Open access -tiedonlähteitä - Tekniikka - Oppaat | Guides at Turku University of Applied Sciences

Käytä avoimen verkon tiedonlähteitä

Avoimesta verkosta löytyy paljon hyviä ja luotettavia tiedonlähteitä, joita voi käyttää opinnoissa. Tällaisia ovat esimerkiksi suomalaiset avoimet julkaisuarkistot ja viranomaisten ylläpitämät sivustot ja portaalit. Tälle sivulle on kerätty linkkejä vapaasti verkossa oleviin tekniikan alan tiedonlähteisiin.

Tieteellisiä artikkeleita avoimesti saatavana

Löydät lisensoitujen artikkelitietokantojen lisäksi Turun AMK:n Finnasta ja verkosta paljon luotettavaa avointa tieteellistä aineistoa. DOAJ (Directory of Open Access Journals) on yksi vanhimmista ja laajimmista OA-lehtiä sisältävistä tietokannoista. Sen sisältämät lehdet ja artikkelit tulevat myös hakutuloksiin Turun AMK:n Finnassa. Journal.fi:ssä on kotimaisia tieteellisiä lehtiä eri tieteenaloilta.

Open access -lehtiä

DOAJ Directory of Open Access Journals Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monialainen lehtihakemisto vapaasti verkossa olevista tieteellisistä kokotekstilehdistä. -- Multidisciplinary open access service. Includes free, full text and quality controlled scientific and scholarly journals.
Journal.fi - suomalaiset tiedelehdet verkossa Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Suomalaisia vapaasti verkossa julkaistavia tiedelehtiä eri tieteenaloilta. - Finnish Open Access scholarly journals online.

Tekniikan alan tiedonlähteitä avoimessa verkossa

Biotekniikan neuvottelukunta
Biotekniikan neuvottelukunta on valtioneuvoston kolmeksi vuodeksi kerrallaan asettama neuvoa-antava asiantuntijaelin bio- ja geenitekniikkaan liittyvissä kysymyksissä. Sivustolla on mm. julkaisuja sekä biosanasto.
Euroopan ympäristökeskus EYK
Euroopan ympäristökeskus EYK (European Environment Agency EEA) on Euroopan unionin erillisvirasto, jonka tehtävänä on tarjota riippumatonta tietoa ympäristöstä. Sivustolla on mm. aiheeseen liittyviä graafeja, indikaattoreita ja julkaisuja.
European Food Safety Authority
European Food Safety Authority EFSA eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen tuottaa riippumatonta tieteellistä tutkimustietoa elintarvikeketjun turvallisuuden takaamiseksi. Sivustolla on julkaisuja sekä tietoa eri teemoista.
Liikenne- ja viestintäministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa liikennejärjestelmistä, liikenneverkoista, tavara- ja henkilöliikenteestä, liikenneturvallisuudesta ja liikenteen ilmasto- ja ympäristöasioista. Toimialaan kuuluvat myös viestintäverkot, tietosuoja- ja tietoturvakysymykset, tietoyhteiskuntapolitiikka ja joukkoviestintä. Sivustolta löytyy mm. ministeriön julkaisut.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom varmistaa toimivat, turvalliset ja kohtuuhintaiset liikenteen ja viestinnän yhteydet ja palvelut Suomessa. Olemme myös palveleva lupa-, rekisteri- ja valvontaviranomainen. Traficomin sivuilta löytyy mm. julkaisuja ja tilastoja.
Ruokavirasto
Ruokavirasto varmistaa tutkimuksella ja valvonnalla elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua sekä kasvien ja eläinten terveyttä. Sivustolla on mm. Ruokaviraston julkaisut.
Taide rakentamisessa
Rakennustietosäätiön sivusto, jonka tavoitteena on edistää taiteen kytkemistä osaksi suomalaista rakentamisen kulttuuria. Se tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden esitellä osaamistaan ja auttaa tilaajia löytämään kuhunkin hankkeeseen sopivan julkisen taiteen tekijän.
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Tietosuojaan liittyviin asioihin keskittyvä sivusto.
Turun yliopiston Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen julkaisuja
Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen MKK:n toimittamia julkaisusarjoja
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on lupa- ja valvontaviranomainen, joka edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tukesin sivustolle on koottu tietoa, julkaisuja ja oppaita sen toimialaan, eli mm. sähköön ja hisseihin, räjähteisiin, mittauslaitteisiin, rakennustuotteisiin, kuluttajaturvallisuuteen sekä tuotteiden energia- ja ekologiseen tehokkuuteen liittyvistä asioista.
Valtioneuvoston julkaisuarkisto Valto
Valto sisältää ministeriöiden julkaisusarjoissa ilmestyvät julkaisut PDF-muodossa vuoden 2016 alusta alkaen sekä osittain myös tätä vanhempia julkaisuja.
Väylävirasto
Väylävirasto vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta. Näin edistämme yhteiskunnan hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä.
Ympäristö.fi
Ymparisto.fi on valtion ympäristöhallinnon yhteinen verkkopalvelu. Palvelua ylläpitävät ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus SYKE, 13 elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta (ELY-keskus) sekä aluehallintovirastot (AVI). Sivustolla jaetaan tietoa ympäristöhallinnon toimialaan kuuluvista asioista ja se sisältää teemasivuja, tilastotietoa, ympäristön tilan indikaattorit sekä tietoa ympäristöhallinnon tietojärjestelmistä.
Ympäristöministeriö
Ympäristöministeriö vastaa valtioneuvoston ja eduskunnan käsittelyyn tulevien asioiden valmistelusta, jotka koskevat yhdyskuntia, rakennettua ympäristöä, asumista, luonnon monimuotoisuutta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä ympäristönsuojelua.

