Verkosta on helppo etsiä kuvia ja muita aineistoja osaksi oppimateriaaleja, mutta usein tekijänoikeudet estävät löydettyjen aineistojen vapaan hyödyntämisen. Verkosta löytyy kuitenkin paljon myös avointa sisältöä eli teoksia, joiden tekijä on luopunut tekijänoikeuksistaan ja antanut käyttäjille luvan hyödyntää teostaan. Yleisesti ottaen avointa sisältöä saa käyttää kuka tahansa esimerkiksi kopioimalla, levittämällä tai esittämällä teoksen. Creative Commons on tunnetuin lisensointijärjestelmä, jonka avulla tekijä voi antaa haluamansa vapaudet teoksensa käyttäjille. Myös muu käyttölupa voi sallia teosten hyödyntämisen, tarkista siis aina käyttämiesi sivustojen käyttöehdot.
Mitä ovat Creative Commons -lisenssit?
Creative Commons -lisenssien avulla teoksen (esimerkiksi kuvan, tekstin, videon) tekijä voi määritellä, miten muut saavat teosta käyttää. Tekijänoikeus säilyy tekijällä, mutta CC-lisenssien avulla on mahdollista myöntää teoksen käyttäjälle enemmän käyttöoikeuksia kuin tekijänoikeus muutoin sallisi.
CC-lisenssit koostuvat neljästä ehdosta (BY, NC, ND, SA), joita yhdistelemällä syntyy kuusi erilaista CC-lisenssiä. Jokaisessa lisenssissä on mukana BY-ehto, joka edellyttää aina tekijän nimen mainitsemista. Teosta voi kuka tahansa käyttää lisenssin määrittelemien ehtojen mukaisesti ilman tekijän erillistä lupaa.
Kuva: Andy Melton, (CC BY-SA 2.0)
![]() |
Mistä löydän lisenssimerkinnän?
Lisenssit merkitään siten, että ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC, jota seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä (esim. CC BY-SA 4.0, Nimeä-Jaa samoin). Numeroyhdistelmä 4.0 viittaa lisenssin versionumeroon.
Lisenssimerkintä on yleensä selkeästi näkyvillä kuvan yhteydessä tai esimerkiksi verkkosivun alareunassa joko symbolina, kirjainyhdistelmänä tai aukikirjoitettuna. Lisenssimerkintää klikkaamalla avautuu tiivistelmäsivu, jossa kerrotaan selkeästi ja lyhyesti aineiston tärkeimmät käyttöehdot. Tiivistelmän taustalla olevaan oikeudelliseen tekstiin voit tutustua tiivistelmäsivulta löytyvästä linkistä.
Jos et löydä merkintää CC-lisenssistä, kuva tai muu materiaali ei todennäköisesti ole jaettu millään CC-lisenssillä. Jos et ole varma käyttöoikeuksista, älä käytä aineistoa tai tarkista aineiston käyttöoikeus tekijältä.
Miten käytän CC-lisensoituja aineistoja?
CC-lisensoidun kuvan tai muun aineiston käyttö edellyttää, että toimit lisenssin ehtojen mukaisesti. Merkitse kuvan tai muun materiaalin yhteyteen aina vähintään
CC0-lisenssin merkitseminen
Jos aineisto on jaettu CC0-lisenssillä, on tekijä luopunut kaikista oikeuksistaan ja luovuttanut teoksen vapaaseen yleiseen käyttöön. Tällöin tekijä- ja lisenssitietoja ei periaatteessa tarvitse ilmoittaa.
Merkitse kuitenkin tekijä- ja lisenssitiedot myös CC0-lisensoitujen aineistojen yhteyteen, mikäli hyödynnät CC-lisensoituja materiaaleja opetuksessa tai oppimateriaaleissa. Tällöin kuva tai muu aineisto erottuu Kopioston kopiointiluvalla verkosta kopioiduista aineistoista tai vaikkapa itse ottamastasi valokuvasta.
Esimerkkejä:
![]() |
![]() |
Kuva: Kristina Alexanderson (CC BY-NC-ND 2.0) | Kuva: Marco Verch (CC BY 2.0) |
Etsi CC-lisensoituja aineistoja
Creatice Commons –lisensoitua aineistoa voi hakea verkosta lukuisten erilaisten haku- ja sisältöpalveluiden avulla. Tälle sivulle on koottu valikoima palveluita, joista voit etsiä käyttöoikeuksiltaan vapaata tai osittain rajoitettua aineistoa. Muista aina tarkistaa käyttämäsi palvelun tai aineiston käyttöehdot.
Etsi monenlaista avointa sisältöä:
CC-lisensointuja kuvapankkeja:
Julkaise CC-lisenssillä
Creative Commons -lisenssien avulla voit määritellä käyttöoikeuden myös omiin teoksiisi, vaikkapa julkaisemiisi valokuviin tai mihin tahansa muuhun materiaaliin. Creative Commons -lisenssit ovat kaikkien käytettävissä, eikä niiden hyödyntäminen edellytä esimerkiksi rekisteröintiä tai erillistä lupaa. Lue lisää Creative Commons Suomi -sivustolta.
Valitse sopiva lisenssi CC-lisenssin valinta -kaavion avulla (Aalto yliopisto: ImagoOA-opas) tai Creative Commons -lisenssivalitsimella ja liitä tieto valitsemastasi lisenssistä teoksesi yhteyteen.
Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet digitaalisten aineistojen käytöstä opetuksessa. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten avoimessa verkossa olevia aineistoja voi hyödyntää opetuksessa? Miten lisensoidut artikkelit ja muut e-aineistot kannattaa linkittää itslearningiin? Millaiset käyttöehdot e-aineistoilla on?
Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun kirjastoon e-lomakkeella tai s-postilla kirjasto@turkuamk.fi. Tervetuloa myös kampuskirjastoihin, autamme mielellämme!
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.