala Vetenskapliga Arkivet
DiVA portal is a finding tool and an institutional repository for research publications and student theses written at 50 universities and research institutions.
NORA
Alt i norske vitenarkiv i én tjeneste (NORA) -- Open repositories, Norway
SveMed+
Referenser till artiklar från skandinaviska tidskrifter inom ämnesområdena medicin, odontologi, hälso- och sjukvård, arbetsterapi, omvårdnad och sjukgymnastik. Länkar till fulltext förekommer.
SwePub
Swepub ger dig möjlighet att söka bland artiklar, konferensbidrag, avhandlingar m.m. som publicerats vid svenska lärosäten och myndigheter. Använd Swepub för att få en översikt av vad som skrivits inom ditt forskningsområde, få tag på fulltext, abstract och citeringar. -- Academic publications at Swedish universities. Search among scholarly articles, conference papers and dissertations etc.

Open Access in Health Sciences
Terveyskampus Turku -yhteistyössä tehty terveystieteisiin keskittyvä englanninkielinen Open Access -opas. -- An Open Access guide focusing on health sciences created for Health Campus Turku.

Global Health Observatory (GHO)
WHO's Global Health Observatory theme pages provide data and analyses on global health priorities. Each theme page provides information on global situation and trends highlights, using core indicators, database views, major publications and links to relevant web pages on the theme.
Kansainvälisen tilastotiedon opas
Tilastokeskuksen Kansainvälisen tilastotiedon oppaassa esitellään tärkeimmät ja luotettavimmat kansainvälisen tilastotiedon lähteet sekä linkit muiden maiden tilastovirastojen sivuille.
Kela -Tilastot
Kelan tilastoja.
Kotimaisen tilastotiedon opas
Tilastokeskuksen Kotimaisen tilastotiedon opas tarjoaa kotimaiset tilastotiedonlähteet aiheittain ryhmiteltyinä. Mukana on Suomen virallisen tilaston tuottajien sekä muiden tilastotoimijoiden tilastoja. Viranomaisten lisäksi esitellään myös muiden organisaatioiden ja järjestöjen tilastotietoja.
Opi tilastoista
Tilastokeskuksen Opi tilastoista -sivusto kokoaa tilastoaiheista materiaalia itsenäiseen opiskeluun tilasto-oppaina, videoina ja podcasteina kaikille tilastoista kiinnostuneille.

Tilasto- ja indikaattoripankki SOTKAnet Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkopalvelu. Sisältää tilastotietoja suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. -- National Institute for Health and Welfare website. Includes statistical information on welfare and health in Finland.

Tilastokeskus
Valitse etusivulta esim. Aiheet > Terveys. Lisäksi Tilastokeskus tuottaa seuraavia palveluja: Suomi lukuina: mm. Terveys (Terveydenhuolto, Kuolemansyyt, Terveydenhuoltomenojen rahoitus) ja Sosiaaliturva (Sosiaalimenot pääryhmittäin, Eläkkeensaajat)
Tilastot ja rekisterit - THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuottaa monipuolisesti sosiaali- ja terveysalan tilastoja päätöksenteon, kehittämisen ja tutkimuksen tueksi.
Tilastoviranomaisena THL vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon tilasto- ja rekisteritietovarantojen ylläpidosta ja kehitystyöstä sekä osallistuu kansainväliseen tilastoyhteistyöhön.
WHO / Europe - Data and evidence
Statistics by WHO (World Health Organization) concerning Europe.

Julkari - STM:n hallinnonalan avoin julkaisuarkisto Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan julkaisuarkisto. Sisältää THL:n, Työterveyslaitoksen, Fimean, STUK:n ja Eläketurvakeskuksen julkaisuja. Osa julkaisuista on luettavissa kokotekstinä, osasta on vain viitetiedot. -- Finnish open publications archive common for the administrative branch of the Ministry of Social Affairs and Health.

Kehitysvammaliiton tutkimusjulkaisut
Luettelo Kehitysvammaliiton tutkimusjulkaisuista. Osa julkaisuista on vapaasti luettavissa.
Kuusikko-työryhmän raportteja
Suomen kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon eri sektoreiden sekä varhaiskasvatuksen toiminnan vertailua.
Potilaan Lääkärilehti
Potilaan Lääkärilehti on kooste Lääkärilehden kaikille avoimesta aineistosta. Lääkärilehteä julkaisee Lääkäriliitto.
STM julkaisut
Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja. Sarjassa julkaistaan teoksia, jotka tukevat STM:n johtamista, sisältöasioiden viestintää ja hallinnonalan ohjausta.
THL:n sähköiset käsikirjat
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sähköiset käsikirjat: Kuntouttavan työtoiminnan käsikirja, Lastenneuvolakäsikirja, Lastensuojelun käsikirja, Matkailijan terveysopas ja Vammaispalvelujen käsikirja.
THL julkaisut
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisut.
WHO julkaisut - WHO's Publications
Maailman terveysjärjestön julkaisut. -- World Health Organization's publications and policy documents.

Ergonomian tietopankki
Työterveyslaitoksen tuottamaa tietoa eri alojen ergonomiaratkaisuista. Käsiteltyjä aloja ovat mm. fysioterapia, potilaan hoitaminen ja laboratoriotyö. Tietoa myös terveydenhuollon esteettömistä tilaratkaisuista.
Papunet
Papunet tarjoaa tietoa puhevammaisuudesta, erilaisista kommunikointikeinoista ja kommunikoinnin apuvälineistä. Sivusto sisältää työkaluja ja materiaalia käytännön työhön, mm. kuvien käyttöön kommunikoinnin tukena ja viittomien opetteluun. Papunetin pelisivujen sisältöjä voi hyödyntää myös kuntoutuksessa ja opetuksessa. Papunetia ylläpitää Kehitysvammaliitto.
Terveyskirjasto
Duodecimin kansalaisille suunnattu palvelu. Palvelun artikkelit ja ohjeet on tarkoitettu tukemaan kansalaisia oman terveytensä hoitamisessa ja antamaan tietoa sairauksista ja hoitoon hakeutumisesta. Sisältö perustuu kansallisiin hoitosuosituksiin ja Duodecimin julkaisemiin lääkäreiden käsikirjoihin.
Tietoarkisto
Tietoarkisto tarjoaa palveluita erityisesti tutkimusaineistoihin liittyvistä kysymyksistä.
TOIMIA-tietokanta
TOIMIA-tietokanta on ilmainen ja avoin työväline kaikille toimintakyvyn mittaamisesta ja arvioinnista kiinnostuneille asiantuntijoille ja ammattilaisille. Tietokannasta löytyy
• noin 100 toimintakykymittarin perustiedot ja soveltuvuusarviot eri käyttötarkoituksiin
• asiantuntijoiden laatimia suosituksia ja ohjeita toimintakyvyn mittaamisesta erilaisissa käyttötilanteissa
TOIMIAa ylläpitää THL.

Hoitotyön ja terveysalan opas

Tässä oppaassa on valikoima Turun AMK:n hoitotyön ja terveysalan tiedonlähteitä.
Aloita tutustumalla oman alasi valikoimaan ja muista jatkossa myös muiden alojen oppaat.

Ohjeita tiedonhakuun

Johdatus tiedonhankintaan -opas

Hoitotyö ja terveysala: Open access -tiedonlähteitä

Käytä avoimen verkon tiedonlähteitä

Tieteellisiä artikkeleita avoimesti saatavana

Terveysalan tiedonlähteitä avoimessa verkossa

Hoitotyön ja terveysalan opas

Ohjeita tiedonhakuun

Oppaan käyttöoikeudet