Mittatekniikan keskus MIKES
Mittatekniikan keskus MIKES on Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n yksi tutkimusalue. MIKES toimii Suomen kansallisena metrologialaitoksena (NMI, National Metrology Institute), joka vastaa kansainvälisen SI-mittayksikköjärjestelmän toteutuksesta Suomessa sekä kansallisen mittanormaalijärjestelmän kehityksestä, ylläpidosta ja valvonnasta. Sivustolla on tietoa mittayksiköistä sekä oppaita ja julkaisuja.
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Tutkimus- ja teknologiaorganisaatio, joka tuottaa tutkimus- ja innovaatiopalveluita yrityksille ja julkiselle sektorille. Verkkosivusto sisältää VTT:n julkaisut.

StatFin-tietokanta
StatFin sisältää laajan kokoelman tilastotaulukoita suomalaisesta yhteiskunnasta ja Suomen väestöstä. Tuoreimmat tilastotiedot julkaistaan StatFinissa. Tietokannassa on tietoa yhteiskunnan eri aloilta: väestöstä, taloudesta, asumisesta, liikenteestä, matkailusta, kulutuksesta, hinnoista, palkoista, energiasta, yrityksistä ja monesta muusta aiheesta.
Lounaistieto - tilastot ja analyysit
Lounaistieto on Lounais-Suomen alueellinen tietopalvelu. Siellä ylläpidetään muun muassa tilastoanalyysipalvelua, karttapalvelua sekä avoimen datan portaalia.
Kansainvälisen tilastotiedon opas
Tilastokeskuksen Kansainvälisen tilastotiedon oppaassa esitellään tärkeimmät ja luotettavimmat kansainvälisen tilastotiedon lähteet sekä linkit muiden maiden tilastovirastojen sivuille.
Kotimaisen tilastotiedon opas
Tilastokeskuksen Kotimaisen tilastotiedon opas tarjoaa kotimaiset tilastotiedonlähteet aiheittain ryhmiteltyinä. Mukana on Suomen virallisen tilaston tuottajien sekä muiden tilastotoimijoiden tilastoja. Viranomaisten lisäksi esitellään myös muiden organisaatioiden ja järjestöjen tilastotietoja.
Tekstiili- ja muotialan tilastoja
Suomen Tekstiili & Muoti ry:n julkaisemia tilastoja tekstiilin ja muodin tavaraviennistä ja -tuonnista, alan yritystoiminnasta, rahankäytöstä tekstiiliin ja muotiin sekä kuitujen tuotannosta globaalisti.

Tilastokeskus Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Tilastokeskuksen verkkosivusto. Sisältää yhteiskuntaa koskevia tilastoja ja selvityksiä. -- Statistics Finland website. Includes statistics and reports concerning social conditions.

Alakohtaista tilastotietoa löytyy myös eri viranomaisten sivustoilta, ks. välilehti Viranomaistietoa.

EUR-Lex
EUR-Lex on EU:n lainsäädäntö- ja oikeussivusto. Se on EU:n oikeudellisten asiakirjojen virallinen ja kattavin lähde. Sivusto on käytettävissä kaikilla EU:n 24 virallisella kielellä, ja sitä päivitetään päivittäin. -- EUR-Lex is your online gateway to EU Law. It provides the official and most comprehensive access to EU legal documents. It is available in all of the EU’s 24 official languages and is updated daily.

Finlex Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Valtion säädöstietopankki. Palvelu sisältää lainsäädäntöä, oikeuskäytäntöä, viranomaismääräyksiä, valtiosopimuksia ja hallituksen esityksiä. -- Finnish legislation database. Up-to-date legislative and other judicial information of Finland. Most materials are only in Finnish and Swedish.

Oikeuslaitos
Sivustolle on koottu tietoa ja linkkejä, jotka vievät riippumattomien tuomioistuinten sekä valtion oikeusapu- ja edunvalvontapiirien, Syyttäjälaitoksen, Ulosottolaitoksen ja Rikosseuraamuslaitoksen sivuille.
Oikeusministeriö
Oikeusministeriön verkkosivut, jotka sisältävät tietoa mm. ministeriön lainvalmisteluhankkeista sekä julkaisuhaun.
United Nations Treaty Collection
Tietoa YK:n kansainvälisistä sopimuksista.

