Siirry pääsisältöön

Viitteidenhallinta: Etusivu

Mihin viitteidenhallintaohjelmia käytetään?

Viitteidenhallintaohjelmien avulla pystyt tallentamaan löytämäsi viitteet samaan paikkaan omaksi tietokannaksesi. Järjestä viitteesi esimerkiksi aiheittain tai käyttötarkoituksen mukaan kansioihin tai ryhmiin, joiden sisältöä voit jakaa toisten saman ohjelman käyttäjien kanssa. Useimmiten ohjelmista on tarjolla ladattava työpöytäversio, sen lisäksi selainversio ja joillakin on myös mobiilisovellus, joiden välillä voit synkronoida tietokantasi sisällön.

Useat tietokannat tarjoavat mahdollisuuden siirtää viitteitä hakutuloksesta suoraan viitteidenhallintaohjelmiin. Ohjelmilla saattaa olla selainlisäosa, jonka avulla viitteen saa viedyksi omaan viitteidenhallintaohjelmaan. Kokotekstin voi linkittää tai tallentaa liitteeksi viitteeseen sekä tehdä omia merkintöjä. 

Viitteidenhallintaohjelmien avulla voit luoda valitsemistasi viitteistä lähdeluettelon eri viittaustyyleillä. Saatavilla on myös lisäosia, joiden avulla voit tehdä tekstin sisäiset viittaukset ja niiden perusteella lähdeluettelon esim. Word-tekstinkäsittelyohjelmassa.

 

Minkä viitteidenhallintaohjelman valitsen?

Eri viitteidenhallintaohjelmien perustoiminnot ovat suurelta osin samankaltaisia. Opintojen tai työuran aikana voi aina vaihtaa toisen ohjelman käyttäjäksi oman valinnan tai tarpeen mukaan – kun on opetellut yhden, tietää suurin piirtein, mitä muilta viitteidenhallintaohjelmilta voi odottaa. 

Kerätyt viitteet ovat siirrettävissä viitteidenhallintaohjelmasta toiseen, mutta niiden oheen mahdollisesti liitetyt kokotekstit eivät yleensä siirry. Joka tapauksessa jonkin ohjelman käyttöönotto auttaa pitämään opinnäytetyössä tai artikkelissa käytettävät lähteet hallinnassa, koska viitetiedot ovat tallessa yhdessä paikassa.

Zotero Mendeley EndNote Basic
Miten ohjelman saa käyttöön Jos käytät ohjelmaa vain yhdellä koneella, eikä ole tarvetta jakaa viitteitä, ei ole pakko luoda tiliä. Verkkoversio ei toimi aina yhtä hyvin kuin työpöytäversio. Luo tunnukset verkossa. Lataa työpöytäversio omalle koneelle verkosta. Myös pelkkä verkkoversio olemassa. Luo tunnukset verkossa. Lataa työpöytäversio omalle koneelle verkosta. Myös pelkkä verkkoversio olemassa.
Hinta Perusversio maksuton kaikille. Lisätallennustila maksullista. Perusversio maksuton kaikille. Lisätallennustilat ja -ominaisuudet maksullista. Maksuton kaikille.
Paljonko tallennustilaa ilman lisämaksua 300 MB 2 GB 2 GB
Voinko käyttää, jos siirryn pois AMK:lta Kyllä, mutta ei enää AMK:in sähköpostiosoitteella. Kyllä, mutta ei enää AMK:in sähköpostiosoitteella. Kyllä, mutta ei enää AMK:in sähköpostiosoitteella.
Toimii ainakin näiden tekstinkäsittelyohjelmien kanssa Word, LibreOffice, Google Docs Word, myös Word Online Word
Paljonko viittaustyylejä käytössä 10 000 7000 21
Miten voi muokata omia tyylejä Voit käyttää CSL tyylieditoria. Voit käyttää CSL tyylieditoria. Ei voi editoida.
Miten saa suomenkielisiä tyylejä Editoimalla tyylejä. Lisäksi joidenkin tyylien kielen voi lähdeluetteloa muodostaessa valita suomeksi. Editoimalla tyylejä. Lisäksi tyylien kielen voi lähdeluetteloa muodostaessa valita suomeksi. Ei saa.
Mitä vahvuuksia Yksinkertainen ja helppo oppia. Avoin lähdekoodi. Ei ole kaupallisen kustantajan omistama. Parempi yksityisyys kuin Mendeleyssä, koska Zotero ei kerää dataa Zoteroon tuoduista viitetiedoista. 
Aktiivinen Zotero Forum, jossa voi kysyä neuvoa. Paljon käyttäjäyhteisön tekemiä lisäosia ja ohjeita.
Yksinkertainen ja helppo oppia.
PDF-tiedostojen lukeminen.
Helppo ottaa käyttöön.
Tietosuoja Huomioi, että henkilötietoja siirtyy rekisteröityneenä käyttäjänä. Huomioi, että henkilötietoja siirtyy rekisteröityneenä käyttäjänä. Huomioi, että henkilötietoja siirtyy rekisteröityneenä käyttäjänä.

Ajantasaisimmat tiedot eri ohjelmien ja versioiden ominaisuuksista löydät aina palvelun tarjoajan sivuilta.

Oppaasta

Tässä oppaassa esitellään seuraavien maksuttomien viitteidenhallintaohjelmien ominaisuuksia:

  • Zotero
  • Mendeley
  • EndNote Basic

Opas on tuotettu Turun AMK:n kirjastossa maksuttomien viitteidenhallintaohjelmien käytön tueksi. Se sisältää linkkejä muiden tahojen tuottamiin ohjeisiin. Verkossa on saatavilla runsaasti viitteidenhallintaohjelmien opastusvideoita ja käyttöoppaita. Turun AMK:n kirjasto ei opasta viitteidenhallintaohjelmien käytössä.

Pohjana on Helsingin yliopiston kirjaston opas Viitteidenhallinta https://libraryguides.helsinki.fi/viitteidenhallinta

Huomioi tietosuoja

Turun ammattikorkeakoululla ei ole maksullista viitteidenhallintaohjelmaa, mutta voit käyttää ilmaisversioita omalla vastuullasi. 

Huomioi, että viitteidenhallintaohjelmat ja niiden apuohjelmat saattavat kerätä henkilötietoja, erityisesti jos niiden käyttö edellyttää rekisteröitymistä ja tilin luomista. EU:n GDPR-asetus ei koske EU/ETA-alueen ulkopuolisia palveluja.