Skip to main content

RefWorks (New) -opas: Tekstin sisäisen viittauksen ja lähdeluettelon lisääminen dokumenttiin

Tekstin sisäisten viittausten ja lähdeluettelon lisääminen tekstidokumenttiin

Tekstin sisäisiä viittauksia voi lisätä tekstidokumentteihin RefWorksin laajennusosalla (Write-n-Cite) tai erillisillä sovelluksella (RefWorks Citation Manager).

Turun AMK:n koneilla molemmat lisäosat vaativat admin-oikeudet. Viitteitä voi lisätä tekstidokumentteihin myös ilman lisäosia.

Write-N-Cite

Write-N-Cite on Microsoft Wordiin asennettava RefWorksin laajennus, jonka avulla teet tekstin sisäiset viittaukset ja lähdeluettelon dokumenttiisi. Voit asentaa Write-N-Citen omalle koneellesi. Turun AMK:n henkilökunta voi pyytää Write-N-Cite -ohjelman asennuksen Service Deskistä servicedesk(a)turkuamk.fi.

HUOM! Write-N-Cite-apuohjelma on yhteensopiva vain Microsoft Word -tekstinkäsittelyohjelman kanssa. Katso lisätiedot Write-N-Cite-ohjelman yhteensopivuudesta Windowsin, MACin ja Wordin eri versioiden kanssa Proquestin The New RefWorks -oppaasta.

PC-koneet ja Macit joissa vanhempi kuin Office 2016 -versio

Omille PC-koneille ja Macien Office 2016:ta edeltäville versioille Write-N-Cite -laajennus asennataan RefWorksin Tools-sivulta (vaatii kirjautumisen RefWorks-tunnuksilla). Klikkaa ensin RefWorksin ylävalikon More-kuvaketta. Valitse sitten Tools.

Word 2016:ta varten on julkaistu uusi Write-N-Cite-versio.

Avautuvalta Tools-sivulta löydät Cite in Microsoft Words -kohdan. Valitse joko 32- tai 64-bittinen asennus. Mikäli et tiedä kumpi versio sinun pitäisi asentaa, löydät sivulta ohjeen version tarkistamiseen.

Mac-koneet joissa Office 2016 -versio

RefWorks -laajennus asennetaan Word Storen kautta. Asennusohjeet löydät RefWorksin Tools-sivuilta (vaatii kirjautumisen RefWorks-tunnuksilla).

Kirjaudu Wordissa RefWorksiin seuraavasti:

1. Avaa RefWorks-välilehti

2. Aloita kirjautuminen Log in -painikkeella

3. Kirjaudu sisään Refworks-käyttäjätunnuksellasi ja paina lopuksi Log in-painiketta.

4. Valitse haluatko käyttää RefWorksin uutta vai vanhaa versiota.


Kirjautumisen jälkeen ylläpalkissa oleva Proquest-välilehti vaihtuu Refworks-nimiseksi. Jos olet tehnyt muutoksia omassa Refworksissasi, kannattaa vielä päivittää Write-N-Cite ajantasalle klikkaamalla "Sync My Database" painiketta. Voit nyt käyttää Write-N-Citea.

RefWorksissa on satoja valmiita kansainvälisiä viittaustyylejä. Viittaukset tai alaviitteet näkyvät dokumentissasi sillä viittaustyylillä, jonka olet valinnut. Viittaustyylin voi tarvittaessa vaihtaa myöhemmin. Turun AMK:n opinnäytetöissä suositellaan käytettäväksi Harvard-tyyliä tai opinnäytetyön ohjaajan kanssa sovittua valmista tyyliä. Viittauskäytännöt vaihtelevat tieteenaloittain ja lehdittäin.