AFO - Luonnonvara- ja ympäristöontologia
Luonnonvara- ja ympäristöalojen sanasto.
Biosanasto
Biotekniikan neuvottelukunnan Biosanasto sisältää termit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä suomenkieliset selitykset.
Electropedia: The World's Online Electrotechnical Vocabulary
IEC:n (International Electrotechnical Commission) tuottama sähkö- ja elektroniikkalan sanasto (IEV Online) usealla kielellä.
LIIKO - Liikenteen ontologia
Sisältää merenkulkualan sekä tieliikenteen sanaston.
Tieteen termipankin CER-ontologia
Puhtaan energian tutkimus (Clean Energy Research, CER) -ontologia sisältää vähähiilisen energian tutkimuksen käsitteitä.
Tietotekniikan termitalkoot
Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoot -projektissa laaditaan suosituksia suomenkielisistä tietotekniikan termeistä.
Ympäristösanakirja EnDic
Ympäristö- ja luonnonsuojelualan sanakirja, joka sisältää noin 90 000 hakusanaa (suomi, viro, englanti, ranska, saksa, ruotsi, latvia, liettua, venäjä) ja 2 000 termin selitteet englanniksi, viroksi ja suomeksi.

Aalto-yliopiston Visual Resources Centre -opas
Aalto-yliopiston Visual Resources Centre -opas kuva-aineistojen käyttöön.
Autoalan tiedotuskeskus
Autoalan Tiedotuskeskus (AuT) on autoalan suurimpien toimialajärjestöjen palvelu- ja informaatiokeskus, jonka tehtävänä on tuottaa tietoa tieliikenteestä sekä autokaupan, autoteollisuuden, korjaamojen ja katsastuksen toimialoilta. Sivustolta löytyy mm. tärkeimpiä autoalaa ja sen kehitystä kuvaavia tilastoja ja linkkejä muihin tilastolähteisiin.

arXiv Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Fysiikan, matematiikan, tietojenkäsittelytieteen, kvantitatiivisen biologian ja tilastotieteen avoin julkaisuarkisto. -- E-print service in physics, mathematics, computer science, quantitative biology and statistics.

Betoni
Betoniteollisuus ry:n sivusto, joka sisältää tietoa betonista ja betonirakentamisesta.
ChemSpider
ChemSpider on Royal Society of Chemistryn ylläpitämä kemiallisten rakenteiden tietokanta. -- ChemSpider is a free chemical structure database owned by the Royal Society of Chemistry providing access to structures, properties, and associated information.
The European Photovoltaic Solar Energy -konferenssin julkaisut
The European Photovoltaic Solar Energy (EU PVSEC) -konferenssin julkaisuja vuodesta 2008. Sivustolle on rekisteröidyttävä, jotta julkaisujen kokotekstejä voi lukea. -- The European Photovoltaic Solar Energy (EU PVSEC) Conference proceedings. All papers published since 2008 are available for download. Create an account in order to download the proceedings.
Kansainväliset kemikaalikortit - ICSC, International Chemical Safety Cards
Kansainvälisissä kemikaalikorteissa on tietoa kemikaalien terveysvaikutuksista ja turvallisesta käsittelystä. Kansainväliset kemikaalikortit -hanke on Maailman terveysjärjestön (WHO), Kansainvälisen työjärjestön (ILO) sekä Euroopan Komission yhteistyöprojekti. -- ICSC, International Chemical Safety Cards are data sheets intended to provide safety and health information on chemicals. The ICSC project is a common undertaking between the World Health Organization (WHO) and the ILO, with the cooperation of the European Commission.
Puuinfo
Puuinfo sisältää tietoa puurakentamisesta.
Teknologiateollisuus ry
Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio. Jäsenyritykset edustavat elektroniikka- ja sähköteollisuutta, kone- ja metallituoteteollisuutta, metallien jalostusta, tietotekniikkaa sekä suunnittelu- ja konsultointialaa. Sivusto sisältää mm. tilastotietoa teknologiateollisuudesta.

WolframAlpha Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Tieteellinen haku- ja vastauskone. Wolfram Alpha vastaa suoriin kysymyksiin numeroina, taulukkoina ja kuvina. Suorittaa myös numeerista laskentaa ja piirtää kuvaajia annetuista funktioista. -- Computational knowledge engine. An online service that answers factual queries directly by computing the answer from structured data.

Tekniikan alan opas

Tässä oppaassa on valikoima Turun AMK:n tekniikan alan tiedonlähteitä.
Aloita tutustumalla oman alasi valikoimaan ja muista jatkossa myös muiden alojen oppaat.

Ohjeita tiedonhakuun

Johdatus tiedonhankintaan -opas

Tekniikka: Open access -tiedonlähteitä