Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

RefWorks (New) -opas: Tekstin sisäisen viittauksen ja lähdeluettelon lisääminen dokumenttiin

Tekstin sisäisten viittausten ja lähdeluettelon lisääminen tekstidokumenttiin

Tekstin sisäisiä viittauksia voi lisätä tekstidokumentteihin Write-N-Cite ja RefWorks Citation Manager (RCM) -apuohjelmilla tai RefWorksin Quick cite -toiminnolla. 

Write-N-Citen yhteensopivuus:

 • Windows 7, 8 ja 10
 • Word 2010, 2013, 2016
 • Mac OS X version 10.6, 10.7, 10.8, 10.9, 10.10, or 10.11 (Snow Leopard, Lion, Mountain Lion, Mavericks, Yosemite, El Capitan) + Sierra 10.12
 • Microsoft Word for Mac 2008 ja 2011

HUOM.! Write-N-Cite EI toimi Office 365 -pilvipalvelussa (Word online).

Turun AMK:n koneilla Write-N-Citen asennus vaatii admin-oikeudet

RefWorks Citation Managerin yhteensopivuus:

 • Microsoft Word for Office 365 
 • Word 2016, Word 2019, Word Online (Mac ja Windows)

HUOM.!

 • RCM EI toimi Turun AMK:n opinnäytetyön mallipohjassa.
 • RCM vaatii, että Interner Explorer -selain (Windows-käyttäjät) TAI Safari (Mac-käyttäjät) ovat asennettuna.

Katso tarkemmat tiedot käyttöjärjestelmien, selainten ja Wordin versioiden yhteensopivuudesta Write-N-Citen ja RCM:n kanssa.

VINKKI! Jos et saa asennettua apuohjelmia koneellesi, voit lisätä viittaukset ja lähdeluettelon tekstiisi myös ilman apuohjelmia RefWorksin Quick cite -toiminnolla. Ks. sivun alareunan ohje Quick cite -toiminnon käyttöön. 

Write-N-Cite -apuohjelma

Write-N-Cite on Microsoft Wordiin asennettava RefWorksin laajennus, jonka avulla teet tekstin sisäiset viittaukset ja lähdeluettelon dokumenttiisi. Voit asentaa Write-N-Citen omalle koneellesi. Turun AMK:n henkilökunta voi pyytää Write-N-Cite -ohjelman asennuksen Service Deskistä servicedesk(a)turkuamk.fi.

Katso sivun yläosasta Write-N-Citen yhteensopivuustiedot! 

Write-N-Cite PC- ja Mac-koneissa

Write-N-Cite -laajennus asennetaan RefWorksin kohdasta Tools > Tools. Avautuvalta Tools-sivulta löydät Cite in Microsoft Words -kohdan. Valitse joko 32- tai 64-bittinen asennus. Mikäli et tiedä kumpi versio sinun pitäisi asentaa, löydät sivulta ohjeen version tarkistamiseen sekä ohjeet Mac-koneisiin tehtäviin asennuksiin.

Lue lisää asennuksesta sekä järjestelmävaatimuksista RefWorksin omista ohjeista.

Kirjaudu Wordissa RefWorksiin seuraavasti:

1. Avaa RefWorks-välilehti

2. Aloita kirjautuminen Log in -painikkeella

3. Kirjaudu sisään Refworks-käyttäjätunnuksellasi ja paina lopuksi Log in-painiketta.

4. Valitse haluatko käyttää RefWorksin uutta vai vanhaa versiota.


Kirjautumisen jälkeen ylläpalkissa oleva Proquest-välilehti vaihtuu Refworks-nimiseksi. Jos olet tehnyt muutoksia omassa Refworksissasi, kannattaa vielä päivittää Write-N-Cite ajantasalle klikkaamalla "Sync My Database" painiketta. Voit nyt käyttää Write-N-Citea.

RefWorksissa on satoja valmiita kansainvälisiä viittaustyylejä. Viittaukset tai alaviitteet näkyvät dokumentissasi sillä viittaustyylillä, jonka olet valinnut. Viittaustyylin voi tarvittaessa vaihtaa myöhemmin. Turun AMK:n opinnäytetöissä suositellaan käytettäväksi Harvard-tyyliä tai opinnäytetyön ohjaajan kanssa sovittua valmista tyyliä. Viittauskäytännöt vaihtelevat tieteenaloittain ja lehdittäin.

