Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas: Etusivu

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet digitaalisten aineistojen käytöstä opetuksessa. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten avoimessa verkossa olevia aineistoja voi hyödyntää opetuksessa? Miten lisensoidut artikkelit ja muut e-aineistot kannattaa linkittää Optimaan? Millaiset käyttöehdot e-aineistoilla on?

Ohje digitaalisten aineistojen käytöstä opetuksessa

Kun käytät digitaalisia aineistoja opetuksessa ja oppimateriaaleissa, noudata aineistojen käyttöehtoja sekä hyvän tavan mukaisia viittauskäytäntöjä. Merkitse kaikkiin käyttämiisi kuviin ja muihin materiaaleihin tekijä- ja lähdetiedot. 

Avoimen verkon aineistot

  • Vapaassa verkossa olevia aineistoja suojaa pääsääntöisesti tekijänoikeus, eikä niitä saa automaattisesti kopioida osaksi oppimateriaaleja. Kopioinnin sijaan voit linkittää, siteerata tai viitata avoimessa verkossa olevaan aineistoon.

  • Creative Commons –lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja voi kopioida ja käyttää oppimateriaaleissa lisenssin ehtojen mukaisesti.

Lisensoidut e-aineistot

  • Turun AMK:n käyttöön hankittuja maksullisia lisensoituja e-aineistoja saa käyttää opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin. Löydät e-aineistot Turun AMK:n Finnasta.

  •  Älä  kopioi! Kopioinnin sijaan linkitä artikkelit ja muut aineistot kurssimateriaaleihin. 

  • Jos tarvitsemasi artikkeli tai muu aineisto ei kuulu Turun AMK:n kirjaston kokoelmiin, ota yhteyttä kirjastoon ja ehdota aineistoa hankittavaksi.

Itse tekemäsi materiaalit 

  • Mainitse tekijä myös omissa materiaaleissasi. Jos olet laatinut tekstin ja ottanut siihen liittämäsi kuvat itse, merkitse aineiston loppuun tai alkuun esim. Teksti ja kuvat: Etunimi Sukunimi.

Kopioston kopiointilupa

  • Tarvittaessa voit kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivuilta Kopiostolta ostetulla kopiointiluvalla. Raportoi käyttämäsi aineistot Kopioston raportointipalvelussa.
  • Käytä ensisijaisesti Turun AMK:n käyttöön hankittuja lisensoituja e-aineistoja sekä Creative Commmons -lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja. 

Tarvitsetko apua?

Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun asiantuntijoihin sähköpostilla copyright@turkuamk.fi. Autamme mielellämme!

Tekijänoikeustietoa verkossa