Skip to main content

Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas: Creative Commons -lisenssit

Hyödynnä verkon avoimia sisältöjä

Verkosta on helppo etsiä kuvia ja muita aineistoja osaksi oppimateriaaleja, mutta usein tekijänoikeudet estävät löydettyjen aineistojen vapaan hyödyntämisen. Verkosta löytyy kuitenkin paljon myös avointa sisältöä eli teoksia, joiden tekijä on luopunut tekijänoikeuksistaan ja antanut käyttäjille luvan hyödyntää teostaan. Yleisesti ottaen avointa sisältöä saa käyttää kuka tahansa esimerkiksi kopioimalla, levittämällä tai esittämällä teoksen. Creative Commons on tunnetuin lisensointijärjestelmä, jonka avulla tekijä voi antaa haluamansa vapaudet teoksensa käyttäjille. Myös muu käyttölupa voi sallia teosten hyödyntämisen, tarkista siis aina käyttämiesi sivustojen käyttöehdot. 

Creative Commons -lisenssit

Mitä ovat Creative Commons -lisenssit?

Creative Commons -lisenssien avulla tekijä voi itse määritellä teoksensa (esimerkiksi kuva, teksti, video) käyttöoikeudet ja kertoa niistä teoksen käyttäjille. CC-lisensseillä tekijä siis antaa teosten käyttäjille luvan hyödyntää teostaan laajemmin kuin tekijänoikeuslaki muutoin sallisi. 

Lähtökohtaisesti käyttäjä voi kopioida, välittää, levittää ja esittää CC-lisensillä jaettua teosta sekä sen pohjalta tehtyjä versioita ilman erillistä lupaa. Tekijä voi kuitenkin rajoittaa näitä perusoikeuksia erilaisilla ehdoilla. Creative Commons -lisenssijärjestelmä koostuu neljästä erilaisesta ehdosta, joita yhdistämällä tekijä voi määritellä haluamansa käyttöoikeudet teokselleen:

Kuva: Andy Melton, (CC BY-SA 2.0)

 Nimeä (BY, ByAttribution) = Tekijän nimi on mainittava, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.
 Epäkaupallinen (NC, NonCommercial) = Teoksen kaupallinen käyttö on kielletty, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.
 Ei muutoksia (ND, NoDerivates) = Teoksesta ei saa luoda johdannaisteoksia / muunnelmia, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.
 Jaa samoin (SA, ShareAlike) = Teoksesta tehtyjä muunnelmia  saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta. 
 Peruslisenssien lisäksi järjestelmään kuuluu ns. CC0-lisenssi, jonka avulla tekijä voi luopua kaikista oikeuksista teokseensa.

 

Mistä löydän lisenssimerkinnän?

Lisenssit merkitään siten, että ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC, jota seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä (esim. CC BY-SA 4.0, Nimeä-Jaa samoin). Numeroyhdistelmä 4.0 viittaa lisenssin versionumeroon.

Lisenssimerkintä on yleensä selkeästi näkyvillä kuvan yhteydessä tai esimerkiksi verkkosivun alareunassa joko symbolina, kirjainyhdistelmänä tai aukikirjoitettuna. Lisenssimerkintää klikkaamalla avautuu tiivistelmäsivu, jossa kerrotaan selkeästi ja lyhyesti aineiston tärkeimmät käyttöehdot. Tiivistelmän taustalla olevaan oikeudelliseen tekstiin voit tutustua tiivistelmäsivulta löytyvästä linkistä. 

Jos et löydä merkintää CC-lisenssistä, kuva tai muu materiaali ei todennäköisesti ole jaettu millään CC-lisenssillä. Jos et ole varma käyttöoikeuksista, älä käytä aineistoa tai tarkista aineiston käyttöoikeus tekijältä.

Miten käytän CC-lisensoituja aineistoja? 

CC-lisensoidun kuvan tai muun aineiston käyttö edellyttää, että toimit lisenssin ehtojen mukaisesti. Merkitse kuvan tai muun materiaalin yhteyteen aina vähintään

  • tekijän nimi tai nimimerkki
  • lisenssi, jolla teos on jaettu sekä linkki lisenssiin
  • lähde / linkki teoksen alkuperäiseen julkaisupaikkaan
  • muunnelmissa on mainittava sekä alkuperäinen tekijä että muunnelman tekijä sekä ilmaistava jotenkin, mitä kumpikin on tehnyt (tarkista aina ensin, että lisenssi sallii teoksen muuntelun).

CC0-lisenssin merkitseminen

Jos aineisto on jaettu CC0-lisenssillä, on tekijä luopunut kaikista oikeuksistaan ja luovuttanut teoksen vapaaseen yleiseen käyttöön. Tällöin tekijä- ja lisenssitietoja ei periaatteessa tarvitse ilmoittaa.

Merkitse kuitenkin tekijä- ja lisenssitiedot myös CC0-lisensoitujen aineistojen yhteyteen, mikäli hyödynnät CC-lisensoituja materiaaleja opetuksessa tai oppimateriaaleissa. Tällöin kuva tai muu aineisto erottuu Kopioston kopiointiluvalla verkosta kopioiduista aineistoista tai vaikkapa itse ottamastasi valokuvasta.

Esimerkkejä:

Kuva: Kristina Alexanderson (CC BY-NC-ND 2.0) Kuva: Marco Verch (CC BY 2.0)

Etsi CC-lisensoituja aineistoja

Creatice Commons –lisensoitua aineistoa voi hakea verkosta lukuisten erilaisten haku- ja sisältöpalveluiden avulla. Tälle sivulle on koottu valikoima palveluita, joista voit etsiä käyttöoikeuksiltaan vapaata tai osittain rajoitettua aineistoa. Muista aina tarkistaa käyttämäsi palvelun tai aineiston käyttöehdot.

Etsi monenlaista avointa sisältöä:

CC-lisensointuja kuvapankkeja:

Julkaise CC-lisenssillä

Voit myös itse julkaista avointa sisältöä hyödyntäen Creative Commons -lisenssejä. Riittää, että merkitset valitsemasi lisenssin teokseesi tai sen yhteyteen. Sopivan lisenssin löydät helpoiten käyttämällä lisenssivalitsinta. Erilaisia ehtoja yhdistelemällä voit määritellä teoksesi käyttöoikeudet omaan tilanteeseesi sopivalla tavalla. Lisenssin käyttäminen ei edellytä rekisteröintiä tai muuta lupaa. Lue lisää Creative Commons (Suomi) -sivustolta.

Loading ...

Oppaasta

Tämä opas sisältää Turun AMK:n ohjeet digitaalisten aineistojen käytöstä opetuksessa. Oppaasta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten avoimessa verkossa olevia aineistoja voi hyödyntää opetuksessa? Miten lisensoidut artikkelit ja muut e-aineistot kannattaa linkittää Optimaan? Millaiset käyttöehdot e-aineistoilla on?

Creative Commons.fi

CC-lisensoituja kuvapankkeja

Lisätietoa

Tarvitsetko apua?

Ota yhteyttä Turun ammattikorkeakoulun asiantuntijoihin sähköpostilla copyright@turkuamk.fi. Autamme mielellämme!