Valitse viittaustyyli:

1. Valitse haluamasi tyyli Style-pudotusvalikosta.

2. Klikkaa tyylin nimeä ja viitteet muotoutuvat valitsemallasi tyylillä.


3. Voit vaihtaa viittaustyylin ja muotoilla työsi uudelleen milloin tahansa klikkaamalla Style-kohtaa ja valitsemalla uuden viittaustyylin.

4. Voit lisätä tyylejä Write-N-Citen Other styles -listalle. Jos viittaustyyli, jota tarvitset, ei ole Other styles -listoissa, kirjaudu RefWorks-tilillesi ja "aktivoi" tyyli käyttöön. Toimi  Refworks-tililläsi näin: valitse toiminto create bibliography -- search for styles -- etsi haluamasi viittaustyyli - tee lähdeluettelo tällä tyylillä Refworks-tililläsi -- näin tyyli aktivoituu.

Palaa Wordiin ja Write-N-Citen pariin. Klikkaa Sync My Database -painiketta. Tyyli näkyy nyt Style-listalla ensimmäisenä.

 

 

1. Klikkaa Insert Citation ja Insert New, jotta pääset lisäämään uuden viitteen Insert/Edit Citation -laatikossa. Viimeisimmät saman istunnon aikana käytetyt viitteet näkyvät pikavalintana Insert Citation -painikkeen alla.

2. Kun Insert/Edit Citation -laatikko on näkyvillä, voit selata lähdeviitteitä kansioittain tai tai voit hakea tiettyä viitettä Search References -hakulaatikon avulla. Voit järjestää viitteet tekijän (Author), vuoden (Year) tai nimekkeen mukaan (Title).
3. Klikkaamalla lähdeviitettä hiiren oikealla painikkeella saat näkyviin lähdeviitteen tiedot kokonaisuudessaan.

4. Klikkaa lähdeviitettä, jonka haluat liittää työhösi. Näet Preview Citation -laatikossa viitteesi valitsemasi viittaustyylin mukaisena. Jos haluat lisätä toisen lähteen samaan kohtaan, klikkaa + -painiketta Compose Citation -alueella ja tämän jälkeen klikkaa liitettävää lähdeviitettä.

Valitut lähdevitteet kertyvät Compose Citation -laatikkoon.

 

Sivunumeroiden lisääminen tekstiviitteeseen

Voit tarvittaessa lisätä sivunumerot tekstiviitteeseen syöttämällä ne Suffix-laatikkoon, esimerkiksi , 23-24. Paina tekemiesi muutosten jälkeen näppäimistöstä vielä tabulaattoria, niin saat näet muokkauksesi esikatselussa.

 

Tekijöiden piilottaminen tekstiviitteestä

Hide Author -ominaisuutta voit käyttää, kun haluat lisätä tekstiviitteen esim. lauseen alkuun tai keskelle. Esimerkiksi "Altmanin (2012) mukaan...". Valitse tälllöin haluamasi viite ja klikkaa vielä Hide Author. Näin saat tekstiviitteeseen pelkän vuosiluvun.

Yhden lähteen poistaminen monien joukosta:

1. Siirry kursorilla muokattavan viitteen päälle ja tuplaklikkaa viitettä. Pääset Insert/Edit Citation -laatikkoon.
2. Valitse poistettava viite hiirellä Compose Citation -kohdassa.
3. Poista viite miinusmerkillä.
4. Klikkaa OK. Lähdeluettelo päivittyy automaattisesti.

Kokonaisen viitteen poistaminen:

Write-N-CIten Edit-toiminto ei toimi tässä tapauksessa. Tee näin:

 1. Maalaa viite ja poista viite samoin kuin poistaisit tekstiä Wordissä.
 2. Päivitä lähdeluettelo Reapply Output Style, koska lähdeluettelo ei tässä tapauksessa päivity automaattisesti.

Lisää lähdeluettelo tekstiisi:

 1. Siirry kursorilla dokumentissa siihen kohtaan, johon haluat lisätä lähdeluettelon. Lähdeluettelon voi lisätä milloin tahansa kirjoittamisen aikana.
 2. Klikkaa Bibliography Options - Insert Bibliography.
 3. Jatkossa uudet viitteet täydentyvät oikealle paikalleen lähdeluetteloon.