Valitse viittaustyyli:

1. Valitse haluamasi tyyli Style-pudotusvalikosta.

2. Klikkaa tyylin nimeä ja viitteet muotoutuvat valitsemallasi tyylillä.


3. Voit vaihtaa viittaustyylin ja muotoilla työsi uudelleen milloin tahansa klikkaamalla Style-kohtaa ja valitsemalla uuden viittaustyylin.

4. Voit lisätä tyylejä Write-N-Citen Other styles -listalle. Jos viittaustyyli, jota tarvitset, ei ole Other styles -listoissa, kirjaudu RefWorks-tilillesi ja "aktivoi" tyyli käyttöön. Toimi  Refworks-tililläsi näin: valitse toiminto create bibliography -- search for styles -- etsi haluamasi viittaustyyli - tee lähdeluettelo tällä tyylillä Refworks-tililläsi -- näin tyyli aktivoituu.

Palaa Wordiin ja Write-N-Citen pariin. Klikkaa Sync My Database -painiketta. Tyyli näkyy nyt Style-listalla ensimmäisenä.

 

 

1. Klikkaa Insert Citation ja Insert New, jotta pääset lisäämään uuden viitteen Insert/Edit Citation -laatikossa. Viimeisimmät saman istunnon aikana käytetyt viitteet näkyvät pikavalintana Insert Citation -painikkeen alla.

2. Kun Insert/Edit Citation -laatikko on näkyvillä, voit selata lähdeviitteitä kansioittain tai tai voit hakea tiettyä viitettä Search References -hakulaatikon avulla. Voit järjestää viitteet tekijän (Author), vuoden (Year) tai nimekkeen mukaan (Title).
3. Klikkaamalla lähdeviitettä hiiren oikealla painikkeella saat näkyviin lähdeviitteen tiedot kokonaisuudessaan.

4. Klikkaa lähdeviitettä, jonka haluat liittää työhösi. Näet Preview Citation -laatikossa viitteesi valitsemasi viittaustyylin mukaisena. Jos haluat lisätä toisen lähteen samaan kohtaan, klikkaa + -painiketta Compose Citation -alueella ja tämän jälkeen klikkaa liitettävää lähdeviitettä.

Valitut lähdevitteet kertyvät Compose Citation -laatikkoon.

 

Sivunumeroiden lisääminen tekstiviitteeseen

Voit tarvittaessa lisätä sivunumerot tekstiviitteeseen syöttämällä ne Suffix-laatikkoon, esimerkiksi , 23-24. Paina tekemiesi muutosten jälkeen näppäimistöstä vielä tabulaattoria, niin saat näet muokkauksesi esikatselussa.

 

Tekijöiden piilottaminen tekstiviitteestä

Hide Author -ominaisuutta voit käyttää, kun haluat lisätä tekstiviitteen esim. lauseen alkuun tai keskelle. Esimerkiksi "Altmanin (2012) mukaan...". Valitse tälllöin haluamasi viite ja klikkaa vielä Hide Author. Näin saat tekstiviitteeseen pelkän vuosiluvun.

Yhden lähteen poistaminen monien joukosta:

1. Siirry kursorilla muokattavan viitteen päälle ja tuplaklikkaa viitettä. Pääset Insert/Edit Citation -laatikkoon.
2. Valitse poistettava viite hiirellä Compose Citation -kohdassa.
3. Poista viite miinusmerkillä.
4. Klikkaa OK. Lähdeluettelo päivittyy automaattisesti.

Kokonaisen viitteen poistaminen:

Write-N-CIten Edit-toiminto ei toimi tässä tapauksessa. Tee näin:

  1. Maalaa viite ja poista viite samoin kuin poistaisit tekstiä Wordissä.
  2. Päivitä lähdeluettelo Reapply Output Style, koska lähdeluettelo ei tässä tapauksessa päivity automaattisesti.

