Siirry pääsisältöön

Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas: Etusivu

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet digitaalisten aineistojen käytöstä opetuksessa. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten avoimessa verkossa olevia aineistoja voi hyödyntää opetuksessa? Miten lisensoidut artikkelit ja muut e-aineistot kannattaa linkittää itslearningiin? Millaiset käyttöehdot e-aineistoilla on?

Ohje digitaalisten aineistojen käytöstä opetuksessa

Kun käytät digitaalisia aineistoja opetuksessa ja oppimateriaaleissa, noudata aineistojen käyttöehtoja sekä hyvän tavan mukaisia viittauskäytäntöjä. Merkitse kaikkiin käyttämiisi kuviin ja muihin materiaaleihin tekijä- ja lähdetiedot. 

Avoimen verkon aineistot

  • Vapaassa verkossa olevia aineistoja suojaa pääsääntöisesti tekijänoikeus, eikä niitä saa automaattisesti kopioida osaksi oppimateriaaleja. Kopioinnin sijaan voit linkittää, siteerata tai viitata avoimessa verkossa olevaan aineistoon.

  • Creative Commons –lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja voi kopioida ja käyttää oppimateriaaleissa lisenssin ehtojen mukaisesti.

Lisensoidut e-aineistot

  • Turun AMK:n käyttöön hankittuja maksullisia lisensoituja e-aineistoja saa käyttää opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin. Löydät e-aineistot Turun AMK:n Finnasta.

  •  Älä  kopioi! Kopioinnin sijaan linkitä artikkelit ja muut aineistot kurssimateriaaleihin. 

  • Jos tarvitsemasi artikkeli tai muu aineisto ei kuulu Turun AMK:n kirjaston kokoelmiin, ota yhteyttä kirjastoon ja ehdota aineistoa hankittavaksi.

Itse tekemäsi materiaalit 

  • Mainitse tekijä myös omissa materiaaleissasi. Jos olet laatinut tekstin ja ottanut siihen liittämäsi kuvat itse, merkitse aineiston loppuun tai alkuun esim. Teksti ja kuvat: Etunimi Sukunimi.

Kopioston kopiointilupa

  • Tarvittaessa voit kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivuilta Kopiostolta ostetulla kopiointiluvalla. Raportoi käyttämäsi aineistot Kopioston raportointipalvelussa.
  • Käytä ensisijaisesti Turun AMK:n käyttöön hankittuja lisensoituja e-aineistoja sekä Creative Commmons -lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja. 

Tarvitsetko apua?

Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun kirjastoon  e-lomakkeella  tai s-postilla kirjasto@turkuamk.fi. Tervetuloa myös kampuskirjastoihin, autamme mielellämme!

Tekijänoikeustietoa verkossa

Oppaan käyttöoikeudet