Lähdeluettelon voi poistaa Remove Bibliography -toiminnolla. Käytä lähdeluettelon poistamiseen aina tätä toimintoa, älä poista lähdeluetteloa Wordin toiminnoilla.

Kun Word-dokumenttisi on valmis, tee siitä ensin varmuuskopio. Tämän jälkeen voit painaa nappia Remove Field Codes, joka muuttaa viittaukset ja lähdeluettelon pelkäksi tekstiksi. Voit muokata tekstiviitteitä ja lähdeluetteloa Wordissä.

TÄRKEÄÄ! Tee aina varmuuskopio ennen kuin käytät Remove Field Codes -toimintoa. Tätä toimintoa ei voi perua, joten varmuuskopion olemassaolo on välttämätöntä, mikäli haluat myöhemmin tehdä tekstiin muutoksia (esim. lisätä viitteitä).

RefWorks Citation Manager (RCM) -apuohjelma

RefWorks Citation Manager (RCM) on Word 2016 ja Microsoft Word for Office 365 -versioihin sekä Windows- että  Mac-koneille lisättävä apuohjelma, jonka avulla teet tekstin sisäiset viittaukset ja lähdeluettelon dokumenttiisi. 

 

RCM-apuohjelman asennus

 1. Mene Wordiin
 2. Klikkaa Lisää / Insert
 3. Klikkaa Kauppa / Store (Word 2016) TAI My Add-ins (Microsoft Word for Office 365)
 4. Etsi sanalla RefWorks (Word 2016) TAI valitse Admin managed -välilehti (Microsoft Word for Office 365)
 5. Klikkaa Add, minkä jälkeen RCM ilmestyy ruudun oikeaan reunaan.
 6. Kirjaudu sisään RefWorks-tunnuksillasi.

Katso sivun yläosasta RCM:n yhteensopivuustiedot!

Viittausten ja lähdeluettelon lisääminen dokumenttiin ilman apuohjelmia Quick cite -toiminnolla

Tee lähdeviittaukset Quick cite -toiminnolla, jos et käytä Microsoft Wordia tai koneesi Wordiin ei ole asennettu apuohjelmia tai sovellusta. Klikkaa ensin RefWorksin ylävalikosta Create Bibliography -kuvaketta, ja valitse sitten Quick cite.


1. Viittaustyylin valinta

Valitse avautuvassa ikkunassa ensin haluamasi viittaustyyli.

2. Viitteiden valinta ja kopionti

Valitse seuraavaksi haluamasi viite tai viitteet. Kopioi tekstiviite leikepöydälle klikkaamalla leikepöytä-kuvaketta. Tämän jälkeen voit lisätä viitteen tekstinkäsittelyohjelmaasi.

3. Lähdeluettelon teko

Valitse Incert citations -näkymässä tähdellä ne viitteet, jotka haluat lähdeluetteloosi. Klikkaa sitten Continue to bibliography ja kopioi lähdeluettelo leikepöydälle.

 

Erillisen lähdeluettelon tekeminen onnistuu vain valitun kansion sisällöstä. Mikäli tarvitset lähdeluetteloosi viitteitä useasta eri kansiosta, valitse ensin valikkopalkista All documents. Valitse sitten haluamasi viitteet ja klikkaa RefWorksin ylävalikosta Create bibliography -kuvaketta ja valitse Create bibliography. Mikäli käytät kaikkia viitteitäsi lähdeluetteloon, sinun ei tarvitse valita kaikkia viitteitä.

Valitse vielä haluamasi viittaustyyli ja kopioi lähdeluettelo leikepöydälle.

Oppaasta

Tämä opas ohjaa sinua käyttämään Turun ammattikorkeakoulun hankkimaa RefWorks (New) -viitteidenhallintaohjelmaa. Opas käsittelee RefWorksin uutta versiota. Mikäli käytät vanhaa RefWorksia, tutustu sitä koskevaan oppaaseen.

Tarvitsetko apua?

Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun kirjastoon  e-lomakkeella  tai s-postilla kirjasto@turkuamk.fi. Tervetuloa myös kampuskirjastoihin, autamme mielellämme!