Lisää lähdeluettelo tekstiisi:

  1. Siirry kursorilla dokumentissa siihen kohtaan, johon haluat lisätä lähdeluettelon. Lähdeluettelon voi lisätä milloin tahansa kirjoittamisen aikana.
  2. Klikkaa Bibliography Options - Insert Bibliography.
  3. Jatkossa uudet viitteet täydentyvät oikealle paikalleen lähdeluetteloon.

Lähdeluettelon voi poistaa Remove Bibliography -toiminnolla. Käytä lähdeluettelon poistamiseen aina tätä toimintoa, älä poista lähdeluetteloa Wordin toiminnoilla.

Kun Word-dokumenttisi on valmis, tee siitä ensin varmuuskopio. Tämän jälkeen voit painaa nappia Remove Field Codes, joka muuttaa viittaukset ja lähdeluettelon pelkäksi tekstiksi. Voit muokata tekstiviitteitä ja lähdeluetteloa Wordissä.

TÄRKEÄÄ! Tee aina varmuuskopio ennen kuin käytät Remove Field Codes -toimintoa. Tätä toimintoa ei voi perua, joten varmuuskopion olemassaolo on välttämätöntä, mikäli haluat myöhemmin tehdä tekstiin muutoksia (esim. lisätä viitteitä).

Loading ...

RefWorks Citation Manager

Word-versioon 2016 (Windows ja Mac) on saatavana apuohjelma RefWorks Citation Manager (RCM). Apuohjelma löytyy Wordin Kaupasta (Lisää -> Kauppa / Insert > Add-ins > Store).

 

HUOM! Mac-koneiden käyttäjille: Write-n-Cite vaatii Javaa. Saat ladattua Java 6:n täältä: http://support.apple.com/kb/dl1572. Uudemmat Java-versiot eivät toimi, käytä vanhaa.

Viittausten ja lähdeluettelon lisääminen suoraan dokumenttiin

Tee lähdeviittaukset Quick cite -toiminnolla, jos et käytä Microsoft Wordia tai koneesi Wordiin ei ole asennettu apuohjelmia tai sovellusta. Klikkaa ensin RefWorksin ylävalikosta Create Bibliography -kuvaketta, ja valitse sitten Quick cite.


1. Viittaustyylin valinta

Valitse avautuvassa ikkunassa ensin haluamasi viittaustyyli.

2. Viitteiden valinta ja kopionti

Valitse seuraavaksi haluamasi viite tai viitteet. Kopioi tekstiviite leikepöydälle klikkaamalla leikepöytä-kuvaketta. Tämän jälkeen voit lisätä viitteen tekstinkäsittelyohjelmaasi.

3. Lähdeluettelon teko

Valitse Incert citations -näkymässä tähdellä ne viitteet, jotka haluat lähdeluetteloosi. Klikkaa sitten Continue to bibliography ja kopioi lähdeluettelo leikepöydälle.

Erillisen lähdeluettelon tekeminen onnistuu vain valitun kansion sisällöstä. Mikäli tarvitset lähdeluetteloosi viitteitä useasta eri kansiosta, valitse ensin valikkopalkista All documents. Valitse sitten haluamasi viitteet ja klikkaa RefWorksin ylävalikosta Create bibliography -kuvaketta ja valitse Create bibliography. Mikäli käytät kaikkia viitteitäsi lähdeluetteloon, sinun ei tarvitse valita kaikkia viitteitä.

Valitse vielä haluamasi viittaustyyli ja kopioi lähdeluettelo leikepöydälle.

Loading ...

Oppaasta

Tämä opas ohjaa sinua käyttämään Turun ammattikorkeakoulun hankkimaa RefWorks (New) -viitteidenhallintaohjelmaa. Opas käsittelee RefWorksin uutta versiota. Mikäli käytät vanhaa RefWorksia, tutustu sitä koskevaan oppaaseen.

Tarvitsetko apua?

Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun kirjastoon  e-lomakkeella  tai s-postilla kirjasto@turkuamk.fi. Tervetuloa myös kampuskirjastoihin, autamme mielellämme!